Flemming Kure Marker fra Knudsker har som veterinærchef i Fødevarestyrelsen Veterinær Nord ansvaret for aflivningen af et stort antal mink på nordjyske minkfarme, som er ramt af coronavirus. Eget foto

Han står med ansvaret for aflivning af tusindvis af mink

– Aflivningerne er ikke af hensyn til minkene, for de kunne godt komme sig og overleve det. Men det er af hensyn til folkesundheden, så smitten fra minken ikke skal blive bredt ud i samfundet. Det man også er nervøs for er, at der skal ske en mutation af virus, så en vaccine eventuelt ikke kommer til at virke.

Dagens navn: Flemming Kure Marker

Dyrlægen fra Knudsker har som veterinærchef i Fødevarestyrelsen Veterinær Nord ansvaret for aflivningen af et stort antal mink på nordjyske minkfarme, som er ramt af coronavirus.

Hvordan er det at stå med ansvaret for aflivningen af de mange mink?

– Det er selvfølgelig et stort ansvar, men jeg er en del af en indsats, som Fødevarestyrelsen laver, og jeg har rigtig mange dygtige medarbejdere og ledere, som jeg kan trække på. Jeg føler mig ikke tynget af ansvar, men det er klart, at der er pres på. Fra politisk hold om, at der skal ske noget, og på den anden side har vi nogle medarbejdere, der har haft lange arbejdsdage i en hel måned. Så de bliver også pressede og udfordrede.

– Det er også en ulykkelig situation, som minkfarmerne er endt i. Det er nogle skæbner, som vi møder, og som mine medarbejder kommer til at lægge øre til. Det er da voldsomt, og det påvirker.

– Vi har også haft minkfarme, hvor vi har haft politiet til at assistere os for at komme ind, og så er det gået fint. Nu møder vi heller ikke nær den modstand som i starten. Nu kører det ganske fornuftigt med de indsatser, vi laver.

– Aflivningerne er ikke af hensyn til minkene, for de kunne godt komme sig og overleve det. Men det er af hensyn til folkesundheden, så smitten fra minken ikke skal blive bredt ud i samfundet. Det man også er nervøs for er, at der skal ske en mutation af virus, så en vaccine eventuelt ikke kommer til at virke.

Hvad er dine opgaver som veterinærchef i det daglige?

– Fødevarestyrelsen har to enheder i Jylland. Jeg er chef for den nordlige, Veterinær Nord, som går fra Brande og nordpå.

Jeg har min arbejdsplads i Herning. Vi er normalt er 80-90 medarbejdere. Jeg har fire sektionsledere, som refererer til mig. Mine opgaver er blandt andet at holde kontakten til sektionslederne og medarbejderne og på den anden side opad i systemet i Fødevarestyrelsen. Det er vigtigt, at vi agerer ensartet i den måde, vi forvalter tingene på. At landmanden på Bornholm og i Vestjylland bliver behandlet ens.

– Vi har nogle mål, vi skal nå, og vi skal sørge for, at der er orden i økonomien, og ikke mindst, at vi har nogle glade og tilfredse medarbejdere.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg bor på et nedlagt landbrug, og der er altid noget at lave. Jeg løber tre gange om ugen for at holde mig i form. Ellers bliver det meget med at tage mig af min familie.

Hvordan er dit forhold til Bornholm i dag?

– Jeg kommer på Bornholm en-to gange om året, hvor jeg stadig har min mor og søster.

Du flyttede fra Bornholm i 1982 – har du aldrig tænkt på at flytte tilbage?

– Joh, der var et tidspunkt, hvor jeg tænkte på muligheden. Men det spiller også ind, hvad der er af jobmuligheder. Jeg har været i både praksis og i kødkontrollen, og et job, som det jeg har nu, vil jeg ikke kunne finde på Bornholm.

– Vi har boet her på ejendommen i nærheden af Skive siden 1997, og det er også her, at vores børn er vokset op og har fået deres omgangskreds, og min kone er herfra. Så det spiller også ind.

 

Flemming Kure Marker

59 år.
Gift, har fire børn.
Bor på landejendom sydøst for Skive.
Er vokset op på Smørjeppegård i Knudsker.
Blev i 1989 uddannet som dyrlæge fra Den Kongelige Veterinær og Landbohøjskole.
Har arbejdet som praktiserende dyrlæge.
Siden 1996 i forskellige grene af Fødevarestyrelsen.
Siden april 2018 veterinærchef, Veterinær Nord, Fødevarestyrelsen i Herning.