Retten på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen

Mand idømt tre års fængsel i incestsag

POLITI

Efter halvanden times votering fandt byretten i Rønne en bornholmsk mand i 50’erne skyldig i at have haft et andet seksuelt forhold end samleje med sin biologiske datter.

Strafudmålingen lyder på tre års fængsel, og han skal derudover betale sagens omkostninger samt 150.000 kroner i erstatning til datteren.

Domsmændene i sagen begrundede afgørelsen med vidnernes troværdige forklaringer samt den forurettedes præcise beskrivelser af misbruget. De fandt det endvidere ikke sandsynligt, at den forurettede ville komme med anklagerne, hvis de ikke var sande, når hendes far har været den primære omsorgsperson gennem hele hendes liv.

– Vi har ikke tekniske beviser, ingen billeder eller vidner til overgrebene, men jeg mener, at der skal fokuseres på, hvad vi har og ikke, hvad vi ikke har. Vi har en ung kvinde, der meget troværdigt fortæller, hvad der er sket for hende i hendes eget hjem, på hendes eget værelse. Det er sket næsten hver dag. Og hvis overgrebene tælles sammen, så er det mange hundrede tilfælde, sagde anklager Marina Moltke-Leth inden domsafsigelsen.

Nægtede sig skyldig

I politiets anklageskrift stod det beskrevet, at manden, over en periode på fire år, adskillige gange havde seksuelt krænket sin datter.

Misbruget fandt sted, da datteren var mellem otte og 12 år.

Den tiltalte nægtede sig skyldig i anklagerne og forklarede i retten, at han ikke genkendte de situationer, der var udlagt i anklageskriftet.

I retten forklarede manden, at han i løbet af foråret havde haft en del uoverensstemmelser med datteren, der på det tidspunkt var på efterskole, men som kom hjem og besøgte ham i ferier og weekender. Under et af de besøg havde manden, ifølge sin egen forklaring, grebet datteren i at stjæle penge fra hans sparebøsse. Da han konfronterede hende med dette, blev hun, igen ifølge ham, meget vred.

Manden mente derfor, at anklagerne om seksuelt misbrug måske kunne være en hævn, som datteren havde arrangeret, fordi hun var sur på ham.

Har før været anklaget

Flere vidner har afgivet forklaring i sagen, herunder den forurettedes otte år ældre halvstoresøster.

Hun politianmeldte i 2012 sin tidligere stedfar for at have misbrugt hende seksuelt. Politiet fandt dengang tilsyneladende ikke tilstrækkelige beviser, og der blev aldrig rejst sigtelse mod stedfaren, og han blev ikke afhørt.

De to søstre blev boende hos faderen, mens deres mellemste søster flyttede med moderen, da moderen og faderen gik fra hinanden i 2010.

Den ældste storesøster forklarede i retten, at hende og stedfaderen ”kom forfærdeligt ud af det med hinanden”, men at hun blev boende i hans hus i nogle år for at beskytte sin halvlillesøster.

Da hun flyttede i 2012, blev halvlillesøsteren boende med sin far. I årene efter hun var flyttet, spurgte hun gentagne gange sin lillesøster, om der foregik noget derhjemme. Lillesøsteren benægtede, at der skulle være noget galt, selvom hun flere gange havde udtrykt overfor sin halvstoresøster, at hun havde selvmordstanker.

Først i januar 2019 skrev den forurettede i en chatbesked til sin storesøster, at hun var blevet misbrugt af sin far, og at hun var bange for ham, men at hun ikke var klar til at fortælle det til nogen.

Den dengang 15-årige fik sin storesøster til at love ikke at fortælle det til andre. Først i foråret 2020 indberettede storesøsteren sin mistanke om seksuelt misbrug af lillesøsteren til Bornholms Regionskommune, der herefter politianmeldte manden. Kort inden det havde den forurettede betroet sig til forstanderen på sin efterskole og fortalt, at der var foregået noget i hendes barndom mellem hende og hendes far, som ”der ikke burde have foregået”. Efterskolelederen fortalte i retten, at pigen virkede lettet efter at have fortalt det, og at ”det var noget, der skulle ud”.

Hun havde ikke i detaljer fortalt til forstanderen, hvad der præcist var sket mellem hende og hendes far.

Søster overrasket

En kvindelig socialpædagog fra Bornholms Regionskommunes familieafdeling, der har fungeret som familiens støtteperson siden 2015, kunne i retten fortælle, at hun rent professionelt ikke havde haft mistanke om, at faderen misbrugte sin datter seksuelt. Hun erindrede til gengæld, at den forurettede pige havde været meget vred på sin storesøster i 2012, efter hun havde politianmeldt faren for seksuelt misbrug.

Socialpædagogen forklarede i vidneskranken, at det var kommet bag på hende, at den forurettede havde anmeldt sin far for seksuelt misbrug.

Den anden søster, der oprindeligt flyttede med sin mor i 2010, var også overrasket over anklagerne.

Hun har tidligere ikke ønsket at udtale sig om sagen, men onsdag eftermiddag afgav hun alligevel forklaring i retten efter at være blevet afhørt af politiet den 22. oktober.

Hun havde ombestemt sig, fordi hun “holder af den tiltalte og ser ham som den far, hun aldrig har haft”.

Hun boede fast hos den tiltalte fra 2015 til 2018, da hun som 12-årig blev tvangsfjernet fra sin mor. Hun nægter at have set noget, der kunne minde om et seksuelt misbrug af hendes lillesøster fra faderens side.

Hun har i dag ingen kontakt med sin familie udover med hendes stedfar.

Udover fængselsstaf og erstatning har manden nu forbud mod at bo med eller være alene med børn under 18 år. Disse tiltag har retten taget for at kunne modarbejde, at lignende overgreb skulle ske igen.

Forsvareren ankede dommen på stedet, og der foreligger stadig navneforbud i sagen.