Der har været stor lokal opbakning til Det Griser, og det er Daniel Bentzon taknemlig for. Foto: Jens-Erik Larsen

Madsted holder åbent i vinterhalvåret: ‘Vi skylder de lokale at holde liv i byen’

ERHVERV

Daniel Bentzon og hans mor Liselotte Witt åbnede i juni i år madstedet Det Griser i det gamle bolsjekogeri på Sverigesvej i Allinge. Her har kunder kunnet nyde flæskestegssandwich og andre klassiske grillbarretter med udsigt til havet og menneskemyldret hele sommeren, og nu fortsætter mor og søn arbejdet ind i den noget mere stille vintersæson med et andet koncept. Dagens ret som take away.

– Det gør vi af flere grunde. For det første vil vi gerne holde åbent hele året og på den måde bidrage til lidt mere liv i Allinge, end der ellers er om vinteren. Vi som erhvervsliv skylder de lokale, at det hele ikke lukker ned. For det andet har vi nogle ansatte, som vi er meget glade for, og som vi ville være kede af at sige farvel til. Det er jo risikoen, at de finder andet arbejde, hvis man ikke kan tilbyde arbejde året rundt. Så vil vi hellere gå i nul eller et lille minus, hvis det betyder, at vi kan holde på dem, siger Daniel Bentzon.

God opbakning i Allinge

Der har været stor lokal opbakning til Det Griser, og det er Daniel Bentzon taknemlig for.

– Vi har fået utrolig god feedback. Både fra venner, men også fra folk, vi ikke kender. Det har både været ris og ros, og det har været en kæmpe gave, synes jeg. Lokalbefolkningen har taget godt imod os og gør det stadigvæk, så nu prøver vi at række ud og være her hele året i håb om, at de så vil bruge os, siger han.

Det nye koncept med dagens ret er også blevet taget godt imod, men de mærker også, at efterspørgslen svinger mere nu sidst på året. Lige nu tilbyder Det Griser dagens ret alle ugens dage, men det kan ændre sig, hvis efterspørgslen ikke er til det.

– Efterspørgslen er meget varierende. Vi kan godt mærke her efter efterårsferien, at der er lidt mere stille mandag, tirsdag og onsdag. Så stiger det lidt torsdag og i weekenden. Vi prøver os frem, og måske laver vi åbningstiderne om, men som udgangspunkt synes jeg, vi skylder de lokale at give det et skud og se, hvordan det løber rundt. Jeg er selv vokset op i Allinge og kan huske, hvor stille der var om vinteren. Jeg vil gerne være med til at skabe liv i byen hele året, siger han.

Aflysninger giver ro

Udover madstedet på Sverigesvej har familien en foodtruck, hvorfra de sælger flæskestegssandwich til Folkemødet og andre arrangementer og markeder. I år har covid-19 gjort, at mange af den slags begivenheder er blevet aflyst. Men det har ikke kun været skidt. I hvert fald ikke for Daniel Bentzon.

– Det har egentlig været et okay år for os. Vi åbnede jo Det Griser under corona, men var ikke kede af, at Folkemødet blev aflyst. Det gav ro til at komme stille og roligt i gang her, og så blev jeg far i november sidste år. På den front er jeg glad for, at der var mere tid til at være sammen med ham og min kone. Det havde nok ikke set sådan ud, hvis der havde været folkemøde, ny butik og julemarkeder at se til, siger han.

Økonomisk klarer Det Griser sig også godt på trods af corona, fortæller Daniel Bentzon.

– Det går helt okay i forhold til forretningen. Vi har ikke gældsat os, da vi åbnede, så vi kan godt tåle, at omsætningen ikke er kæmpestor, og vi er ikke presset i forhold til, at de forskellige arrangementer bliver aflyst. Hverken min kone eller jeg trækker løn ud nu, men der er råd til, at vi går ind i det fuld tid næste år, siger han.

Hjem til Allinge

Daniel Bentzon bor i dag i Ballerup med sin kone og deres lille søn, men kun lidt endnu. Familien har nemlig solgt deres hus og leder efter et nyt hjem i Allinge fra januar 2021. Til den tid stopper han også i sit job som tømrer for at bruge al sin arbejdstid i Det Griser.

Virksomheden har to ansatte i vinterhalvåret, og mellem otte og 12 ansatte i sommerhalvåret. Det er Daniel Bentzon, der står for ansættelser, regnskab, priser og booking til arrangementer, mens hans mor Liselotte Witt står for den daglige drift. Daniel Bentzons kone, som er grafiker, står for det visuelle arbejde med Det Grisers logo og virksomhedens profiler på sociale medier.

De drømmer om at udvide forretningen med flere madsteder som Det Griser og flere foodtrucks.

– Vi drømmer om at have to til tre steder på øen, så folk øst på ikke skal køre helt til Allinge for at få dén bedste flæskestegssandwich. Og så vil vi gerne have fem til ti foodtrucks, der kører rundt til arrangementer, fodboldkampe og den slags, fortæller Daniel Bentzon.