Økonomi-, erhvervs- og planudvalget skal torsdag beslutte, om Bornholms Energi og Forsynings (Beof) ønske om at frasælge elnettet skal støttes. Foto: Berit Hvassum

DF støtter salg af elnettet: ‘Stordriftsfordele kan gøre energien billigere for forbrugerne’

ENERGI

Når økonomi-, erhvervs- og planudvalget i morgen skal beslutte, om Bornholms Energi og Forsynings (Beof) ønske om at frasælge elnettet skal støttes, er Dansk Folkepartis medlem, Linda Kofoed Persson, ikke i tvivl om, hvad hun vil stemme.

– Vi ser positivt på det. Jeg synes, at vi er blevet rigtig godt oplyst, siger hun.

En enig bestyrelse i Dansk Folkeparti støtter, at Bornholms Energi og Forsyning forsøger at finde en køber til elnettet, meddeler Linda Kofoed Persson. DF’s kommunalbestyrelsesmedlemmer har blandt andet rådført sig med en af partiets folketingspolitikere og repræsentanter i Hovedstadens Forsyning (Hofor), mens partiets møder i lokalbestyrelsen også har været med til at forme hendes holdning.

– Vi har selv et bestyrelsesmedlem, som arbejder i El-Net Øst, og han ser positivt på et salg, fortæller Linda Kofoed Persson, som finder det vigtigt at lytte til fagfolk.

– Vi skal sætte vores lid til dem, der arbejder med det til dagligt, siger hun.

Blev underbygget på temamøde

Fornuften i at bakke om et frasalg er blevet underbygget ved sidste uges temamøde, hvor medlemmerne af kommunalbestyrelsen fik lejlighed til at stille spørgsmål til Dansk Energi og Beofs ledelse, fortæller Linda Kofoed Persson. Men Dansk Folkepartis politikere har hun ikke kun talt med tilhængere af et frasalg.

– Mange har kontaktet mig om det. ’Vi sælger ud af arvesølvet’, bliver der sagt. Men hvem siger, at arvesølvet ikke falder i værdi? spørger gruppeformanden.

Efter torsdagens udvalgsmøde kommer hele kommunalbestyrelsen til endelig at afgøre, om elnettet skal sættes til salg. Bestyrelsesformand Lars Goldschmidt udtalte i sidste uge til Bornholms Tidende, at Beof forventer, at et salg vil kunne indbringe Beof 400-450 millioner kroner.

– Nu er vi i en tid, hvor vi kan få penge for elnettet og har en mulighed for at reducere gælden. Det er ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan. Gælden er så enorm, at hvis noget i Beof går på røven, vil det ramme det bornholmske samfund hårdt. Vi har en stor kommunegaranti ude at hænge, så det vil gå ud over os alle sammen, siger DF-formanden.

Hun begræder, at der i de forgangne 12-13 år er blevet truffet nogle politiske beslutninger, som fik en voldsom langsigtet indvirkning på økonomien i Bornholms Forsyning og Østkraft. De to selskaber fusionerede i 2016 og blev til Beof.

– Set i bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle vi aldrig have udrullet fjernvarme i klippebyerne, ligesom det var en fejl, at der blev udtrukket et aktieudbytte på 200 millioner kroner til kommunen (fra Østkraft i 2008, red.). Der er truffet forkerte beslutninger på et tidspunkt, som vi betaler prisen for nu. Og alle disse beslutninger kan vi ikke gøre om.

Det vigtigste er prisen

For Linda Kofoed Persson er det allervigtigste, at forbrugernes udgifter på elektricitet bliver så lav som muligt, og hun er blevet overbevist om, at en større virksomhed vil kunne udnytte stordriftsfordele og derved være i stand til at sænke priserne. Hun mener, at den landspolitiske regulering af forsyningssektoren og myndighedernes udbredte brug af benchmark-sammenligninger, hvor små selskabers nøgletal holdes op mod de største aktører i branchen, er med til at fremskynde behovet for at sælge elnettet.

– Man gør det ikke nemt at være små rent lovgivningsmæssigt. Det er en udvikling, som vi ikke kan gøre noget ved, og jeg kan være bange for, at man tvinger os til at blive lagt sammen med et større selskab, siger Linda Kofoed Persson.

Hun hæfter sig samtidig, at Beof lægger op til, at en køber af det bornholmske elnet også skal være forbrugerejet. På samme måde ville hun ikke have noget problem med, at andre grene af forsyningen skiftede hænder.

– Vi er jo et af de dyreste steder inden for alt. Jeg ville ikke have noget problem med det. Hvis mit vand i hanen, kan blive billigere af at være ejet af noget større, er det fint. Det er ikke så vigtigt, hvem der ejer det, siger Linda Kofoed Persson, som slutter af med at påpege, at det fortsat vil være lokalt ansatte Bornholm, der skal stå for driften af elnettet, selv om ejerskabet glider den kommunalt ejede energikoncern af hænde.