I foråret var restauranterne i Ystad åbne, mens de danske spisesteder var tvunget til at holde lukket. Nu anbefaler Region Skåne svenskerne at undgå unødvendige rejser med kollektiv transport og butiksbesøg. Arkivfoto: Berit Hvassum

Skåne fraråder kollektiv trafik og butiksbesøg

Der bliver indført lokale restriktioner Skåne. Det sker for at bremse den stigende smitte med coronavirus i den svenske region, skriver avisen Sydsvenskan.

Skåningerne opfordres til at undgå offentlig transport og butikker. De opfordres også til kun at være tæt sammen med deres nærmeste.

– Nu er vi nødt til at trække i nødbremsen for at bryde den her udvikling, siger Eva Melander, som er læge med speciale i infektionssygdomme og leder af smitteværnet i Region Skåne, til avisen.

– Vi har haft en fordobling den seneste uge og havde over 1300 tilfælde i sidste uge. Og vi ser en spredning over hele Skåne, sagde Eva Melander på en pressekonference tirsdag eftermiddag.

Som følge af stigningen i smittetallet har de danske myndigheder siden i torsdags frarådet ikke-nødvendige rejser til Skåne. Rejser gennem Skåne på vej til eller fra Bornholm er undtaget fra Udenrigsministeriets vejledning, og kun hvis man overnatter i Skåne under sin transit, anbefaler Udenrigsministeriet, at man selvisolerer sig i 14 dage efter hjemkomsten.

Virksomheder kan vælge at fastsætte mere strikse retningslinjer for personalet, og det har flere offentlige arbejdspladser gjort. Hvis ansatte i Bornholms Regionskommune tager ophold i Skåne under transit mellem Bornholm og resten af Danmark – for eksempel ved at købe ind, tanke bilen eller gå på restaurant – bliver de pålagt 14 dages karantæne fra arbejdspladsen og trækkes i løn, hvis de ikke kan passe arbejdet hjemmefra.

Højere smittefrekvens end Danmark

Skåne har 57 indlagte coronapatienter. Ni ligger på intensiv, hvilket nærmest er en fordobling fra fem mandag. I det seneste døgn er der rapporteret 242 nye smittetilfælde i regionen, hvor der bor omkring 1,3 millioner mennesker.

Til sammenligning er der blandt Danmarks omkring 5,8 millioner indbyggere fundet 745 nye smittetilfælde de seneste 19 timer.

Folk i Skåne opfordres også til at holde sig fra indendørs faciliteter, hvor der er risiko for at være tæt på andre. Det kan være butikker og indkøbscentre.

Nødvendige besøg til for eksempel supermarkeder eller apoteker kan dog gennemføres, lyder det. Man bør også holde sig fra at arrangere eller deltage i sportskonkurrencer eller stævner, hvor mange mødes.

Hårde uger forude

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, mener, at de næste uger bliver hårde. Det sagde han tirsdag på et pressemøde ifølge Jyllands-Posten.

– Der har været en kraftig stigning i smitten den seneste uge – en fordobling. Med baggrund i dette har vi taget beslutningen om at skærpe restriktionerne i Skåne: At undgå kollektiv trafik så meget som muligt, og at undgå steder som butikker og indkøbscentre, hvis det ikke er nødvendigt, sagde epidemiologen ifølge Jyllands-Posten.

Myndighederne anbefaler også, at myndigheder gør, hvad de kan for at minimere antallet af besøgende på samme tid.

De opfordres til at justere åbningstiderne og tilbyde digitale løsninger. Desuden bør medarbejdere arbejde hjemmefra.

Det danske udenrigsministerium meddelte i sidste uge, at der nu kun er fem svenske regioner, Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten og Vester Norrland, som danskerne kan anbefales at rejse til.