Sådan er situationen i de udsatte havne

Sådan er situationen i de udsatte havne
I Sandvig Havn er molehovedet ved siden af saunaen gået til. Mandag blev havnen lukket. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 27. OKT 2020 • 14:35
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
27. OKT 2020 • 14:35
VEJR

Den voldsomme storm den 14. oktober har udrettet mange skader på havnene på Nordbornholm og har flyttet rundt på og flere steder undermineret de tonstunge sten. Sådan er situationen i de udsatte havne.

Svaneke Havn:

Havneporten i Svaneke Havn er gået i stykker. I samarbejde med en smed er havnen ved at få udbedret de to trækkabler, der er knækket over. Porten skal repareres, så den igen kan åbnes og lukkes. Senere skal der ske en gennemgribende renovering af de to portdøre inklusiv hængslingskonstruktionen og låsemekanismen. Havneporten bruges til at lukke havnen i høj sø og dermed forhindre vandmasserne i at strømme ind i havnen. Bådene, der lå i havnen under stormen, klarede sig fint, men havneporten fik skader. Havnen er derfor midlertidig lukket. Derudover er der nogle vaterlister og bolværk generelt, der skal repareres. Havnen forventes genåbnet om to uger.

Bølshavn:

Bølshavn klarede skærene nogenlunde fornuftigt. Enkelte sten i forkastningerne/bølgebryderne har flyttet sig. Derudover er der ikke sket skader.

Gudhjem Havn:

Gudhjem Havn er sluppet nogenlunde gennem stormen. En del af molehovedet ved færgelejet, der benyttes af Christiansøfarten, er gået i stykker. Når vejrforholdene er til det, skal en dykker ned og se på, hvor omfattende skaderne er. Noget af fyldmaterialet fra kajanlægget er sivet ud i havnebassinet. Kajanlægget er sikret, men det skal dog repareres.

Også på Gudhjem Havn er nogle af vaterlisterne gået til. Fugerne på forkastningerne og molehovederne har siddet løse, og en del af dem har havet taget med sig.

Nørresand ved Gudhjem:

Havnen har klaret sig nogenlunde fornuftigt gennem stormen, dog er der skader på molehovederne over vandspejlet, hvor fugerne skal reetableres.

Tejn Havn:

Ved den store ydermole/forkastning har nogle meget store sten forskubbet sig. Ved molehovedet ved indsejlingen har nogle af stenene skubbet sig ud af konstruktionen. Det har medført, at indsejlingsfyret ikke står i vater, og det skal udbedres. En renovering af elledningerme på havnen var allerede i gang, så masten skulle skiftes i forvejen.

Allinge Havn:

Havnen har været lukket, fordi molehovedet røg i havet, men er nu igen åben. Sammen med den ingeniør, som i sin tid etablerede molehovedet, er havnekoordinatoren i gang med at finde ud af, hvordan molehovedet skal genetableres, og hvordan arbejdet skal gribes an. Dykkere har anbragt en advarselsbøje i indsejlingen, så sejlere er opmærksom på, at vanddybden på grund af de 10-12 tons tunge sten, der er væltet ned i indsejlingen, ikke er den, som søkortet angiver.

Kommunen havde i forvejen planlagt en større renoveringsopgave på havneporten i Allinge Havn, da den ene havneport havde forskubbet sig. Indenfor de næste tre uger, skal begge havneporte løftes op og repareres. Den hængslingskonstruktion, som portene er hængslet på, skal man have kigget på.

Sandvig Havn:

Forkastningen ved siden af saunaen er gået til. Mandag blev havnen lukket. Indsejlingsbøjen i indsejlingen skal flyttes, da store sten, ligesom i Allinge Havn, har skubbet sig ud af molehovedet og begrænser bredden på indsejlingen; derfor skal advarselsbøjen flyttes. Når det er sket, åbnes havnen igen.

Sejlere kan følge med i status på havnene via Søfartsstyrelsens "efterretninger for søfarende."

Rettelse: I første udgave af artiklen havde vi ved en fejl skrevet om Svaneke Havn under overskriften "Sandvig Havn". Dette er nu ændret.