Benny Hansen ærgrer sig over, at nogle af Oasens gæster vælger at smadre flasker og lave hærværk, så klubbens frivillige skal bruge masser af timer på at rydde op efter dem. For at sætte en stopper for problemet, har han blandt andet bedt Bornholms Politi om at køre forbi Oasen en gang imellem. Foto: Jacob Jepsen

Problemer i Rønne: Smadrede flasker slår skår i glæden

– Jeg kalder det Bornholms bedste legeplads, og den bliver brugt sindssygt meget af skoler, børnehaver, vuggestuer og campus. Den er i brug hele tiden. Det er fint, og det er vi glade for, for det var også det, der var formålet med den. Men så har vi fredag, lørdag og nogle gange søndag, hvor der er folk deroppe om aftenen, når det er mørkt. Det har været særlig slemt det seneste stykke tid med smadrede flasker inde på selve banen og udenom, og det er et kæmpe arbejde at gå og rydde op, så børnene ikke skal få glasskår i sig.

Sådan siger Benny Hansen fra Viking Fodbolds bestyrelse.

FRITID

Tæt på fire år er der gået, siden Viking Fodbold indviede sin multibane på Rønne Stadion Nord. På det tidspunkt havde klubben arbejdet med planerne i halvandet år, så der var smil på alle fremmødte læber. Det er der stadigvæk. Banen er blevet præcis det, fodboldklubben håbede: Et sted, hvor børn, unge, ældre, folk med handicap og tilflyttere med anden etnisk baggrund kan samles i leg, motion og bevægelse og slappe af fra hverdagens trummerum. Alligevel er smilene stivnet lidt på det seneste.

– Jeg kalder det Bornholms bedste legeplads, og den bliver brugt sindssygt meget af skoler, børnehaver, vuggestuer og campus. Den er i brug hele tiden. Det er fint, og det er vi glade for, for det var også det, der var formålet med den. Men så har vi fredag, lørdag og nogle gange søndag, hvor der er folk deroppe om aftenen, når det er mørkt. Det har været særlig slemt det seneste stykke tid med smadrede flasker inde på selve banen og udenom, og det er et kæmpe arbejde at gå og rydde op, så børnene ikke skal få glasskår i sig, siger Benny Hansen fra Viking Fodbolds bestyrelse.

Sammen med Laila Steinlein var han hovedkraften bag Oasen. Han fortæller, at banen er kameraovervåget, men at det er svært at se, hvad der foregår, når lyset på Rønne Stadion Nord er slukket.

Mange frivillige kræfter

I en klub som Viking Fodbold er det frivillige kræfter, som skal rydde op efter de natlige strabadser. Det bruger de rigtig mange timer på, og det ærgrer Benny Hansen.

– Vi er glade for, at der er nogle, der gider at bruge den. Det er dejligt, for det var derfor, Laila og jeg i tidernes morgen fik den op at stå. Det var meningen, at den skulle bruges, men der er stort vedligehold på den efterhånden, siger Benny Hansen, som synes, det ville være dejligt, hvis regionskommunen overtog vedligeholdelsen, da de kommunale skoler og børneinstitutioner også bruger banen.

Udover at være bestyrelsesmedlem i Viking Fodbold er Benny Hansen også daglig leder af DGI-hallen, der ligger lige ved siden af Rønne Stadion Nord. Når han kører op for at låse hallen af om aftenen, lægger han nogle gange vejen forbi Oasen for at se, hvad der foregår.

– De må gerne sidde der de unge mennesker, det er slet ikke det, hvis de for pokker bare ville rydde op efter sig og lade være at smadre en masse flasker. Vi tager tit og tæt en runde rundt omkring Oasen, hvor der ligger smadrede flasker. Det seneste halve eller trekvarte år er det blevet værre, synes jeg. Det værste er, og det peger på forældrene, at mange er dem kun er 12, 13, 14 år, siger han.

Viking Fodbolds multibane Oasen er næsten altid i brug, og det glæder Benny Hansen, som var en af hovedkræfterne bag banen. Han betegner den selv som Bornholms bedste legeplads. Foto: Jacob Jepsen

Det eneste minus

Benny Hansen og resten af Viking Fodbold synes, det er kedeligt, at en formentlig lille gruppe unge ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt

– De skal bruge banen alt det, de kan, det er kun dejligt, og nogle gange står de i kø. De penge er givet godt ud, og vi er glade for det. Det eneste minus, og det er efterhånden et stort minus, det er alt det udenom. De har også ødelagt nogle bænke. Det er lidt synd, siger Benny Hansen.

Meldingen om knuste flasker og hærværk rejser spørgsmålet om Oasens fremtid. Overvejer Viking Fodbold at droppe projektet af den grund?

– Nej, det gør vi ikke. Vi opgiver ikke. Vi må bare bruge flere og flere frivillige timer på den, hvis det er det. Den er kommet op for at blive, siger Benny Hansen.