Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Pernille Bülow efter aflysning af julemarked: ‘Jeg er grædefærdig’

Bornholms Julemarked aflyses på grund af skærpede Corona-restriktioner.

Det fortæller Pernille Bülow fra Pernille Bülow Glas i Nexø. Hun er tovholder på det stort anlagte julemarked, der efter planen skulle have trukket ti tusindvis af gæster til Nexø i december, og det er anden gang, hun må aflyse. I 2019 på grund af manglende finansiering, i år på grund af corona.

– Jeg er grædefærdig, siger Pernille Bülow.

Tivoli er et indkøbscenter

Hun fortæller at repræsentanter for gruppen bag tiltaget i går mødtes med politimesteren i Rønne for at høre om alle muligheder var udtømte.

– Vi havde en lang snak. Der er jo tusindvis af mennesker i Tivoli i december, så hvorfor kan vi ikke holde et julemarked på Bornholm, spørger Pernille Bülow.

Det viste sig, at Tivoli kategoriseres som et indkøbscenter, mens et julemarked sorterer under kræmmermarkeder. Også to københavnske julemarkeder måtte i går smide håndklædet i ringen og aflyse.

Ingen idé i et lille julemarked

Det er mange måneders forberedelser der ryger i vandet med aflysningen. Arrangørerne i Nexø havde forberedt sig på eventuelle coronarestriktioner ved at brede markedet over et større område på Nexø Havn. Der var indtænkt afstandsmarkeringer, ensretninger, håndsprit i alle boder, samt opdeling af underholdning.

– Men med et forsamlingsforbud på ti personer er det ikke muligt for os at afvikle julemarkedet, siger Pernille Bülow.

Muligheden for at lave et mindre julemarked fik ikke luft under vinderne.

– Hele idéen med julemarkedet var at lægge barren meget højt og satse på kvalitet. Det nytter ikke noget at lokke turister hertil fra udlandet, og så præsentere en halv løsning. Det var enten-eller, siger Pernille Bülow.

Vi kommer igen næste år

De 30 hytter som skulle huse kunsthåndværkere, fødevareproducenter og andre bornholmske producenter, står nu i en trailer på havnen. De har kostet 800.000 kroner og er importeret fra Belgien, fortæller Pernille Bülow. Lystræer, julekæder, bålfade og julepynt i store mængder er også bestilt hjem, og gemmes ligesom hytterne til næste år. For der kommer helt sikkert et julemarked næste år, siger Pernille Bülow.

– Eller et påskemarked eller et høstmarked. Men nu har vi aflyst, så nu skal vi lige slikke sårene. Lejere af de 30 boder holdes skadesfri og hytterne bliver genudlejet i foråret.

Alle aktiviteter i forbindelse med Hjerternes Fest i Nexø er ligeledes annulleret.

Der har været mange interessenter involveret i Bornholms Julemarked. Bornholms Regionskommune, Bornholmslinjen, Destination Bornholm, foreninger og erhvervsdrivende i Nexø, Østlandet, samt lokale fonde har bidraget både økonomisk og aktivt med planlægningen. Projektet har fået økonomisk støtte fra en lang række fonde og virksomheder, blandt andet Bornholmslinjen, Bornholm ud i verden og Nexø Havn og lokale parter. I alt lidt over 900.000 kroner.