Udenrigsministeriets generelle anbefalinger for transit, som rejsende mellem Bornholm og resten af Danmark omfattes af, er mindre strikse end de regler, som regionskommunen pålægger personalet. Vejledningen indeholder ikke bestemmelser om, at man skal undgå restauranter og tankstationer i transitlande med højt smitteniveau. Foto: Berit Hvassum

Kommunen opfordrer ansatte til at undgå rejser til danske landsdele med mange smittede

TRANSPORT

Bornholms Regionskommunes vejledning til medarbejderne om, at alle rejser gennem Skåne skal foregå direkte uden stop på tankstationer, restauranter eller i butikker, hvis de vil undgå karantæne fra arbejdspladsen, udstiller et paradoks.

Hvis der mangler benzin på bilen, skal man derfor huske at fylde tanken, inden man kører ind i Sverige, fortæller Dorthe Sobczyk, leder af personale og løn i kommunen. Men har man været på weekend i København, er risikoen for at blive smittet mod covid-19 væsentligt højere på en københavnsk tankstation end på en sydsvensk, sådan som smittetrykket er for øjeblikket.

I Skåne blev 46 personer per 100.000 indbyggere i uge 42 testet positiv for covid-19. Med regnemetoden, som bruges i rejsevejledninger – det ugentlige gennemsnit over en periode på to uger – var den skånske incidens 36 smittede per 100.000 indbyggere. Dermed var smittetrykket i Skåne markant lavere end i Region Hovedstaden, hvor incidensen i de samme to uger (uge 41 og 42) af Statens Serum Institut blev opgjort til 62,4.

Inden for de seneste syv dage er der i Københavns Kommune konstateret 140 smittede per 100.000 indbyggere. Udbredelsen er dermed tre gange større end i Skåne, hvorfra de seneste tal fra den svenske sundhedsstyrelse Folkhälsomyndigheten dog er en uge ældre.

Bornholms Tidende bad Dorthe Sobczyk, der har ansvaret for at oplyse de kommunale medarbejdere om personalereglerne, forholde sig til dette paradoks.

– Udgangspunktet er, at man helst ikke skal rejse til nogen steder, hvor smittetrykket er højt. Vi opfordrer til, at man tænker sig om en ekstra gang, også når det er de danske regioner, man rejser til, siger Dorthe Sobczyk.

Da regionskommunen følger Kommunernes Landsforenings anbefalinger og sundhedsmyndighedernes retningslinjer, bliver medarbejderne ikke pålagt at gå i karantæne, hvis de har opholdt sig i andre danske kommuner med meget høje smittetal. Men Dorthe Sobczyk ser gerne, at det kommunale personale tænker over, hvordan rejseaktiviteten til hovedstaden eller andre landsdele kan reduceres mest muligt. Hun siger, at det først og fremmest handler om, at medarbejderne bruger deres ”sunde fornuft” og husker på, hvad det overordnede formål med restriktionerne er.

– Det er for at mindske smittespredningen. Det er overliggeren for alt, hvad vi gør, siger Dorthe Sobczyk.

Indtil i torsdags var Skåne ikke et af de svenske län, som de danske myndigheder fraråder ikke-nødvendige rejser til. Smittespredningen i Skåne befandt sig frem til starten af oktober på et lavt niveau, men den seneste opblussen har ført til, at regionen nu ligesom hovedparten er Sverige overskrider de danske sundhedsmyndigheders grænse for incidensen på 30 smittede per 100.000 personer over syv dage (opgjort som to ugers gennemsnit).

 

 

Udenrigsministeriet trækker stregen ved overnatninger

Udenrigsministeriets generelle anbefalinger for transit, som rejsende mellem Bornholm og resten af Danmark omfattes af, er mindre strikse end de regler, som regionskommunen pålægger personalet. Vejledningen indeholder ikke bestemmelser om, at man skal undgå restauranter og tankstationer i transitlande med højt smitteniveau. Kun hvis man har overnattet i orange lande/regioner under sin transit, opfordres rejsende af Udenrigsministeriet til at gå i selvisolation i 14 dage.

Udenrigsministeriet skriver følgende på ministeriets oversigt med spørgsmål og svar:

”Det er muligt at rejse i transit i et land, selvom vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til landet grundet høje smittetal uden, at du opfordres til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemkomst til Danmark. Det gælder dog kun, hvis du ikke overnatter i landet.

Hvis du er i transit og eksempelvis skiftes transportmiddel, det kunne være et togskifte eller en mellemlanding, så bør du være ekstra opmærksom på at minimere risikoen for at blive smittet og følge rejserådene i en tid med covid-19.

Hvis du under din transit har overnattet i et orange land, opfordres du til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemkomst til Danmark.”

Denne opfordring skal læses som en anbefaling, men virksomheder kan vælge at stille krav om, at dets ansatte skal overholde karantænereglerne, og at en rejse til et orange land kan få videre konsekvenser for personalet.