De ansatte på Danish Crown-slagteriet i Rønne genoptog arbejdet klokken 10. Arkivfoto: Berit Hvassum

Landbruget glæder sig: Så mange grise står i kø til at blive slagtet efter konflikt

LANDBRUG

Telefonerne begyndte at gløde hos Lennart Ipsen, da det i formiddags klokken 10 blev meldt ud, at de ansatte på Danish Crown havde genoptaget arbejdet.

Lisbeth Ipsen driver vognmandsfirmaet Lennart Ipsen, som kører grise til slagteriet på Bornholm, og der var en del svineproducenter på linjen tirsdag formiddag.

– Jeg har ikke tid til at snakke med dig, sagde Lisbeth Ipsen.

– Telefonerne er rødglødende, vi skal ud at køre grise.

Bagud med 3.460 grise

Danish Crown i Rønne er efter to dages strejke bagud med 3.460 grise. Den ugentlig slagtekapacitet er på 11.600 svin. Derfor forventer Brian Kofoed, der årligt producerer over 40.000 smågrise til opfedning på St. Muregård, at efterslæbet vil vokse i løbet af de kommende dage.

– De når måske op på 5.000, når vi går ud af ugen, siger han.

Selv en kort arbejdsnedlæggelse er ifølge Brian Kofoed nok til at skabe pladsproblemer ude i staldene.

– En arbejdsnedlæggelse kan tvinge folk til at gå på kompromis med dyrevelfærd og plads, og der er ekstra udgifter til foder. Så det ville være meget slemt, hvis det havde varet en uge, siger Brian Kofod.

Vi er heldigvis lidt foran

Lennart Westh på Simblegård har haft et par hundrede slagtegrise stående i udleveringsstalden hen over weekenden. De skulle have været af sted i fredags. Men arbejdsnedlæggelsen på slagteriet har ikke smadret planlægningen fuldstændig, siger han.

– Jeg er så heldig, at vi er lidt foran i en af de andre stalde, så vi ville have haft plads til de 750, vi skulle af med i denne uge, hvis strejken var fortsat, siger han.

Lars-Ole Hjorth-Larsen, formand for Bornholms Landbrug og Fødevarer og svineproducent på Brogård i Aaker, har også haft prop i systemet siden arbejdsnedlæggelsen, men ikke på et alamerende niveau. Han producerer ligesom Lennart Westh 30.000 slagtesvin om året.

– Det er trods alt kun halvanden dag, de har mistet, så det er ikke værre. Men det skulle ikke have varet meget længere, siger han.

Lennart Westh fortæller klokken 11, at han kommer af med “en lillebitte smule i dag”. Resten må vente til i morgen.

– Det er noget bøvl, når de strejker. Det skal helst bare køre, siger han.