Den 31. oktober er sidste åbningsdag for Natur Bornholm. Foto: Berit Hvassum

Oplevelsescenter siger tak for et underligt år: Det hele har været tilfældigt

Den 31. oktober er sidste åbningsdag for Natur Bornholms udstillinger i år. Det fejrer de på oplevelsescenteret med halv pris på entrébilletten for at slutte godt af på et underligt år.

Det fortæller René L. Vilsholm, der er ledende naturvejleder på Natur Bornholm.

AAKIRKEBY

Den 31. oktober er sidste åbningsdag for Natur Bornholms udstillinger i år. Det fejrer de på oplevelsescenteret med halv pris på entrébilletten for at slutte godt af på et underligt år.

Det fortæller René L. Vilsholm, der er ledende naturvejleder på Natur Bornholm.

– Det har været et underligt år, fordi vi ikke har vidst, hvad vi skulle forvente. Normalt kan vi nogenlunde forudsige, hvor mange gæster, der vil komme, men i år har vi ikke engang kunnet se en uge frem. Det hele har ligesom bare været tilfældigt, siger han.

– Men vi vil gerne sige tak for et underligt år med en god og hyggelig afslutning, fortsætter han.

Flere gæster end forventet

Foråret startede, ligesom alle andre steder, med coronanedlukning, der ramte oplevelsescenteret økonomisk hårdt. Men besøgstallene har, overraskende nok, været usædvanligt høje både i sommerferien og efterårsferien. Flere danskere tog på ferie i Danmark, og Bornholm har haft rigtig mange turister i sommerferien. Det har Natur Bornholm også mærket.

– I år har vi faktisk haft nogle af de bedste besøgstal i sommer- og efterårsferien sammenlignet med andre år. Det skyldes blandt andet den hjælpepakke, vi fik fra regeringen, hvor billetterne var på halv pris samt det kolde vejr, der var i starten af sommeren. Det var ikke ligefrem strandvejr, og vi får altid flere gæster, når vejret er kedeligt, fortæller René L. Vilsholm.

Han anslår, at der har været cirka ti procents øgning i årets besøgstal i sommerferien og efterårsferien sammenlignet med andre år.

Ingen lejrskoleklasser

Efter en fornuftig sommerferie med gode besøgstal ramte nye coronarestriktioner Danmark i midten af september, og havde igen store konsekvenser for Natur Bornholm. Omkring 100 lejrskoleklasser aflyste turen til Bonrholm, og det betød, at Natur Bornholm stod til at miste indtægter for omkring 200.000 kroner.

På den måde blev 2020 alligevel et år med færre besøgende end normalt, trods de flotte besøgstal i ferierne.

– Vi har ikke haft lige så mange gæster sammenlagt. Men det er stadig alt for tidligt at sige, hvordan økonomien vil se ud om et halvt år, fortæller Peter Haase, direktør for Natur Bornholm.

Trods det store underskud, har Natur Bornholm ikke fyret en eneste medarbejder. En stor del af personalet er kun ansat fra 1. april til 1. oktober, og ledelsen på Natur Bornholm har hele sæsonen gjort, hvad de kunne for at beholde deres 12 fastansatte.

– Vi har en del timeansatte, som ikke har faste tider, og dem har vi selvfølgelig ikke brugt lige så meget i år. Men det har været enormt vigtigt for os at fastholde vores medarbejdere, derfor har vi ikke overvejet nogen fyringer, fortæller René L. Vilsholm.

Stor aktivitet på sidste åbningsdag

Den 31. oktober sørger Natur Bornholm for masser af aktiviteter.

På den sidste åbningsdag kan man blandt andet komme helt tæt på mus og slanger, lave kartoffelkunst, hygge med bålvarme, og stikke hånden ned i en uhyggelig følekasse. Den halve pris på entréen er oplevelsescentrets eget tiltag.

– Vi vil gerne takke for den gode støtte, der har været fra bornholmernes side gennem sæsonen. Vi værdsætter al den omtale, vi får derude, og at mange anbefaler turisterne til at komme og besøge os. Uden bornholmernes støtte ville vi ikke være her i dag, siger René L. Vilsholm.

Tak til kommunen

Natur Bornholm sender også en stor tak til Bornholms Regionskommune. BRK har i år samarbejdet med oplevelsescenteret om flere projekter, der fortsætter året ud. Blandt andet projektet Det Grønne Rum.

– Det er naturterapi for udsatte personer og grupper, som kører vinteren ud. Det har været utrolig opløftende for os at have gang i sådanne projekter, og derfor skal der også lyde en tak til kommunen, afslutter René L. Vilsholm.

Lokale skoler har som altid mulighed for at blive undervist på Natur Bornholm efter den 31. oktober, og skulle der komme enkelte lejrskoler, så åbner oplevelsescenteret stadig dørene og åbner udstillingerne.