Indtil videre er problemet med coronasmittede mink begrænset til Nordjylland. Der er ikke konstateret coronasmitte i den bornholmske minkbestand. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Minkavlere har store problemer med måger: ‘Det er nok der, de får virus’

LANDBRUG

Coronasmitten blandt minkfarme har de seneste måneder spredt sig med lynets hast. Men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig. Det skriver DR.

LANDBRUG

Coronasmitten blandt minkfarme har de seneste måneder spredt sig med lynets hast. Men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig. Det skriver DR.

Københavns Universitet har undersøgt fire måger og på en af dem, er der blevet konstateret coronavirus på foden. Det betyder ikke, at mågen er inficeret med coronavirus som mennesker, hunde eller katte kan være, men at den i stedet har båret virus på overfladen af kroppen.

– At få det belyst er det aller allervigtigste for at forebygge, at flere farme bliver smittet, og at man forhindrer yderligere smittespredning. Det allervigtiste er at vide, hvordan det flytter sig, siger Anne Sofie Vedsted Hammer, der er lektor og dyrlæge på institut for veterinærhusdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Løber rundt på gulvet

Erik Pedersen, formand for Bornholms Pelsdyravlerforening, hørte om mågeteorien allerede i lørdags, da han deltog i minkavlernes årlige landsmøde.

– Der sagde man, at der var fundet virus i svælget på en måge. Jeg havde ikke hørt den med foden, siger han til Bornholms Tidende.

Det kommer dog ikke bag på ham, at mågerne er kommet i søgelyset.

– Det har vi sagt hele tiden. Mange minkfarme er små, torækkede haller med åbent i hver ende, og mange minkavlere har kæmpe problemer med måger, der flyver ind for at få fat i foderet. De kan tømme et lager på et kvarter, siger Erik Pedersen, der er daglig leder på Pilegård Pelsdyrfarm i Rø.

På Pilegård er hallen lukket, men han ved fra andre minkavlere, at mågerne løber rundt på gulvet.

– Det er nok der, de får virus på sig, siger han.

– Og så spredes smitten, når de flyver videre til det næste sted.

Indtil videre er problemet med coronasmittede mink begrænset til Nordjylland. Der er ikke konstateret coronasmitte i den bornholmske minkbestand, siger Erik Pedersen.