Foto: Jens-Erik Larsen

Færgen løb i stor stil med turisterne: DAT oplevede nedgang i efterårsferien

TURISME

Der var mange danske turister på Bornholm i efterårsferien. Men færgen løb i stor stil med dem, mens ferieugen var mere op og ned for DAT.

– Vi så i efterårsferien en generelt lavere efterspørgsel i tråd med de foregående uger på ruten til København. Vi måtte kort inden uge 42 justere tidstabellen og slå enkelte afgange sammen på grund af lav efterspørgsel, fortæller Robert Rungholm, kommerciel chef i DAT.

– Vi fløj sidste uge 66 afgange mod 82 sidste år. En reduktion på 20 procent. Kapaciteten var nedjusteret 30 procent i forhold til sidste år og det totale antal passagerer faldt også med 30 procent. I alt en gennemsnitsbelægning på 58 procent, siger han.

DAT’s optur var ruten mellem Billund og Bornholm. Det er en optur, der har været i gang hele året.

– Billund-ruten har derimod været helt fantastisk i efterårsferien. Det har den faktisk været hele sæsonen. Vi har fløjet 10 afgange med en gennemsnits belægning på 90 procent, og de fleste afgange har været udsolgte. Vi forventer flere afgange til Jylland i efterårsferien næste år, fortæller Robert Rungholm.

DAT-direktør Jesper Rungholm har umiddelbart ikke noget bud på, hvorfor efterårsferien ikke blev bedre på ruten mellem Bornholm og København.

– Det var usædvanligt i år, at ruten fra Bornholm til Kastrup ikke holdt sine sædvanlige tal. Hvorfor det skete, kan jeg ikke lige forklare, siger han.

Billige billetter afgørende

Foreholdt at Bornholmslinjen lagde 16 procent oveni sidste efterårsferies passagertal og godt 20 procent oveni antallet af biler, begynder Jesper Rungholm at ane en forklaring.

– Det kan jo være, at det er årsagen. På grund af statsstøtten er færgens jo ikke helt hvad det koster at sejle frem og tilbage. Vi er derimod tvunget til at tage det, som det koster at flyve, siger han.

På den positive side fortæller Jesper Rungholm, at markant flere jyder nu rejser til Bornholm.

– Vi oplever, at folk rejser begge veje. Folk i Jylland har mange steder at tage hen, og i år har Bornholm været meget højt oppe på radaren, siger han.

– Jeg tror, at det er den “Bliv i Danmark”-effekt, der er kommet med corona. Personligt har jeg også mødt mange i Jylland, der har været på Bornholm i år. Også flere end jeg plejer at møde.

– Folk i Jylland fortæller så også, at det er dyrt at være på Bornholm. Jeg har talt med nogle stykker, der siger, at ferien kostede dem mere end en tur til Mallorca, fortæller Jesper Rungholm.

– Jyderne kan selvfølgelig også få billetter til Mallorca for 199 kroner, hvis de er ude i god tid, og mad, overnatning og billeje er billigt på Mallorca. Men min oplevelse er også, at folk siger, at “okay, vi betaler det, som det koster på Bornholm”.