– Vi er sluppet nådigt, siger Michael Almeborg, ejer af og direktør for Ole Almeborg A/S i Hasle. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Sådan slap Almeborg gennem krisen: Spritnye krav har sikret job

ERHVERV

Et øget behov for rustfri stålprodukter på grund af skærpede hygiejnekrav under coronakrisen er med til at sikre arbejdspladser på virksomheden Ole Almeborg A/S i Hasle.

Michael Almeborg, ejer af og direktør for virksomheden, kan derfor glæde sig over, at virksomheden har klaret sig bedre hen over coronakrisen, end tilfældet er for mange beslægtede virksomheder i metalbranchen.

– Det er stabilt på et lavere niveau, end vi havde sidste år på denne tid. Vi ligger vel 15-20 procent lavere i omsætning hen over året, siger Michael Almeborg.

Virksomheden er en maskinfabrik, som fremstiller transportmateriel, og den har specialiseret sig i flere forskellige typer af palleløftere.

Flere er vendt tilbage

Ole Almeborg A/S fyrede i slutningen af april fem funktionærer og hjemsendte 23 medarbejdere uden løn efter force majeure-aftalen indgået mellem Dansk Industri og CO-Industri, hvorefter medarbejderne med det samme havde adgang til dagpenge. Dermed halverede man arbejdsstyrken på fabrikken på Svalhøjvej.

– Vi har siden fået 15-17 af dem tilbage. De sidste seks-syv stykker har vi afskediget. De kommer ikke tilbage, og der er ikke nogen idé i at holde dem hen længere. Det samme gælder de fem funktionærer, vi reducerede med i foråret, siger Michael Almeborg.

– Set i lyset af, hvordan andre virksomheder er blevet ramt, er vi sluppet nådigt igennem coronatiden. Vi frygtede det værste i marts, da vi vågnede op til en total nedlukning. De samarbejdspartnere og forhandlere, vi har rundt om i Europa, har gjort et kæmpe stykke arbejde. Det har smittet af på os, så vi har kunnet holde gang i produktionen, tilføjer direktøren.

Ole Almeborg A/S fremstiller blandt andet transportvogne i rustfrit stål. Denne type leverede man i foråret 500 af til Region Hovedstadens hospitaler. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Rustfrit stål

I begyndelsen af coronakrisen var en hasteordre på 500 transportvogne til Region Hovedstadens hospitaler med til at sikre beskæftigelsen.

Men sidst i april gik den ikke længere. Virksomheden halverede antallet af ansatte, men som nævnt er en del af de fyrede vendte tilbage hen over sommer og efterår. Hvor coronaen tager med den ene hånd, giver den altså med den anden hånd til en virksomhed som Almeborg.

– Vi sælger flere produkter i rustfrit stål, fordi der stilles krav om, at produkterne skal være hygiejnevenlige. Det skal kunne gøres rent mange gange om dagen, hurtigt og effektiv. Rustfri stål har fået noget af et løft i forhold til vores lakerede produkter, forklarer Michael Almeborg.

Det handler typisk om produkter til hospitaler, fødevareindustrien og medicinalindustrien.

– Vi ser også, at man vælger rustfrit stål på grund af hygiejnen, selv om fødevarer ikke kommer i direkte kontakt med maskinerne. Men vi ser også, at man investerer, hvor det er nødvendigt, mens resten må vente, siger Michael Almeborg.

Håb om at holde niveau

Nu hører vi om øgede smittetal i den senere tid. Vil det kunne give en ny bølgedal for jer?

– Jeg frygter mest, at en medarbejder bliver smittet og smitter sine kolleger, så vi skal lukke virksomheden ned. Men det er ikke til at vide, hvad der sker. Jeg siger til mine medarbejdere, at vi tager en dag ad gangen og gør vores bedste hver dag, så må vi se, om der kommer nye restriktioner i morgen.

– Kan vi holde os på det niveau, hvor vi er i øjeblikket, er jeg meget glad. Vi er heldigvis ikke ramt af restriktioner om, at vi skal gå hjem på et bestemt klokkeslæt, eller at vi skal gå med mundbind. Vi har så stor afstand til hinanden, at vi kan bevæge os frit, slutter Michael Almeborg.