Mark Herron. Foto: Line Jarl Holm

‘Talerne er en god nøgle til at forstå USA’s udviklingshistorie igennem kriser og sejre’

DAGENS NAVN: Mark Herron er aktuel med bogen “Præsidentens ord” om amerikansk præsidentiel retorik fra George Washington til Donald Trump. Han er tilknyttet netmediet Kongressen.com som retorisk analytiker.

Hvor stammer din interesse for amerikansk politik fra?

– Min far er amerikaner, så jeg har haft stor kontakt til USA gennem hele mit liv, blandt andet igennem udvekslingsophold, arbejde og hver gang en fætter eller kusine holdt stort familiebryllup. Mens Barack Obama var præsident, skrev jeg et ph.d.-projekt om hans brug af taler ved Københavns Universitet.

Hvorfor er det lige præsidenternes ord, du har skrevet en bog om?

– Fordi deres taler er en god nøgle til at forstå USA’s udviklingshistorie igennem de kriser og sejre, som de tit har været de første til at udtale sig om. Bogen er tænkt som en bred introduktion til de ord, der leveres fra den mest kendte talerstol i verden, så læseren bedre kan forstå præsidenternes retoriske værktøjskasse.

Hvilken præsident finder du retorisk mest interessant?

– Der er mange. Obama leverede helt nye vinkler på den amerikanske historie i sine taler. John F. Kennedy er også et stilikon, når det gælder retorik. Men skal man kun læse én præsidents ord om USA, kan man ikke komme udenom Abraham Lincoln. Selvom hans taler er over 150 år gamle, så står de som noget af det mest præcise, der er sagt om USA’s evner og udfordringer som nation.

Hvilke danske politikere kan noget særligt rent retorisk?

– Der er en interessant udvikling i øjeblikket for danske politikeres brug af taleskrivere, hvor der blandt andet hentes skønlitterære forfattere ind til posten. Det er med til at fremhæve interessen i vores forskellige ministres taler, og Mette Frederiksen har da også leveret flere skarpvinklede taler i sin tid som statsminister. Men samtidig er det også, når politikerne giver slip på sig selv, at de leverer flotte taleøjeblikke. Jeg kan for eksempel stadig huske Mogens Lykketofts tale på valgnatten i 2005 som noget særligt, fordi han valgte at tale mere frit, efter nederlaget var en kendsgerning.

Hvad laver du, når du ikke beskæftiger dig med amerikansk politik?

– Jeg er meget glad for at benytte Københavns kulturliv med teater, biografer, cafebesøg og gåture i parkerne. Jeg har også været aktiv svømmer siden opvæksten på Bornholm, hvor jeg var medlem af Rønne Svømmeklub.

Hvad er dit forhold til Bornholm i dag?

– Jeg holder utrolig meget af Bornholm. Øen har altid været en uvurderlig base for mig i forhold til at finde ro, og mine forældre bor her stadig, så jeg er tit på besøg. Naturen er det centrale for mig, når jeg tænker på Bornholm, og der findes ikke mange steder i verden, som kan levere samme stemning. Det har også været fantastisk at følge med i de mange flotte projekter, der er blevet realiseret igennem de seneste år. Både de større begivenheder som Folkemødet og Wonderfestiwall samt alle de lækre spisesteder, der nu er at besøge.

Hvad er dit yndlingssted på Bornholm?

– Der er flere gode perler i naturen. Men at cykle langs vandkanten på vejen mellem Teglkås og Helligpeder er et af de bedste steder at befinde sig på en god dansk sommerdag.

 

 

Mark Herron

39 år

Ph.d. i retorik og forfatter til bogen Præsidentens ord fra forlaget Alt i Ord

Gift med Line

Vokset op på en gård nær Sorthat-Muleby, bor i dag i København