Eget foto

‘Set me bornholmska briller bør vi altid vara skeptiska’

SATIRE

Tjenger i det når en ette en lång ærbajdsdåg sætter saj i soffan, slår ben op, åbner en palla sprit og føler saj så godt tepas, at en tåger en beslutning som en unge normåla omstændigheder aldrig kunje finga på at tåg? San hadde Øjvind Hesselager ed muligvis, da han en råkål, sen mandåg aftan fik den idé, at Mårten & Månberg skujle hå en hel sida i hans og vårans ajles goa gamle, Bornholms Tidendes én gång om månadans. Bordet fånger, Øjvind og det e nuv ena og alena din sjyl, at bornholmerna henover 2020 e inglajt te at læsa om hvordan to, lettere overvægtiga horra frå Svåneka oplever livets gång på Bornholm.

 

 

Mårten og Månberg er en bornholmsk satireduo. De skriver på tidende.dk en gang om måneden.

 

 

Og apropos bord; vi hår – ligesom många andra danskera – fået ødbetalt vårans nedfrosna feriapenga, så vi rattig ville flotta os og hadde i lørdågs derfår bestilt bord på Grin So… Grien Soltu… Green Solution House (tak te nåbo Erik får dén). Ja, vi hår godt nok ingtil får nylig hat fårbud mo at komma der, grungad en episodans får nåna år tebåga hvor Månberg i bår røv solada saj på toppinj åf hotellet og hadde overset at han lå på glaståget ned te spisesålinj. Men sjiddevara nuv me det! Nu va vi tebåga og ette at ha knaldad sijlabuffet, svampetapas,

sneglakaviar og fan og hans pumpastok i hovd, va vi klår te dessert og vodka – men så kom tjeneren sguv og sågde tak får i aftan. A hvaffår någet? “Ja, vi skal lukke klokken 22.00 – det siger Mette!” Alse, onsjyl os! Vi må ønte æda på restauranter ette klokkan 22.00 eller gå på lokum udan mujnbing og dykkerdragt, men vi må djerna vælta patstiva rungt på Cørkel K klokkan 02.00 om nattan me Booster i lommerna og franska hotdogs i mujnvigen, mens vi omfamner slushicemaskin og sjynger “Sikke en fest vi har haft nu i nat!” I helgede og et hykleri allijevel!

 

Hva me at ringa te ærbajdsfårmidlingen
og saj, at I tebyder en praktikperiodans
lid ødover det sædvånliga – det enesta I
ska hovsa e et pår vånter som tøller at
bliva møjad te og en go svingærm.

 

Nuv vi snakker hotdogs, så hår beboerna på Endahuls Allé aka Søborgstræda i Rønna problemer me at vralta rungt på matriklerna øddan fårst at hå tåget forsvårets minerydderuddannelsa – og vi notererer os at et åf midlerna te at holda gådan ren e at sætta flag i efterlådenskaverna? Nuv hår vi ønte den endeliga fårkromeda løsning på hvordan en kommer endahullerna te livs, men vi hår på fårnemmelsan at der ska mera end lågkågeflag te at stoppa svineriet. Hva me at ringa te ærbajdsfårmidlingen og saj, at I tebyder en praktikperiodans lid ødover det sædvånliga – det enesta I ska hovsa e et pår vånter som tøller at bliva møjad te og en go svingærm. Så kanj unga mengsker sjifta computer, Fårtnajt og et tesjedet, lummert teenageværelse ød me et 1. såls vindue på det gamla djymnåsium, hvorfrå dom kanj sjiftas te at sidda og smida møj i nakkans på hungeejerna. Får vi ska hovsa på, at det ønte e hungana som e problemet, men ejerna! Ja, det e båra en idé – brøg den eller la vara!

Kaliningråderna stiger, hvilket på jævnt rigsbornholmsk betyder at den sibiriska prærieulv Valter Putinans ijen hår sendt sina russiska Ladaer med vinger ing over dansk – og dermed og bornholmsk luftrum, hvilket får os te at overvaja hvilke retter vi ska lava te etteårsferie bordet i år. Får nuv handler ed om at vara klår 24-7 og ønte båra engång hvert tiende år og derfår hår vi i år opstillad en tænketånk bestående åf Bornholms helt egen egnsret, Jan Gildam og Østersøens svår på John Rambo, Erik A. Lårsen og bedt dom om at skrua et bord samminj så vi e klår te eventuella angreb! Ingen åf dom hår så godt nok svårad på vårans henvendelser endnuv, så vi kanj opfordra jer ajle te at djømma knojern i leverpostejen, tjøller i det hjemmebågta og knaldperler i remoulådans! Så sørjer vi får rullefajlsteknikker og shit-u-itzu ungevisning på plådsen båg Svåneka Vandrerhjem hver mandag ette “Efterforskningen” på TV2. E ed gas? Ja, gu ed gas – men selom vi lever i 2020 og der burde vara styr på ting som russera, luftrum og dit-og-mit, så e virkeligheden oftest en angen og set me bornholmska briller bør vi altid vara skeptiska.

Vi sar tak får denna gång og onsjyler på forhånd overfor Bornholms svår på en dårlig hårdåg, Øjvind Helselåger får ajle klågerna over vårans Bornholmska måda at stava på – te jer hår vi kunj at saj: vi ses ijen i næsta månad!

Tjærligst horrana!

Horrana. Eget foto