Carsten Clemmensen var en glad mand, da skøjtebanen på Store Torv blev taget i brug i december 2008. Han var tiltrådt som idrætsinspektør kort forinden og føler derfor en særlig tilknytning til den skøjtebane, som ifølge hans vurdering er pakket væk for altid. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Idrætsinspektør om skøjtebanen: ‘Jeg er bange for, at den er pakket sammen for altid’

Det var en festdag, da Annelise Molin som formand for fritids- og kulturudvalget indviede skøjtebanen på Store Torv den 20. december 2008. Godt nok var der ikke is på banen endnu, men på hele Bornholms vegne sagde hun officielt tak til de tre ungkarle Emil, Sigurd og Aage Larsen, hvis samlede formue er grundlaget for Brødrene E., S. & A. Larsens Legat, der havde givet skøjtebanen og penge til tre års drift.

VINTER

Det var en festdag, da Annelise Molin som formand for fritids- og kulturudvalget indviede skøjtebanen på Store Torv den 20. december 2008. Godt nok var der ikke is på banen endnu, men på hele Bornholms vegne sagde hun officielt tak til de tre ungkarle Emil, Sigurd og Aage Larsen, hvis samlede formue er grundlaget for Brødrene E., S. & A. Larsens Legat, der havde givet skøjtebanen og penge til tre års drift.

Med til indvielsen var Carsten Clemmensen, som 1. november var tiltrådt som regionskommunens nye idrætsinspektør, og som hurtigt mærkede, at interessen for og forventningerne til skøjtebanen var store. Derfor var han en glad mand, da han den 30. december vandede isen, efter at skøjtelystne børn og voksne havde taget den isbelagte bane i brug dagen før.

Lige så trist er han over, at han for andet år i træk må konstatere, at han ikke har personaleressourcer til at stille banen op på Store Torv, og at han efter alt at dømme aldrig kommer til at gøre det igen.

– Der kommer ikke skøjtebane i år, det gør der ikke. Den er pakket godt og grundigt væk, og jeg er bange for, at den er pakket sammen for altid. Vores personalemæssige ressourcer rækker ikke til at stille skøjtebanen op. Det gør mig rigtig, rigtig ondt, siger han.

Utrolig stolt

Allerede sidste år antydede Carsten Clemmensen, at det kunne være endegyldigt slut med skøjtebanen, som de fleste år siden indvielsen har skabt en masse liv og glade dage på byens centrale plads. Det bekræfter han i år, og han kan ikke se det ændre sig.

– Ressourcemæssigt er vi så langt nede, at vi kan slet ikke påtage os ansvaret med at stille den op. Vi har været helt oppe på at være 22 mand, og nu er vi 10. Det er en reduktion, der er til at føle på. Så desværre, siger han.

Og det er ikke en situation, der passer ham særlig godt, selvom han som chef for de kommunale idrætsområder bliver nødt til at acceptere den og agere derefter.

– Den var mit barn. Den og jeg kom til regionskommunen samtidig, og jeg har været utrolig stolt og glad for, at vi har kunnet få den op ni gange i alt. Men på et tidspunkt kunne jeg se, at med de andre driftsopgaver, vi har, så var det rigtig, rigtig svært også at presse den ind, siger idrætsinspektøren om skøjtebanen.

I ni vintre har skøjtebanen skabt liv og glade dage på Store Torv i Rønne, men det er formentlig endegyldigt slut, lyder vurderingen fra regionskommunens idrætsinspektør Carsten Clemmensen. Arkivfoto: Berit Hvassum

Kun en gisning

Det er ikke tilfældigt, at det rammer skøjtebanen, når Bornholms Idrætsområder må prioritere sine ressourcer. Sandheden er nemlig, at afdelingen aldrig har fået midler til at stå for driften af banen. Derfor har Carsten Clemmensen i nogle år hentet økonomisk hjælp hos lokale erhvervsdrivende, der har købt bandereklamer eller har støtte banen på andre måder.

Selvom han ikke har gjort noget aktivt for at undersøge muligheden for sponsorater i vinter, har han en klar fornemmelse af, at det ville svært at skaffe nogen.

– Vi ved, at coronakrisen har ramt virksomhederne rigtig, rigtig hårdt, og deres evne og lyst til at sponsere driften er formentlig også blevet berørt af, at de har mærket den her krise. Det er kun en gisning, siger han.

Selv hvis de erhvervsdrivende kunne finde midler til at støtte driften af banen, ville det næppe være nok, for selvom det var meningen, så har driften af skøjtebanen aldrig hængt sammen uden indirekte kommunale støtte.

– Det var i virkeligheden en aktivitet, der skulle hvile i sig selv, men det er jo ikke hele sandheden, for udover de faktuelle driftsudgifter til el og vand og hvad der eller skulle brugers, så har jeg lagt en masse mandetimer i det, som jeg i virkeligheden bare har taget ud af det budget, jeg har til at drive idrætsanlæg for, og det er dem, jeg ikke kan finde mere, siger Carsten Clemmensen.

 

 

Om skøjtebanen

På et pressemøde den 7. oktober 2008 afslørede Bornholms Regionskommune og Brødrene E., S. & A. Larsens Legat, at Rønne ville få en ny attraktion i form af en 500 kvadratmeter stor skøjtebane i den nordlige del af Store Torv.

Banen var en gave fra legatet, der også stillede en driftsmæssig underskudsgaranti i en treårig periode. Efter de tre år ville det være op til regionskommunen, om banen eventuelt skulle ligge et andet sted, eller om den eventuelt skulle overdrages til en frivillig institution.

Skøjtebanen blev officielt indviet den 20. december 2008 og taget i brug den 29. december.

Siden den første vinter har banen været i brug i vintrene 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16 og 2018-19.

I 2016-17 og 2017-18 kom banen ikke op på grund af skader på nogle rør. I 2019-20 var det manglende ressourcer, der var årsag til, at banen ikke kom op.