Fjernvarmearbejde i Svaneke. I december 2016 bad Beof om en kommunegaranti til fjernvarmen i Svaneke svarende til mellem 200.000 og 250.000 kroner pr. husstand. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Hvorfor skal vi el-forbrugere betale fjernvarmekundernes varmeregning?

SYNSPUNKT

Jeg ved godt, at det er svært at få en politiker til at svare på spørgsmål, men de skylder os el-forbrugere, en forklaring på, hvorfor El-net Øst skal sælges.

Grunden er ikke dårlig økonomi i Elselskaberne, det kan man læse i regnskaberne.

Det selskab, der er i økonomisk uføre i Beof Holding A/S, er Bornholms Varme A/S med en gæld på 680 millioner kroner.

 

Beof har brugt alle midler
for at få fjernvarme ud
i klippebyerne uden at se
på økonomi for forbrugerne.

 

Underskud på 20 millioner kroner årligt de to seneste år – hvorfor har bestyrelsen ikke sat varmeprisen op hos de cirka 7.000 varmekunder med 3.000 kroner, så der var balance?

Det bør de venstrefolk, der sidder i Beofs bestyrelse, give os svar på.

De ville ikke tage stilling til, om Rønne Varme måtte bygge et varmeværk, hvorfor kan de nu tage stilling og anbefale et salg?

Brian Kofoed er halmleverandør til Bornholms Varme, så han har en økonomisk interesse i, at Bornholms Varmes gæld reduceres, så forbruget af halm ikke falder.

Hvad med de andre, der anbefaler et salg, er de fjernvarmeforbrugere i Bornholms Varme? Lars Goldschmidt, Carsten Scheibye, Maike Fiil og Bjarne Hartung Kirkegaard, alle med adresse i Bornholms Varmes forsyningsområde.

Informationsaften

Lars Goldschmidt udtalte, at varmepumper var blevet billigere, og at elafgiften var sat ned på el til varmepumper, ja, det blev den i september 2015, så skal vi ikke se på udviklingen fra dengang til i dag.

2015 er man i gang med at lave fjernvarme i Svaneke, der går rygter om at det koster mellem 200.000 og 300.000 kroner pr. husstand. Det får mig til at spørge Bornholms Forsyning om det er rigtigt? Forsyningsdirektøren svarede i Bornholms Tidende, at det kun kostede 108.000 kroner pr. husstand. Ole Kofoed ville på det tidspunkt lave fjernvarme i Pedersker. Sammen med en medarbejder fra Østkraft, som også mente, at varmepumper var billigere og fremtidens varmeløsning.

I januar 2016 lavede jeg en informationsaften i Pedersker om varmepumper. I panelet til at fortælle om varmepumper og svare på spørgsmål var Østkraft, Bornholms Energitjeneste og Sørens Storkøkkener, som sælger varmepumper.

Jeg havde omdelt en folder i Pedersker, hvor mine beregner viste en besparelse på 5.000 kroner i forhold til Forsyningens varmepriser. Bornholms Energitjeneste mente, den kun var på 3.500 kroner, så i alle de år, Beof har eksisteret, har varmepumper været billigere end fjernvarme.

December 2016 beder Bornholms Varme (Beof) om en kommunegaranti til fjernvarmen i Svaneke, svarende til mellem 200.000 og 250.000 kroner pr. husstand. Det burde få fjernvarmeprisen til at stige, ret kraftigt.

Regering ville have udfaset oliefyr, men man vidste godt, at det at grave fjernvarme ud i områder med “langt” mellem forbrugerne ikke var rentabelt, derfor blev “nærvarme” en mulighed, Varmeselskabet leverer en varmepumpe, betaler elforbruget og service, forbrugeren betaler et tilslutningsbidrag (20.000-25.000 kroner) og derefter for varmeforbruget.

Langt ude

I efteråret 2017 så jeg nogle annoncer på nettet for nærvarme, det var Best Green, og her kunne man få beregnet sin besparelse ved at skifte fra olie eller gas. På det tidspunkt var Bornholms Varme i fuld gang med at over bevise folk i Allinge og Tejn om, at de skulle have fjernvarme. Så jeg skrev til Best Green, at her måtte der være et marked for nærvarme. Best Green svarede, at de havde en aftale om kun at tilbyde nærvarme til firmaer. Det lyder som karteldannelse, og det er ulovligt.

Beof har brugt alle midler for at få fjernvarme ud i klippebyerne uden at se på økonomi for forbrugerne.

Har man ikke penge nok i det ene selskab, er man gået videre til det næste. Nu er man så langt ude økonomisk, at fra salg af det mest værdifulde selvskab, El-net Øst er nødvendig for at kunne lokke flere forbrugere til fjernvarmen.

Når I politikere skal tage stilling, skal I huske ikke mange år tilbage, kun tilbage til dengang, fiberkabler skulle rulles ud på Bornholm og sikre os bornholmere hurtig internetforbindelse. TDC mente ikke, vi havde behov for hurtiginternet. Da Østkraft ville rulle fiber ud, truede TDC med retssag. Når El-net Øst er solgt, er det ikke os bornholmere, ej heller vores politikere, der bestemmer, om elnettet skal udbygges. Fremtidens virksomheder skal bruge mere el – hvis den ikke er til rådighed, så er drømmen om 42.000 indbyggere knust.

Det er ikke kun arvesølv samlet sammen over 100 år af generationer, men vores fremtid der skal betales af generationer.

Jeg glæder mig til at læse/høre jer politikeres svar og holdninger.

På forhånd tak.