Det er lørdag nat klokken tre, vi skal stille urene tilbage til klokken to. Arkivfoto

Husk: Du får en time forærende denne weekend

NORMALTID

Det er i denne weekend, vi vender tilbage til normaltid, efter at vi siden søndag den 29. marts har været i risiko for at rende rundt og konstant være en time bagud, fordi vi den dag overgik til sommertid og stillede urene en time frem.

 

Måske kan tidscirkusset
snart være en saga blot

 

Og ja, vi stillede også havemøblerne frem.

Men nu er det efterår, og vinteren står for døren, så er havemøblerne ikke stillet tilbage igen, hvor de kom fra, er det ved at være tid. Ligesom vi denne weekend – lørdag nat klokken tre – skal stille uret en time tilbage.

Ah, det bliver da dejligt med en ekstra times tid i sengen.

Og lad os så lige tage borger.dk’s fortælling om sommertid med:

Første gang sommertid blev indført i Danmark var i 1916 under Første Verdenskrig.

Anden gang var under Anden Verdenskrig og i årene, der fulgte umiddelbart efter – 1940 til 1948. Tredje og sidste gang var i sommeren 1980, hvor sommertiden blev indført, som vi mere eller mindre kender den i dag. Fra 1980 til og med 1995 strakte sommertiden i Danmark sig nemlig fra sidste søndag i marts til sidste søndag i september.

Fra og med 1996 har sommertiden i hele EU været fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

Hvorfor er der sommertid?

Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen og derved spare strøm til lys.

Men måske kan tidscirkusset snart være en saga blot.

I hvert fald besluttede et flertal i Europa-Parlamentet i marts 2019, at det skal være op til medlemslandene, om de vil overgå til permanent sommertid eller permanent normaltid i 2021.

I lande, der vælger permanent sommertid, skal borgerne for sidste gang stille urene en time frem søndag den 28. marts 2021, mens de lande, der vælger permanent normaltid, for sidste gang stiller urene tilbage søndag den 31. oktober 2021.