Bent Ernst Nielsen og formanden for Bornholms Sportsfiskerforening, Simon Rømer, er nået i mål med projektet om at få genopført den handicapvenlige sportfiskerbro i Hammersøen. Foto: Jens-Erik Larsen.

Efter flere års venten: Broen ved Hammersøen står færdig

BYGGERI

Broen ved Hammersøen, bedre kendt som sportsfiskerbroen, står færdig efter ugers byggeri og flere års venten. Og Bornholms Sportsfiskerforening kan nu ånde lettet op, for pengene til at dække udgifterne ved byggeriet er også endeligt i hus.

Det fortæller Bent Ernst Nielsen, der er medlem af Bornholms Sportsfiskerforening og ansvarlig for fondsansøgninger. Han har søgt flere fonde for at skaffe de omkring 300.000 kroner, som det ville koste at genopføre broen. Sidste ansøgning er nu gået igennem.

Sparekassen Bornholms Fond har netop bevilget 25.000 kroner til Bornholms Sportsfiskerforening, og finansieringen på det byggeri, der allerede står færdigt er dermed på plads.

– Det er Snogebæk Byg, der har udført arbejdet. Jan Riis-Hansen (direktør i Snogebæk Byg Aps, red.) gav et tilbud på projektet, og da vi havde halvdelen af beløbet, gik han i gang med at bygge midten af broen. Da vi så fik 100.000 mere, sagde han, at han ville bygge resten, og så måtte vi se, om vi fik resten af pengene hjem. Så det var på hans risiko. Det synes jeg jo er flot gået af ham, siger Bent Ernst Nielsen.

Med skægget i postkassen

Broen i Hammersø blev første gang opført i 2007, da Naturstyrelsen Bornholm og Bornholms Sportsfiskerforening under Jagtens og Fiskeriens Dag blev enige om at indgå et grønt partnerskab.

Dengang var der nemlig en tilskudordning under Miljøministeriet, hvor lokale kræfter kunne få økonomisk støtte til lokale projekter. Naturstyrelsen Bornholm og Bornholms Sportsfiskerforening fik opført broen i Hammersøen, som ellers er et fredet område.

– Broen kunne frit bruges af alle. Vi kunne fiske derfra, og jeg ved, at mange på Nordbornholm også har været vant til at bruge den til deres kaffepause, når de var på tur ved Hammersø. Det fungerede udmærket indtil 2018, fortæller Bent Ernst Nielsen.

For i sommeren 2018 lukkede Naturstyrelsen Bornholm broen, fordi den var rådden og dermed farlig at færdes på. Broen var opført i douglasgran, som ikke stod godt mod vandet. Fundamentet holdt, men hele broens dæk skulle udskiftes. Naturstyrelsen havde ikke pengene til en ny bro, og overlod det til Bornholms Sportfiskerforening at finde en løsning.

– Naturstyrelsen ville ikke deltage, men insisterede på, at den skulle opføres med Douglasgran igen og med eg i bunden. Så stod vi der med skægget i postkassen og skulle finde penge til det, siger Bent Ernst Nielsen.

Mange har bidraget

Herpå begyndte Bent Ernst Nielsens arbejde med at indsamle penge til en ny bro. Han skaffede 100.000 kroner fra Brødrene Larsens Legat og dernæst 50.000 fra Sparekassen Bornholms Fond, men fik afslag fra en række andre fonde.

– Arbejdet gik i stå, og broen stod afspærret. Der skete ikke en skid. Men så sidste sommer kom Wonderfestiwalls med 20.000 kroner fra deres festivalpulje. Så i august i år stod vi med 170.000 og fik tilbuddet på projektet fra Snogebæk Byg, siger Bent Ernst Nielsen.

Dertil kom 100.000 kroner fra Bornholms Brand, og Jan Riis-Hansen fra Snogebæk Byg gik som sagt i gang med at færdiggøre broen.

Hjælp på facebook

Foreningen Sandvig inviterede Bent Ernst Nielsen til at komme og fortælle om projektet med broen til foreningens generalforsamling.

Efter hans oplæg lavede medlemmerne en afstemning og gav 10.000 kroner til genetableringen af broen. Formanden, Rie Hansen, skrev derefter et opslag på sin egen facebookside, hvor hun opfordrede andre lokale til at støtte projektet.

Det medførte, at flere lokale foreninger og virksomheder sendte penge til Bornholms Sportsfiskerforening. Ifølge Bent Ernst Nielsen kom der i alt cirka 30.000 kroner, og selvom han ikke selv er på facebook og ikke giver meget for sociale medier, er han alligevel imponeret over, hvad det førte med sig.

– Det facebookopslag gav virkelig noget, og det betyder meget med lokal opbakning. Jeg har skrevet til flere af dem, der har bidraget med mindre beløb, at mange bække små gør en stor å, siger Bent Ernst Nielsen.

Et svært samarbejde

Projektet med broen har været langvarigt og ikke helt nemt undervejs.

Hammersø er fredet, og det er Naturstyrelsen, der holder opsyn med området. Bornholms Sportsfiskerforening betaler Naturstyrelsen for fiskeretten i søen og har samarbejdet med Naturstyrelsen om genetableringen af broen. Men det samarbejde har ikke altid været lige let.

– Der har ikke været så god kommunikation med Naturstyrelsen. Vi skal spørge dem om alt, før vi foretager os noget, men vi skal selv betale det hele. Det er en køn samarbejdspartner, der vil bestemme, men ikke betale. Men jeg ved også, at de har mange opgaver og efterhånden er udsultet økonomisk, siger Bent Ernst Nielsen.

En færdig bro

Nu er Bornholms Sportsfiskerforening så nået i mål med indsamlingen af penge til broen. Faktisk med et lille overskud, der kan være med til at forbedre version to af sportsfiskerbroen.

– Eg er dyrere end douglasgran, men det holder også længere. Derfor kunne man overveje at bruge de ekstra penge til at lave rækværk i eg også. Det er Bornholms Sportsfiskerforening, der skal vedligeholde broen fremadrettet, og det skal der også være penge til. Ellers kommer vi jo igen til at stå i en situation, at det forfalder, før man får gjort noget, siger Bent Ernst Nielsen.

Lige nu står broen nybygget og ren i sit udseende, men det vil ikke vare ved.

– Den står ubehandlet. Man må ikke bruge imprægneret træ i en fredet sø. Så den vil mørkne meget efter sol og vind og se anderledes ud efter bare et år, siger Bent Ernst Nielsen.

Inden længe vil han og resten af bestyrelsen i Bornholms Sportsfiskerforening invitere til indvielse af broen.

– Vi vil lave en indvielse, hvor vi inviterer bidragsyderne og siger et par ord og takker dem. Og så kan det være, vi skal drikke et eller andet samme dernede, siger Bent Ernst Nielsen.