Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) kommer til at følge det amerikanske præsidentvalg den 3. november på nærmeste hold. Foto: Klaus Holsting

Peter Juel-Jensen får Trump vs. Biden fra første parket i San Diego

VALG

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) kommer til at følge det amerikanske præsidentvalg den 3. november på nærmeste hold. Når måneders valgkamp mellem præsident Donald Trump og hans demokratiske udfordrer Joe Biden kulminerer, skal det bornholmske folketingsmedlem fungere som valgobservatør i San Diego, Californien.

Det bliver tredje gang, at Peter Juel-Jensen skal fungere som valgobservatør ved et amerikansk præsidentvalg. Han havde samme funktion, da Barack Obama blev valgt i både 2008 og fire år senere. Derimod missede han valget for fire år siden, hvor Donald Trump slog Hillary Clinton. Peter Juel-Jensen skal til USA som formand for den danske delegation i den parlamentariske forsamling i OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa).

– Min og de andre valgobservatørers opgave er at sikre, at præsidentvalget bliver afviklet i overensstemmelse med den amerikanske valglov. Så den starter vi med, at få gennemgået i Washington for hvad der så bliver tredje gang for mit vedkommende. Selve opgaven drejer sig om at observere, skrive ned og rapportere, fortæller Peter Juel-Jensen.

– Vi skal holde øje med, at der ikke bliver snydt. At kun folk med mulighed for at stemme rent faktisk gør det, at valget er hemmeligt, at folk kun stemmer én gang, og at det ikke efterfølgende kan spores, hvem der har stemt hvad, siger han.

Som led i det arbejde kommer Peter Juel-Jensen til at følge valghandlingen på mellem 20 og 25 afstemningssteder.

– Vi skal også holde øje med, at stemmerne bliver talt korrekt op, og at der ikke bliver tilføjet ugyldige ekstra stemmer, siger Peter Juel-Jensen.

Mystiske ekstra stemmer

Ved tidligere valg har han været ude for, at der faktisk var noget at være bekymret for og rapportere omkring.

– Jeg har været med til at rapportere om mistænkelige forhold ved et russisk valg, hvor en stemmeboks ikke var plomberet, og hvor en af mine af mine østrigske kolleger åbnede døren ind til et lokale, hvor der sad en mand med noget, der lignede en hel masse ekstra stemmesedler, fortæller Peter Juel-Jensen.

– Der bliver jævnligt detekteret snyd ved russiske valg. Jeg har også eksempler, hvor folk tager et billede af deres stemmeseddel og sender det til deres arbejdsgiver, der så giver dem en bonus for at have stemt “rigtigt”.

En del af funktionen som valgobservatør er allerede trådt i kraft for Peter Juel-Jensen, der rejser den 30. oktober og venter at være hjemme igen en uge senere: Han må ikke fortælle, hvem han holder med.

– Som observatører har vi pålagt os selv strenge restriktioner i forhold til at udtale os kritisk om både kandidaterne og det land, som vi skal være valgobservatører i, fortæller han.

– Særligt Tyrkiet har hængt valgobservatører ud for at sagt noget kritisk om landet. Selv har jeg kæmpet imod den her selvpålagte spilleregel ud fra et synspunkt om, at politikere selvfølgelig mener noget. Og USA betyder meget for os alle. Det kan man ikke bare være neutral over for. Men sådan er det altså.

– Jeg holder med amerikanerne her. Jeg er statsborger i et andet land, men jeg har selvfølgelig min helt klare mening om hvem jeg helst ser som præsident, siger Peter Juel-Jensen.