Stigende coronasmitte betyder nu endnu strammere restriktioner. Foto: Jacob Jepsen

Nye restriktioner: Kun ti må samles og mundbind på når du køber ind

– Corona er ikke overstået, men tilbage med fuld kraft, fastslog en alvorlig statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fredag aften.

Siden i går er der 859 nye smittede med covid-19. På Bornholm er der dog fortsat kun registreret 7 tilfælde indenfor de seneste syv dage.

– Vi er i coronaens anden bølge. Situationen er alvorlig og bekymrende, sagde statsministeren på pressemødet.

Hun sagde også, at Danmark  ikke er der, hvor vi var i marts, da der nu er opbygget væsentlig bedre kapacitet i sundhedsvæsenet, bedre smitteovervågning og beredskab og bedre lagre af værnemidler.

Men at det er nødvndigt at  indføre forlængede og strammere restriktioner på grund af stigningen i smittetallet.

På pressemødet meddelte Mette Frederiksen, at allerede gældende restriktioner forlænges og skærpes.

Det gældende forsamlingsforbud nedsættes fra 50 til 10 personer. Skoler og arbejdspladser fortsat undtaget. Gælder i foreløbig fire uger.

Samtidig opfordrer og anbefaler myndighederne nu til, at man foreløbig  i sit eget hjem ikke samles mere end ti personer ad gangen, og at man udover sin familie nøjes med at ses med en fast lille omgangskreds, ikke mere end omkring ti personer og gerne udendørs, samt gerne udskyder aftaler med folk, du ikke ses tit med.

Fra 29. oktober og frem til 2. januar skal der bæres mundbind ikke bare på spisesteder og barer, i busser, tog, fly og færger men nu også indendørs på offentlige områder som eksempelvis butikker, biografer og ungdomsuddannelser.

Derudover tilføjes den nye restriktion, at salg af alkohol i butikker og kiosker forbydes efter klokken 22.00.

Der vil igen blive indført intensiveret grænsekontrol og strammere regler for arbejdstagere fra udlandet.

Ikke lockdown

Mette Frederiksen understregede, at der ikke er tale om lockdown af Danmark, men at det gælder om at holde så meget af samfundet om muligt igang. At først og fremmest skoler og arbejdspladser holdes igang, men også fritids- og kulturinstitutioner.

Mette Frederiksen påpegede tidligere på dagen i et Facebook-opslag, at restriktionerne i mange lande i Europa er langt mere indgribende end i Danmark.

Eksempelvis at borgere i Irland kun må bevæge sig maksimalt fem kilometer hjemmefra. At store dele af Frankrig er underlagt spærretid fra klokken 21.00.  At skolerne i Tjekkiet er lukkede og al unødvendig udgang er forbudt – med undtagelse af transport til arbejde, indkøb eller lægebesøg. I Belgien er der udgangsforbud mellem midnat og klokken 05.00. Restauranter og barer er lukket en måned og tæt kontakt med andre end ens egen husstand reduceres fra fire til én person.

Statsministeren kunne ikke afvise at der også i Danmark kan komme flere eller strammere restriktioner.

På pressemødet blev der også lovet både forlængelse af nuværende hjælpepakker og nye hjælpepakker.