Kunstfaglig leder Tine Nygaard glæder sig til at høre fra polakker på Bornhokm eller (andre) bornholmere med relation til Polen, der har lyst til at bidrage til forskellige aktiviteter med Polen som omdrejningspunkt i udstillingsperioden. Foto: Jens-Erik Larsen

Ny udstilling på kunstmuseet: Polsk kunst og national identitet

KULTUR

Bornholms Kunstmuseum er i fuld gang med forberedelserne til en stor og spændende udstilling om og med polsk kunst. Udstillingen, der åbner 6. december og kan ses frem til 18. april 2021, kommer fra Nationalmuseet i Stettin.

Det fortæller Tine Nygaard, kunstfaglig leder på Bornholms Kunstmuseum.

Udstillingen handler om grænser, identitet og tilhørsforhold og præsenterer et større indlån af både malerier og skulpturer fra Nationalmuseet i Stettins samling.

Udstillingen sætter fokus på polsk kunst i den kunstnerisk meget interessante periode fra midten af 1800-tallet til midten af 1900-tallet, altså over en periode på omkring 100 år hen over to verdenskrige.

– Det, de polske forskere bag udstillingen har undersøgt, og som også ligger i udstillingens koncept, er, at der igennem perioden på de 100 år, er en del polske kunstnere, som er patrioter og nationalister, og som bruger kunstværkerne til at forme den nationale identitet. Det skal forstås i det perspektiv, at Polen i mange og lange perioder har været besat. Der ligger et oprør, en modstandsbevægelse i polsk kunst, en insisteren på det polske i den periode, forklarer Tine Nygaard.

I den samme periode var polske kunstnere, lige som de danske, også stærkt optaget af den brydning, der ligger i modernismen, primært hos de franske modernister.

– Så der er også meget moderne billeder, der minder om Cezanne, Picasso, altså kubisterne, forklarer Tine Nygaard. Nogle af billederne i udstillingen er meget specielle. Nogle af dem er meget smukke, andre er meget vovede.

Stettin og Bornholm

I udstillingen vil der også og på forskellig vis blive trukket tråde mellem Stettin i 1100-tallet under dansk herredømme og Danmark.

– Det er vildt interessant med den historisk meget komplekse baggrund, man automatisk har, hvis man kommer fra Polen eller har en relation til Polen. Det synes jeg kunne være interessant at høre om for os i Danmark, som har været et ubrudt kongerige i mange århundreder. Det er to helt forskellige måder at være formet som menneske på, to helt forskellige baggrundshistorier, siger Tine Nygaard.

Den forståelse og inspiration vil hun gerne have, at udstillingen giver videre til de besøgende.

Stettin og Bornholm

Og så håber den kunstfaglige leder, at for eksempel efterkommere af polakker, polakker bosat på Bornholm eller andre lokale med relation til Polen, har lyst til at være med i et aktivitetsprogram i løbet af udstillingsperioden og på den måde bidrage til, at udstillingen byder på mange forskellige aktiviteter.

Under forberedelserne til udstillingen blev Tine Nygaard nemlig opmærksom på, at Nexø i mange år har været venskabsby med Stettin.

– Jeg tænkte, at der må være en masse mennesker, som har været i Stettin eller har haft besøg af nogen, der kommer fra Stettin. Ud over det må der også på Bornholm bo mennesker, som enten er født i Polen, er gift med nogen fra Polen, er efterkommere af polske forældre eller på anden måde har relation til Polen. Det kan også være via gode venner, at man har en relation til Polen, siger Tine Nygaard.

Måske er der nogen, der kender til den særlige polske tradition og teknik bag julepynt og vil lave en workshop. Andre har måske lyst til at fortælle deres egen og deres families historie. Og måske er der nogen, der vil stå for en fællesspisning, hvor man kan smage på polske retter.

Kun fantasien sætter grænser, siger Tine Nygaard.

– Der bliver noget for alle sanser: at føle, smage, se og lytte. Og så er vi selvfølgelig overordnet interesseret i at skabe et gensyn med Polen, et sanseligt gensyn for alle interesserede, siger den kunstfaglige leder.

Dobbeltliv

Udstillingens titel er endnu ikke på plads, men Tine Nygaard hælder lige mest til at udstillingen får titlen “Stettins dobbeltliv”.

– Der er i hvert fald nogle modsatrettede kræfter i udstillingen, som er meget interessante. Titlen refererer både til den modsatrettede karakter i kunstnernes produktion, men også til at Stettins polske, tyske og på anden måde komplekse historie, siger Tine Nygaard.

Udstillingen om polsk kunst er en del af det større projekt Kunst på grænsen i anledning af 100-året for genforeningen i Sønderjylland.

 

 

Har du en relation til Polen?

Bor du på Bornholm og er efterkommer af polakker? Er du polsk gift? Eller er du polak og bosat på Bornholm? Har du lyst til at bidrage med for eksempel en workshop eller andre aktiviteter, der har Polen, polsk kunst, kultur eller andet som omdrejningspunkt?

Så vil Bornholms Kunstmuseum gerne høre fra dig på [email protected]

 

Gammel dansk by

Stettin ligger ved floden Oder omkring 100 kilometer fra Østersøen og har på grund afsin centrale beliggenhed været underlagt flere herredømmer og lande gennem tiden.

Byen var i 1100-tallet under dansk herredømme, senere har den tilhørt hertugdømmet Pommern, kongeriget Preussen og senest en lang periode Tyskland – det er først efter 2. Verdenskrig, at den tyske købstad Stettin blev til den polske havneby ved navn Szczecin.

Det lange tilhørsforhold til Tyskland ses i dag stadig tydeligt i Nationalmuseet i Stettins samling af værker – både i stilen og valg af motiver på trods af, at man ihærdigt har forsøgt at slette de tyske spor og i stedet skabe en form for indholdsmæssigt tilhørsforhold til Polen.

Kilde: Kunst på grænsen.dk