Formanden for Kastellets Venner, Jens Christoffersson, da foreningen i juni fyldte 40 år. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Museets støtteforening: ‘Stjålet maskingevær er rustent og ubrugeligt’

TYVERI

På baggrund af artiklen på tidende.dk den 22. oktober har Kastellets Venner Bornholm, som er støtteforeningen bag Bornholms Forsvarsmuseum, udsendt følgende pressemeddelelse:

I juni 2020 blev forretningsudvalget på Bornholms Forsvarsmuseum opmærksom på et tyveri af et våben fra museets depot. På baggrund af hændelsesforløbet vurderede forretningsudvalget, at omfanget af tyveriet kunne være endnu større. Forretningsudvalget gennemførte derfor en omfattende kontrol på museet, som desværre viste, at flere våben manglede i depotet.

 

Vi er ærgerlige over,
sagen er kommet frem i pressen,
inden politiets efterforskning er afsluttet

 

Kontrollen afdækkede yderligere, at der gennem en længere periode har været uregelmæssigheder i museets håndtering af skydevåben og en lemfældig omgang med sikkerhedsprocedurer og registrering.

På baggrund af den interne undersøgelse besluttede forretningsudvalget at politianmelde tyveriet.

I artiklen på tidende.dk den 22. oktober beskrives nogle af de våben, som er forsvundet fra museets depot. Heri er udeladt flere detaljer om de manglende våben – blandt andet kan nævnes, at det manglende tunge maskingevær (beskrevet som M/50) er et rustent og ubrugeligt fund fra bunden af Rønne Havn.

Forretningsudvalget på Bornholms Forsvarsmuseum har gennem hele forløbet samarbejdet med politiet for at afdække sagens detaljer.

Siden juni har man fået introduceret nye sikkerhedsprocedurer og installeret nye alarmsystemer på museet, som skal sikre, at et tyveri af denne karakter ikke kan gentage sig på museet.

Formanden for bestyrelsen, Jens P. Christoffersson, udtaler i pressemeddelelsen:

– Vi er ærgerlige over, sagen er kommet frem i pressen, inden politiets efterforskning er afsluttet. Det er en meget ubehagelig sag for museet, som desværre har vist, at en række forhold på museet ikke har levet op til bestyrelsens forventninger.

Forretningsudvalget håber, at politiet kan få ro til deres videre efterforskning, slutter pressemeddelelsen.