Det bornholmske elnet ejes og drives af netselskabet El-Net Øst, der er et af Bornholms Energi og Forsynings datterselskaber. Nettarifferne på el-regningen tilfalder selskabet, som Beofs ledelse ønsker at sælge. Arkivfoto

‘I må sgu da ikke sælge vores bornholmske elnet!’

LÆSERBREV

Jeg troede, jeg hørte forkert, men Beof bestyrelsesformand, Lars Goldschmidt, vil gudhjælpemig sælge vores bornholmske elnet!

Det er jo det rene galimatias og det samme som at sælge ud af vores arvesølv. Vi skal da ikke sælges til en aktør/ejer på den anden side af vandet og være totalt underlagt disse ikke-bornholmske interesser, der vil være komplet ligeglade med os knap 40.000 sjæle ude i Østersøen.

 

Lige nu står Bornholm
til at blive en guldgrube
i overskuelig fremtid.

 

Jeg undrer mig samtidig over – som skatteborger på Bornholm – hvad der egentlig er op og ned i denne forfærdelige sag. Beof’s store underskud er åbenbart blevet skabt tilbage fra det gamle el-selskab, Østkraft – men også via en meget dyr direktør med en årlig løn tæt på tre millioner kroner.

Beof er jo rent faktisk et paragraf 60 selskab, hvilket vil sige at det skal hvile i sig selv og hverken have overskud eller underskud. Så hvem har ladet dette ansvar løbe fra sig – kunne man jo passende spørge Lars Goldschmidt om.

Lige nu står Bornholm til at blive en guldgrube i overskuelig fremtid, fordi vi ligger så perfekt som knudepunkt midt i Østersøen med elnet til Polen, Tyskland, Sverige. Nogle eksperter mener faktisk, at vi kommer til at være et decideret smørhul og kan købe masser af strøm til næsten ingen penge og dermed blive selvforsynende. Men med Goldschmidts katastrofale idé skal denne overskudsforretning altså gå Bornholms næse forbi.

I stedet går overskuddet lige ned i lommerne på nye ejere af det bornholmske elnet – hvis vi sælger! Der er mange ubekendte i denne mærkværdige historie om Beof og det bornholmske elnet, og som bornholmer må jeg derfor højlydt bede vores lokalpolitikere om, at finde snusfornuften frem og beholde begge ben på bornholmsk jord.

Det bornholmske elnet SKAL IKKE sælges, men blive på bornholmske hænder. En lovændring er i øvrigt på trapperne til årsskiftet, som netop omhandler, at kritisk infrastruktur SKAL være forbrugerejet. Er det mon derfor, nogen har så travlt med at få solgt ud af arvesølvet …?