Chefpolitiinspektør Jacob Ipsen. Foto: Allan Rieck

Chefpolitiinspektør efter mundbindkritik: Derfor blev færgepassager sigtet

TRANSPORT

Søndag bragte tidende.dk en historie om et københavnsk vennepar, der ikke bar mundbind på færgen og endte i en konfrontation med personalet og kaptajnen, som endte med at kontakte politiet, der trak parret til side ved ankomsten til Rønne.

Det lykkedes ikke at få Bornholms Politis udlægning af hændelsen, inden vi bragte artiklen, men chefpolitiinspektør Jacob Ipsen vil gerne fortælle, hvorfor Bjarne Villy Larsen i første omgang blev sigtet for at overtræde reglerne om brug af mundbind i offentlig transport, hvilket politiet dagen efter omtalte i døgnrapporten.

– Forklaringen er, at han havde mundbind på, da vi kom derned, siger Jacob Ipsen.

Dette fik politibetjentene til at tvivle på, om der virkelig var en helbredsmæssig grund til, at Bjarne Villy Larsen havde nægtet at bruge mundbind om bord. I modsætning til sin ledsager havde han ikke fået en lægeerklæring inden rejsen.

Begrænset samarbejdsvilje

At det ikke kunne lade sig gøre at tale sig til en løsning, skyldes ifølge Jacob Ipsen til dels de to passagerers attitude. Til at begynde med ville de ikke oplyse deres navne, og denne modvillighed fik en betydning for forløbet. Det fremgår af politisagen, som Bornholms Tidende har læst.

– Vi har et ordsprog i politiet: Er det svært at tale sammen, så kommer vi til at skrive sammen, fortæller chefpolitiinspektøren.

At Bjarne Villy Larsen hurtigt blev sigtet for at overtræde reglerne, hænger også sammen med politiets faste arbejdsmetode. Er en politibetjent i tvivl om lovligheden, er det normalt at gribe til en sigtelse, så personen kan få de sigtedes rettigheder, herunder retten til ikke at udtale sig, fortæller Jacob Ipsen.

I mandags kritiserede Bjarne Villy Larsen og Birgitte Hjort både politiet og Bornholmslinjen for ikke at have styr på lovgivningen, og Jacob Ipsen erkender, at det med den gældende lovgivning vil være meget svært at føre en sag om manglende brug af mundbind til ende og udstede en bøde, da rejsende ikke skal kunne dokumentere, at de får det dårligt, når de bærer mundbind.

Chefpolitiinspektøren mener, at det var en medvirkende omstændighed til den oprindelige sigtelse, at bekendtgørelsen om brug af mundbind er en af mange særregler, der er taget i brug under pandemien, og politibetjente kan ikke forventes at kende samtlige regler til punkt og prikke, når de møder borgerne.

– Vi kender jo godt lovgivningen, når vi får lov til at arbejde med den. Det sker næsten hver eneste dag, at vi sigter nogen og senere frafalder sigtelsen.

Birgitte Hjort og Bjarne Villy Larsen var på Bornholm en uge i september, fordi de hver især er interesseret at købe en bolig på øen. På grund af politiets tilbageholdelse af venneparret ved ankomsten til Rønne anskaffede Bjarne Villy Larsen på Bornholms Hospital en lægeerklæring om, at han er fritaget for kravet om brug af mundbind. Foto: Berit Hvassum

Tung bevisbyrde

Politiet lod sigtelsen falde, fordi Bjarne Villy Larsen fik lavet en lægeerklæring på Bornholms Hospitals praksisklinik. Jacob Ipsen medgiver imidlertid, at bødesagen også ville være blevet droppet, selv om politiet ikke havde fået overrakt en kopi af lægeerklæringen.

– Jeg tror stadig ikke, at vi kunne køre en sag. Så skulle vi bevise, at det ikke var på grund af noget lægeligt. Folk kan slippe ud af det, hvis de vil. Kun hvis han havde sagt, ”jeg vil ikke bære mundbind af principielle årsager”, ville hammeren kunne falde, siger Jacob Ipsen og tilføjer, at bekendtgørelsen ikke er udformet på en måde, så det forventes, at politiet skal udskrive mange bøder.

– Denne type lovgivning er lavet til, at vi skal passe på hinanden og forhindre smitte.