Kvinder i Klemensker og Rø kan blive en del af det nye landsbyfællesskab Fællesskab K. Det er faciliteret af kirke- og kulturmedarbejder i Klemensker og Rø kirker, Oddrun Rønne, som håber, at kvinder med vidt forskellige livssyn og historier vil være med. – Det skal være et netværk, hvor kvinder kan komme, når de har svære ting i livet. Og hvor de lærer at sætte grænser, hvis alting bliver for hårdt, siger Oddrun Rønne.

Der er allerede en mandegruppe: Nyt kvindefællesskab er poppet op

FÆLLESSKAB

I de forgange coronaprægede måneder er der i al stilfærdighed startet et nyt initiativ, som skal sikre et kvindefællesskab i Klemensker. Initiativet hedder Fællesskab K, og det arrangerer sociale aftener for kvinder, der bor i Klemensker og Rø. Arrangementerne foregår i Klemensker, men Røs kvinder er også inviteret med, fordi Fællesskab K er hjertebarn af Oddrun Rønne, som er kirke- og kulturmedarbejder i Klemensker og Rø kirker.

Oddrun Rønne mener, at kirken som institution i lokalsamfundet har en forpligtelse til at være ramme om de landsbyfællesskaber, som ellers er truede i disse år.

– I gamle dage havde man helt naturlige fællesskaber i de forskellige lokalsamfund. Man mødtes som forældre på skolen, på legepladsen og andre steder, og der opstod fællesskab. Klemensker har ingen skole længere. Men vi har heldigvis en brugs, en børnehave, aflastningsboliger for unge med særlige behov – og en kirke. Jeg tænkte, at det er vigtigt, at de institutioner, som stadig er i Klemensker, skaber fællesskaber, hvor folk kan mødes, siger Oddrun Rønne.

Vender livets svære ting

Klemensker og Rø kirker har således allerede “Mandegruppen,” der – som navnet diskret indikerer – henvender sig til mænd. De kan for eksempel mødes til et spil golf og en gang stegt flæsk med persillesovs. Kvindefællesskabet Fællesskab K er derimod lagt an på en helt anden type aktiviteter.

– Vi kvinder mødes for at høre om et tema, og så er der kaffe og kage bagefter. På fredag (23. oktober, red.) kommer Jannie Pedersen, som er palliationssygeplejerske på Bornholms Hospital. Hun har en hverdag, hvor sorg, død, kræft og mennesker, der er i krise, er meget tæt inde på livet. Vi skal snakke om den udfordring, det er, at være tæt på et menneske, der har det skidt. Og hvordan man kan være til nytte og trøst for nogen, der har det svært, fortæller Oddrun Rønne.

Vil mødes på tværs

I september fik Fællesskab K besøg af Gitte Langstrup, der har wellness-klinikken Bliss By Langstrup på Lille Torv i Rønne. Den aften handlede det om at lære at sætte nogle gode rammer for sit liv. Og i næste måned er der lagt op til julehygge, julesange og mulighed for at lave adventskranse til nogen, der ellers ikke har den slags julepynt.

– Tanken er at give noget til nogen, der har mere brug for det end os selv. Vi vil skabe et netværk på tværs af alder, værdifællesskab og meninger. Men det er kirken, der står for det, så det tager udgangspunkt i emner, som er i tråd med det, kirken står for, siger Oddrun Rønne.

Denne fredags Fællesskab K-aften med sygeplejeske Jannie Pedersen finder sted klokken 19 på Aagaardsvej 10 i Klemensker. Arrangementet kan imidlertid af coronahensyn flyttes, hvis der er mange deltagere. Derfor kan det være en god idé at kontakte Oddrun Rønne på forhånd, hvis man vil deltage.