Svend Lemvig. Foto: Justine Høgh

Dødsfald: Bornholmsk opfinder har sagt farvel

Svend Lemvig blev i 1940’erne udlært som maskinarbejder, men det blev som opfinder og idémand bag tekniske nyskabelser på mange områder, at han slog sit navn fast. Svend Lemvig døde forleden, 92 år gammel.

DØDSFALD

Svend Lemvig blev i 1940’erne udlært som maskinarbejder, men det blev som opfinder og idémand bag tekniske nyskabelser på mange områder, at han slog sit navn fast. Svend Lemvig døde forleden, 92 år gammel.

Opfindelserne remses op i “Klippeøens kvinder og mænd”: Mekaniske og hydrauliske hejsespil, læssemaskiner, gravemaskiner, kraner, beddingsanlæg, tipvogne, foldemaskiner, åleanlæg, hospital- og handikapsenge, skolepulte, fiskevægte, brændeovne og Lemvig-skibsliften med luftpudetransport.

Dronning Margrethe

Nogle konstruktioner har givet anledning til omtale i både ind- og udland, til rejser og besøg af interesserede, lige fra dronning Margrethe, ministre, til fagfolk og teknikere fra alle verdensdele, fortæller opslagsværket.

Han arbejdede fra 1966 som selvstændig konstruktør og opfinder. Han samarbejdede med forskellige virksomheder og var medlem af opfinderpanelet ved Teknologisk Institut.

– I forhold til alle de ting, han gennem tiderne har opfundet/produceret, har det været vigtigere for ham at medvirke til flere arbejdspladser på Bornholm, end at få egen vinding ud af det, siger datteren Birthe Lemvig.

Svend Lemvig voksede op i Nexø, men levede hele sit voksenliv i Rønne. Han blev i 1953 gift med Helga, og de flyttede i 1954 ind i et nybygget hus på Harbovej, som siden har været ramme om familien.

Svend Lemvig var en mand med mange interesser. Mange udsprang af hans interesse for teknik, men han var også meget interesseret i Bornholms historie, kultur og natur og ikke mindst det bornholmske sprog. Mange vil stadig huske ham som deltager i TV 2/Bornholms “Sprogblomster”.

Svend Lemvig fotograferet i 2018, da han i Bornholms Tidende fortalte om sin Swift fra 1914. Foto: Justine Høgh

Veteranbil fra 1914

Veterankøretøjer var en anden passion, og Svend Lemvig var med i Bornholms Motor Veteraner. For nogle år siden fremviste han stolt sin Swift 8 hp fra 1914 for Bornholms Tidende.

– Det er den ældste registrerede bil på Bornholm, der stadig kører, fortalte Svend Lemvig.

– Min far havde håbet at bruge mere tid på sin Swift, men hans syn blev så dårligt, at han ikke kunne så meget i de sidste år, siger Birthe Lemvig.

Svend Lemvig var i mange år en del af “Mesters venner” – foreningen, der samler penge ind til driften og bevarelsen af det gamle træskib “Mester”.

– Far har i sin pensionisttilværelse tilbragt mange timer i Mestersvig i Søndre Bådehavn (indtil Havnebakken blev for svær på cykel). Helt indtil få dage før sin død kom han desuden dagligt på HT Elektro på Søndre Allé, hvor han nød selskab med andre, der mødes der for at få en snak og en øl, fortæller Birthe Lemvig.

– Han var en god far. Én man ikke talte så meget med om ligegyldigheder, men gerne om livets store spørgsmål. Han har altid været en ualmindelig ærlig og retskaffen mand, siger Birthe Lemvig.

Svend Lemvig efterlader sig hustruen Helga, to børn, tre børnebørn og fire oldebørn.