– Min personlige holdning er, at vi ikke skal sælge det, hvis vi kan undgå det, siger Venstres gruppeformand Søren Schow. Foto: Berit Hvassum

Venstre er splittet om frasalg af elnettet

ENERGI

Hvis det bornholmske elnet skal sættes til salg, er det tænkeligt, at Socialdemokratiet skal finde et alternativt flertal. Enhedslistens viceborgmester Morten Riis har tidligere udtrykt skepsis ved forslaget, og heller ikke kommunalbestyrelsens næststørste parti, Venstre, er sikre på, om forslaget kan støttes.

– Vi har været lidt splittede indtil nu i Venstre. Min personlige holdning er, at vi ikke skal sælge det, hvis vi kan undgå det, siger gruppeformand Søren Schow til Bornholms Tidende.

Hvorfor ikke?

– Der er flere årsager til det. For det første tror jeg ikke, at det bliver billigere for forbrugerne. For det andet er elnettet, som jeg kan vurdere det, et af de aktiver i selskabet, som fortsat vil være et aktiv mange år frem. Og hvis vi sælger det, svækker vi selskabets struktur og værdi fremadrettet. Og så er der også nogle spørgsmål om beskatningen, og om man kan flytte pengene internt i selskabet, siger Søren Schow (V).

Derimod har Linda Kofoed Persson (DF) tidligere udtrykt sig positivt om ideen, og med støtte fra Dansk Folkepartis fire medlemmer vil Socialdemokratiet opnå et flertal.

– Hvis Beof kan få 400-500 millioner kroner for elnettet og derved halvere gælden samt gøre, at vi i kommunalbestyrelsen heller ikke har den store kommunegaranti ude at svinge, så synes jeg faktisk, at det er positivt at sælge det fra, har Linda Kofoed Persson udtalt til TV 2/Bornholm.

Om sine bekymringer for fremtidens eltariffer på forbrugernes vegne siger Søren Schow:

– Hvis man sælger det for 400 millioner kroner, må vi gå ud fra, at forbrugerne skal betale en højere pris, end hvis vi havde solgt det for 150 millioner kroner. Selskabet må skulle have en forrentning af deres investering. Hvem skal så betale det? Det kan kun være slutkunderne, bornholmerne. Nogle siger, at et selskab ikke må tjene penge på driften, men det kan jeg ikke helt forstå, for andre steder står der, at tarifferne skal afspejle de omkostninger, man har. Og når du køber et elnet for 400 millioner kroner, vil du få udgifter svarende til 400 millioner kroner, som du må tarifsætte, siger han.

Han fortæller, at Venstre efter tirsdagens temamøde vil tage stilling til sagen.

– Efter mødet sætter vi os ned og snakker det igennem, og så kommer vi med en politisk udmelding.