Tinghuset i Rønne. Foto: Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

To vidner aflagde forklaring i incestsag

POLITI

En 56-årig mand er ved Retten i Rønne tiltalt for at have seksuelt forgrebet sig på sin biologiske datter fra slutningen af 2011 til slutningen af 2015. En periode, hvor datteren var mellem otte og 12 år. Tirsdag eftermiddag blev sagen foldet yderligere ud.

Her var det planlagt, at tre vidner skulle afgive forklaring. Blandt andre den forurettede piges 25-årige halvstoresøster.

Hun afgav vidneforklaring, imens den tiltalte sad i et tilstødende lokale, hvor han kunne følge forklaringen på video-link. Det skete af hensyn til vidnet, der havde bedt om, at den tiltalte ikke skulle være til stede, når hun afgav forklaring.

Hun politianmeldte i 2012 sin tidligere stedfar for at have misbrugt hende seksuelt. Politiet fandt dengang tilsyneladende ikke tilstrækkelige beviser for, at der var hold i anklagerne, og der blev aldrig rejst sigtelse mod stedfaren, og han blev ikke afhørt.

Ville beskytte søster

Tirsdag skulle den 25-årige så afgive vidneforklaring om sin halvlillesøsters sag. Her fortalte hun, at hun i flere år havde mistænkt, at der var noget galt i hjemmet, hvor den tiltalte og hendes lillesøster boede sammen.

Hun fortalte videre, at hun var blevet boende hos stedfaren med sin lillesøster, efter at moderen og stedfaren gik fra hinanden i 2010, hvor moderen tog den midterste datter med sig.

Den 25-årige forklarede, at hende og stedfaren “kom forfærdeligt ud af det sammen,” men at hun blev boende i nogle år for at beskytte sin halvlillesøster.

Hun husker ikke, hvornår hun flyttede fra sin stedfar, men at det var omkring 2012, hvor hun politianmeldte ham.

Storesøster var bekymret

I årene efter 2012 spurgte den nu 25-årige sin lillesøster gentagende gange, om der foregik noget derhjemme. Lillesøsteren benægtede, at der skulle være noget galt, selvom hun flere gange havde udtrykt, at hun havde selvmordstanker.

I januar 2019, efter storesøsteren pressede sin søster til at fortælle, hvad der var galt, skrev den dengang 15-årige i en messengersamtale, at hun var blevet misbrugt af sin far, og at hun var bange for ham, men at hun ikke var klar til fortælle det til nogen.

Det blev hun først, da hun, efter at være blevet rådgivet af sin storesøster, fortalte det til lederen på den efterskole, hun gik på.

Den ældre halvsøster indberettede på samme tidspunkt – i foråret 2020 – sin mistanke om seksuelt misbrug af lillesøsteren til Bornholms Regionskommune, som herefter politianmeldte den 56-årige mand.

Ingen mistanke

En kvindelig socialpædagog fra Bornholms Regionskommunes familieafdeling, der har fungeret som familiens støtteperson siden 2015, var blandt de vidner i sagen, som afgav forklaring tirsdag eftermiddag.

Hun har været i tæt kontakt med familien i flere år og kunne i retten fortælle om en pige, som var svær at komme ind på, men at hun rent professionelt ikke havde haft mistanke om, at faderen misbrugte sin datter seksuelt. Hun erindrede til gengæld, at den forurettede pige havde været meget vred på sin storesøster i 2012, efter hun havde politianmeldt faren for seksuelt misbrug.

– Det kom meget bag på mig, da jeg blev ringet op af politiet og fik af vide, at hun (forurettede i sagen, red.) havde anmeldt sin far for seksuelt misbrug. Hun havde været meget vred på sin søster på grund af anmeldelserne, forklarede den kvindelige socialpædagog i retten.

Dagens tredje og sidste vidne mødte af ukendte årsager ikke op i retten.

Derfor blev sagen, som ellers var planlagt til at fortsætte torsdag eftermiddag, rykket til onsdag den efterfølgende uge. Her forventes der at blive afsagt dom i sagen.