De kommende dage kan opbygge et pres på Jeppe Kofod, påpeger chefredaktøren. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Leder: Ofrer Socialdemokratiet også Jeppe Kofod?

LEDER

Det er ikke nogen helt enkel balancegang borgmester Winni Grosbøll (S) kaster sig ud i, når hun på Bornholms Tidendes henvendelse i weekenden vælger at kommentere personligt, nuanceret og tankevækkende om den aktuelle krænkelsesbølge.

Bølgen har efterfølgende væltet hendes partifælle Frank Jensen, der – angiveligt efter tydelige vink fra partitoppen – mandag valgte at trække sig som både partiets næstformand og som overborgmester.

 

Det handler om at skære
så meget af det rådne kød fra,
at der ikke går koldbrand i hele benet.

 

Og bølgen er også begyndt at skylle højere og højere op over fødder og ankler på udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som netop er blevet politianmeldt for en 12 år gammel episode, hvor han havde sex med en 15-årig pige i forbindelse med et DSU-arrangement i Esbjerg, hvor han var gæstelærer.

Winni Grosbølls udtalelser om hele krænkelsesklimaet og -diskussionen faldt mens kritikken mod Jeppe Kofod er under fortsat opbygning. Det vil sige, at hun risikerer at puste til ilden, hvis hun er for kritisk over for Jeppe Kofod.

Men Winni Grosbøll kan omvendt ikke helt undlade at forholde sig moralsk til Jeppe Kofods ageren, når hun nu vælger at tale om den betændte sag, som tilmed har en særlig bornholmsk vinkel, fordi Jeppe Kofod blev genvalgt som Socialdemokratiets spidskandidat på Bornholm mindre end en måned efter, at hans sag var kommet frem.

Og hvordan placerer borgmesteren sig så i debatten?

Hun forklarer Bornholms Tidende, at det samme forløb nok ville blive behandlet på en anden måde i dag end for 12 år siden. Men samtidig lancerer hun også et forsvar for Jeppe Kofod.

– Fortid er fortid, og det er meget svært at gøre om mange år efter. Og det spiller en stor rolle, om man har sagt undskyld. Og det må man give Jeppe Kofod, at han har gjort.

Den holdning kan godt redde Jeppe Kofods politiske liv, hvis partitoppen fortsat vælger at indtage samme standpunkt. Men i skrivende stund er det uvist, om fortid får lov at forblive fortid. Det er kort sagt uvist, om det er nok at sige, at man havde håndteret sagen anderledes i dag.

Det, der sker i disse tider, er jo netop, at det får nye konsekvenser, hvad du gjorde engang – selv om du også blev sanktioneret for det da. Det vil altid føles uretfærdigt for den enkelte. Men det er virkeligheden. Frank Jensen har jo været medieturen igennem tidligere for i hvert fald en af sagerne – alligevel måtte han mandag kaste borgmesterkæden.

Derfor kan Jeppe Kofod ikke vide sig sikker. De kommende dage kan opbygge et nyt pres mod han. Hvis for eksempel juridiske ekspertvurderinger, der taler mod Jeppe Kofods uskyld, gør, at Socialdemokratiet vælger at ofre Jeppe Kofod for at sikre partiets troværdighed i en tid, hvor spillereglerne ændres næsten uge for uge.

Lidt dramatisk og sat på spidsen: Det handler om at skære så meget af det rådne kød fra, at der ikke går koldbrand i hele benet. Spørgsmålet er, hvor snittet bliver lagt, og om Jeppe Kofods sag og forklaring ligger på den rigtige side af saven, så at sige. Det gør den lige nu. Men hvor er vi om tre dage?