Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er blevet meldt til politiet for voldtægt og for at have haft sex med en person under 18 år, som han havde været underviser for. Foto: Berit Hvassum

Kontroversiel mand bag politianmeldelse af Jeppe Kofod

KRÆNKELSER

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er blevet meldt til politiet for voldtægt og for at have haft sex med en person under 18 år, som han havde været underviser for.

Forholdet fandt sted på Esbjerg Højskole i påsken 2012 og har aldrig været efterforsket af politiet. Sagen ligger nu hos Syd- og Sønderjyllands Politi, som Esbjerg hører under.

På Syddansk Universitet i Odense mener juraprofessor Sten Schaumburg-Müller, at der næppe kommer noget ud af anmeldelsen. Han tror ikke på, at den vil føre til, at Jeppe Kofod bliver dømt for noget strafbart forhold.

– Sådan som jeg kender sagen, så har jeg meget svært ved at se, hvad det er for en bestemmelse, man kan bruge, siger Sten Schaumburg-Müller til Ritzau.

– Jeg har meget svært ved at se, at borgere, der overhovedet ikke har noget med sagen at gøre, kan foretage en anmeldelse så lang tid efter, når den person, som det drejer sig om, for lang tid siden har valgt ikke at sige, at der er noget strafbart i det her, og der ikke er kommet en anmeldelse ud af det, siger juraprofessoren også.

Anmelderen: Det er forkert

Begge dele afviser anmelderen dog. Det er den tidligere politibetjent Lars Kragh Andersen, der har meldt Jeppe Kofod til politiet, og i en video offentliggjort mandag på YouTube viser han både de bestemmelser i straffeloven, som han har anmeldt Jeppe Kofod for at have overtrådt – og de afsnit fra loven, der viser, at sager af den karakter dels aldrig bliver forældet og dels kan anmeldes af enhver.

– Overtrædelser af straffelovens kapitler om sædelighed er undergivet det, der hedder offentlig påtale. Det vil sige, at det ikke kræver, at det er en involveret eller et vidne, der anmelder sagen. Hvem som helst kan anmelde sagen, og myndighederne bør på eget initiativ tage den slags sager op, hvis de har mistanke om, at der er foregået noget ulovligt, siger Lars Kragh Andersen i videoen, der tirsdag middag var nummer 24 på YouTubes liste over såkaldt “hotte” videoer, der bliver set af mange på kort tid.

Lars Kragh Andersen henviser desuden til en artikel fra dagbladet B.T., der den 17. september kunne fortælle, at den dengang 15-årige pige netop havde været praktikant hos Socialdemokratiet – og at pigen havde været stærkt ulykkelig, da hun og Jeppe Kofod blev fundet af fire øjenvidner, som B.T. havde talt med.

Desuden har det fra starten været kendt, at Jeppe Kofod fungerede som underviser for blandt andet den 15-årige pige den dag på Esbjerg Højskole.

– Det kunne godt tyde på, at der kunne være sket noget ulovligt, fordi pigen og Jeppe Kofod har stået i et underviser-elev forhold og det faktum, at B.T.’s øjenvidner beskriver, at pigen er ulykkelig, da de finder hende. Det kunne måske godt indikere, at det der er sket ikke har været fuldstændig frivilligt og dermed heller ikke fuldstændig lovligt, siger Lars Kragh Andersen i sin YouTube-video.

En mand af kontroverser

Det er ikke første gang, at Lars Kragh Andersen træder frem i offentligheden. Også tidligere har det været i sammenhænge, der har gjort ham til en kontroversiel figur.

For seks år siden blev den tidligere betjent anholdt for at have lækket en række politikeres CPR-numre. Fire år forinden havde han som politibetjent i 2010 nægtet at bekæmpe narkokriminalitet. Som selverklæret hyperliberal mener Lars Kragh Andersen, at alle euforiserende stoffer fra hash til heroin bør være lovlige.

– Alt det, der står i lovgivningen, er det sådan en gudgiven sandhed, eller er det til debat? Jeg mener så det sidste. Der er mange ting, der står i lovgivningen, som jeg synes, er temmelig tåbelige. Narkolovgivningen rangerer rigtig højt, sagde han dengang.

Efter sine udtalelser om narko blev Lars Kragh Andersen flyttet til et kontorjob i politiet, men det ønskede han ikke, og han søgte derfor orlov. I juni 2010 valgte Lars Kragh Andersen selv at forlade politiet.

– Det er en løsning, alle parter er tilfredse med,« sagde Københavns Politis personalechef, politiinspektør Jan Bjørn, dengang om sagen.

Lars Kragh Andersen har også trukket overskrifter på at nægte at betale licens – og for at opfordre alle danskere til at overtræde straffelovens såkaldte racismeparagraf. For selv at gøre netop det er han blevet idømt en bøde på 10.000 kroner.

Hverken Jeppe Kofod eller Udenrigsministeriet har kommentarer til politianmeldelsen, oplyser ministeriets pressechef Oliver Routhe Skov til Bornholms Tidende.