Beofs domicil på havnen i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum

Beof vil bruge betaling for elnet til at gøre fjernvarmen billigere uden for Rønne og Knudsker

ENERGI

De bornholmske fjernvarmekunder betaler i dag nogle af landets højeste priser for opvarmning af deres boliger, og det hænger sammen med gælden i Beof-koncernens fjernvarmeselskab, Bornholms Varme.

 

Vi er helt på røven
som selskab, hvis vi ikke
kan tilføre midler fra de dele
af selskabet, der kan tjene penge.

 

Hvis Beof får grønt lys til at sætte elnettet til salg og lykkes med det, er det hensigten, at en del af indtægten skal bruges til over tid at sænke varmeprisen hos selskabets varmekunder, det vil sige alle fjernvarmebrugere uden for Rønne og Knudsker.

– Hvis vi skal blive ved med at være konkurrencedygtige, skal vi ned i pris, siger Bornholms Energi og Forsynings (Beof) bestyrelsesformand, Lars Goldschmidt.

Den 15. oktober trådte en ny tilskudsordning for elvarmepumper i kraft, og i de kommende år vil el generelt blive en billigere energikilde. Som modsvar har Beof indledt en kampagne, der går ud på, at man indtil 1. november kan undgå at betale et tilslutningsbidrag og derved spare 25.000 kroner, hvis man vælger at blive ny fjernvarmekunde.

– Elvarmepumper bliver billigere, og elvarmeafgiften er sænket, så det bliver billigere at få en individuel elvarmepumpe. Beof bliver udsat for en kraftigere konkurrence. For at imødegå den konkurrence har vi et behov for at kunne følge med ned i pris og øge vores service. Begge dele, mener jeg, vi bliver nødt til. Så jeg vil bestemt tro, at det for varmekunderne er en god nyhed, at individuelle varmepumper bliver billigere, for det vil også betyde, at vi bliver nødt til at følge med ned i pris for at kunne fastholde vores konkurrenceposition, siger Lars Goldschmidt.

– Det er blandt andet grunden til, at vi siger, at vi bør sælge elnettet, for så har vi mulighed for at følge med ned i pris. Det har vi ikke, hvis vi ikke kan skyde penge i fjernvarmen.

Der er ingen tvivl

Kan I godt flytte penge fra et salg af El-Net Øst over til helt andre forretningsområder som fjernvarmen? Der bliver jo fra statens side lagt stor vægt på, at ejerskabet af elnettet ligger i et separat selskab isoleret fra elproduktion og kommercielt elsalg.

– Vi har undersøgt det, og hvis vi i dag vil skyde 200 millioner kroner ind i fjernvarmen fra et provenu fra et salg, er der ingen tvivl om, at vi vil kunne gøre det fuldstændig lovligt. Det er jeg ikke sikker på, at vi kan om fem år. Eller rettere sagt; det tror jeg ikke, vi kan om fem år, siger Lars Goldschmidt.

Derfor haster det med at sælge El-Net Øst, understreger han.

– Reguleringen bevæger sig fremad, og der skal være mere og mere vandtætte skotter imellem de forskellige forsyningsarter. Når selskabet er noget værd i dag, er det, fordi det tjener penge. Og så kan man stille spørgsmålet, om vi ikke bare kan blive ved med det? Jo, men vi kan ikke blive ved med at overføre penge. Et elnet-selskab, som køber elnettet, er samme forsyningsart, så de vil have værdien af selskabet i al fremtid, mens vi ikke vil have muligheden for at overføre penge. Derfor betyder det noget for os at få pengene nu, for vi bliver ikke ved med at kunne flytte rundt blandt selskaberne.

Meget alvorligere

Så der er et tidsperspektiv?

– Ja, det er der, og tidsperspektivet er meget alvorligere, end det er lykkedes mig at fortælle på en god måde. For vi er helt på røven som selskab, hvis vi ikke kan tilføre midler fra de dele af selskabet, der kan tjene penge, da vi har dele af selskabet, der bestemt ikke kan tjene penge. Og det kan vi bare ikke blive ved med at gøre på den måde, som vi er skruet sammen i dag. Så hvis vi ikke sælger elnettet, mister vi muligheden for at bruge elnettet til at hjælpe resten.

Er der også andre dele af koncernen end Bornholms Varme, der skal nyde gavn af millionerne fra et eventuelt salg af elnettet?

– Vi har en for stor gæld i holdingselskabet, som vi ikke har nogen indtægter til. Det er 150 millioner kroner. Så der skal indtægter til fra de selskaber, der kan give overskud, og gælden skal nedbringes. De to hovedbekymringer, jeg har, er fjernvarmen uden for Rønne og gældsniveauet i holdingselskabet.

Beof-koncernens samlede langsigtede gæld var ved udgangen af 2019 cirka 930 millioner kroner. Bornholms Varme har en gæld på cirka 600 millioner kroner, fortæller Lars Goldschmidt.

– Vi skylder 600 millioner, og hvis vi skyder 200 millioner ind, kan vi enten afvikle gælden over samme tid og få billigere priser eller hurtigere afvikle gælden. Og vi har brug for at komme ned i pris. Det er i for sig dét, det handler om.

Og nu bejler I til dem, som ikke har tilsluttet sig fjernvarmen?

– Vi forsøger efter bedste evne at lave en kampagne for vores produkt. Jeg synes, vi har et godt produkt, og folk er glade for at have det, men det er klart, at hvis de individuelle varmepumper bliver meget billigere, bliver vi konkurrenceudsat på en anden måde. Vi taber i dag ikke kunder af betydning, men hvis prisforskellen mellem en varmepumpe og fjernvarmen kommer op på 5.000-7.000 kroner om året, er vi nødt til at gå ned i pris. Så det er jo gode nyheder for fjernvarmekunderne, siger bestyrelsesformanden.

– Vi forsøger efter bedste evne at lave en kampagne for vores produkt. Foto: Jakob Nørmak