Direktør i Beof Rasmus Sielemann Christensen og formand Lars Goldschmidt. Arkivfoto: Berit Hvassum

Leder: Åbenhed om alle offentlige toplønninger nu – tak!

LEDER

Holger Øster Mortensen i Snogebæk er et opmærksomt menneske, og det undrede ham, da han tidligere på året erfarede, at direktøren for Hillerød Forsyning fik 1.850.000 kroner om året i løn.

– Hvis det er så slemt deroppe, hvordan ser det så ud her hos os, har han udtalt til Bornholms Tidende.

 

Lars Goldschmidt understreger,
at feltet denne gang er
“usædvanligt meget bedre”,
men at lønnen bliver
“markant mindre”.
Det ligner måske en lidt
usikker forhandlingsposition.

 

Derfor bad Holger Øster Mortensen om aktindsigt hos Bornholms Energi og Forsyning (Beof).

Aktindsigten viser, at vederlaget i det tilsvarende job på Bornholm – der er skruet sammen af flere elementer – i 2019 havde en værdi af samlet 2.662.000 kroner. Og med forbehold er vederlaget i 2020 på anslået 2.983.690 kroner.

Det er alligevel noget.

Holger Øster Mortensen har nu skrevet et opråb til en række ministerier. I brevet kalder han lønniveauet for et “ekstremt misbrug af borgernes penge”. Og understreger, at han ikke længere vil finde sig i, “at mine sparsomme pensionspenge går til overlønninger”.

Holger Øster Mortensen har en vigtig pointe. Selv når den spontane forargelse over de store tal har lagt sig, fremstår lønniveauet objektivt ude af proportioner. For eksempel har mediet Finans.dk for nylig undersøgt lønniveauet for topcheferne i 66 kommunalt ejede forsyningsselskaber. Jobbet på Bornholm overgås på landsplan i 2019 kun af Hovedstadens Forsyningsselskab, som har en omsætning og et medarbejderantal cirka 10 gange større end Beofs.

Det er Beofs bestyrelsesformand, Lars Goldschmidt, der har forhandlet lønnen. Han forklarer avisen, at opgaven med at få et komplekst selskab til at fungere krævede en attraktiv lønpakke. Og lønnen udviklede sig undervejs:

– Presset for at holde på ham blev sværere, da konen ville til København. Så han har stået i en god forhandlingsposition.

Goldschmidts egen succes som formand – hvilket giver et salær på 150.000 kroner – afhænger delvist af om den udpegede direktør præsterer. Kan det tænkes, at han i det forløb måske har været for generøs? Afvises kan det ikke.

Borgmester Winni Grosbøll er orienteret om den oprindelige kontrakt og lønsum, forklarer Lars Goldschmidt. Det er derfor oplagt at spørge: Hvorfor skal Bornholm være nationalt lønførende i en offentlig stilling?

Borgerne kan ikke lide at føle sig til grin for egne penge. Beof skal snart ansætte ny direktør. Lars Goldschmidt understreger, at feltet denne gang er “usædvanligt meget bedre” – men at lønnen alligevel bliver “markant mindre”. Det ligner måske en lidt usikker forhandlingsposition for Beof, hvis vi må være så fri.

Skatteyderne fortjener overblik: Vi må have fuld transparens om alle offentlige toplønninger. Ikke noget med aktindsigt. Frem på brk.dk med dem – helt automatisk. For eksempel de 25 højeste. Inklusive alt, tak!

Den almindelige skattebetalende borger skal ikke føle sig til grin, hver gang elregningen dumper ind.