De mange turister har hjulpet voldsomt på fortællingen om det bornholmske handelsliv i tiden med corona, mener formand Jan Bidstrup fra Rønne Handelsstandsforening. Alligevel har det været en slidsom tid, ikke mindst mentalt. – Uvisheden om hvad dagen i morgen bringer, og hvad de siger i nyhederne om smittetallene. Efter et meget turbulent år er vi rimelig brugte. Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at vi kigger ind i en november og måske også december, som kan blive ganske udmærkede på grund af feriepengene, og at vi får flere danske gæster til øen, end vi er vant til, siger han. Arkivfoto: Berit Hvassum

Handelslivet klarer sig nogenlunde gennem corona: ‘Vi er ramt, vi er forslåede, men vi kommer igennem det’

Resultatet af en undersøgelse afhænger logisk nok af, hvordan man stiller spørgsmålene. I en ny undersøgelse af detailhandelens udvikling under og efter coronanedlukningen har Rønne klaret sig bedst af otte handelsbyer, når det handler om andelen af butikker, der er lukkede eller midlertidigt lukkede. I en måling foretaget i maj er Rønne den eneste af de otte byer med en andel af både lukkede og midlertidigt lukkede butikker på under 10 procent.

HANDEL

Resultatet af en undersøgelse afhænger logisk nok af, hvordan man stiller spørgsmålene. I en ny undersøgelse af detailhandelens udvikling under og efter coronanedlukningen har Rønne klaret sig bedst af otte handelsbyer, når det handler om andelen af butikker, der er lukkede eller midlertidigt lukkede. I en måling foretaget i maj er Rønne den eneste af de otte byer med en andel af både lukkede og midlertidigt lukkede butikker på under 10 procent.

Det er et billede, som formand Jan Bidstrup fra Rønne Handelsstandsforening genkender. Måske fordi han er blevet interviewet til undersøgelsen, som virksomheden Urland har lavet med støtte fra Realdania.

– Jeg bliver spurgt, om der er nogen i Rønne, der er lukket på grund af covid-19, altså gået konkurs, og det har jeg sagt, at det har jeg faktisk ikke haft nogen oplevelse af, så i den forstand er vi kommet godt igennem. Det er et øjebliksbillede, og der er ingen, der ved, hvad der sker om 12 måneder, når regnskaber skal til at gøres op og alt det der, siger Jan Bidstrup.

Bornholm er et lille fristed

Ifølge undersøgelsen er der brancher, hvor nedlukningen har haft en positiv effekt, for eksempel byggemarkeder. Der er også brancher, der har været relativt hårdt ramt, for eksempel beklædning. Den branche er Jan Bidstrup selv i, og han synes, det er gået bedre end frygtet. Det er også hans generelle billede for Rønne og resten af Bornholm.

– Alt er fornemmelser. Jeg har kigget mig rundt i landskabet, hørt hvad mine kolleger i byen siger, og det generelle billede er, at det er gået bedre, end man frygtede. Men vi er ramt, vi er forslåede, vi har blå mærker overalt på kroppen, men vi kommer igennem det, og vi overlever, siger han.

Forklaringen finder han i Bornholms status som ferieø, ikke mindst i en tid, hvor folk ikke kan rejse til Mallorca, Paris eller Bali.

– Jeg har en lille fornemmelse af, at vi kommer mere nådigt igennem det, fordi folk netop vælger at tage til Bornholm eller ud til Vestkysten. De forlader de større byer for at tage ud til sådan nogle som os, hvor smittetrykket ikke så højt som i hovedstaden. De høje smittetal i Købehavn er ikke en afspejling af, hvad der sker på Bornholm. Vi er sådan et lille fristed, siger Jan Bidstrup.

En fabelagtig efterårsferie

Både i sommer og i den just overståede efterårsferie har Rønne Handelsstandsforenings formand oplevet, at der har været mange turister, måske endda historisk mange.

– Jeg har ikke set de endelige tal, men vi bilder os ind, og det er igen fornemmelser, og hvad vi hører fra færgen, at denne sommer har været vanvittig stor, og det forklarer også, at vi har ligget fint til fra slut juni, i særdeleshed juli og august og så langt ind i september, siger Jan Bidstrup.

I sin egen butik oplevede han en markant opbremsning, da regeringen i september satte en stopper for private fester, for når festerne stopper, har folk ikke brug for nyt selskabstøj.

– Men det er blevet opvejet af en fabelagtig efterårsferie, kan man sige, lyder det fra Jan Bidstrup.

Og han tillader sig at være fortrøstningsfuld på handelslivets vegne og tro på, at 2021 i gåseøjne bliver lige så godt.

– Det her covid-19 forsvinder ikke over natten. Jeg tror, vi kommer ind i 2021, hvor vi igen skal passe på med at rejse udenlands. Jeg tror, vi kommer langt hen på året, før vi tænker på at pakke kufferten og rejse sydpå, siger han.

 

 

Om undersøgelsen

Med støtte fra Realdania har Urland, i samarbejde med ICP – Institut for Center-Planlægning, søsat et program for overvågning af udviklingen i detailhandlen i otte danske hovedbyer, dels med fokus på at afdække hvordan butikkerne klarer sig gennem corona og dels med det formål at udvikle metoder for overvågning af detailhandelen på længere sigt.

Overvågningen

• er sat i gang i maj 2020 og forløber hen over et år.

• omfatter Thisted, Randers, Horsens, Vejen, Svendborg, Nakskov, Helsingør og Rønne.

• omfatter alle dagligvarebutikker, udvalgsvarebutikker, restauranter/barer samt behandlere og klinikker. Den geografiske og størrelsesmæssige spredning i de overvågede byer gør, at der skabes et bredt blik ind i, hvordan coronanedlukningen påvirker byerne på den korte og lidt længere bane.

Kilde: Detailhandelens udvikling under og efter coronanedlukningen