Der var fuldt booket i de bornholmske shelters denne sommer. Arkivfoto: Berit Hvassum

Der har været kamp om shelterne: Alt tyder på 10.000 overnatninger

OUTDOOR

Et politisk flertal afsatte i juni måned 15,2 millioner kroner til ‘Sommer i naturen 2020’; en aftale, der udløb af coronarestriktionerne og den deraf følgende forventning om, at flere danskere ville holde ferie hjemme.

Den forventning har vist sig at være helt korrekt, siger skovfoged Ole Holm Pedersen fra Bornholms Regionskommune. De færreste shelters kræver booking, og derfor har man ingen præcise tal eller opgørelser at henvise til, men baseret på de tilbagemeldinger Ole Holm Pedersen har fået fra turisterne denne sommer, har der været kamp om pladserne i de 15 statslige shelters på Bornholm.

– Hvis vi ganger 15 shelters med plads til tre personer med 100 dage, så bliver det 4.500 overnatninger. Men det er satme svært at sætte tal på. Baseret på, hvad vi har hørt fra folk, så har der været fuldt booket op alle steder fra starten af skoleferien til midt i august, siger han.

Naturstyrelsen har større shelters

De statslige shelters udgør cirka halvdelen af den bornholmske shelterkapacitet. Den anden halvdel råder Naturstyrelsen Bornholm over.

En national opgørelse for sommerferien 2020 viste i september, at knap 39.000 bookede en overnatning i det fri på én af Naturstyrelsens lejrpladser. Det er det største antal bookinger nogensinde og en stigning på over 12.000 i forhold til sommeren 2019, oplyste Miljø– og Fødevareministeriet.

Det har ikke været muligt at få lokale tal fra Naturstyrelsen Bornholm, men Ole Holm Pedersen vurderer, at antallet af overnatninger i Naturstyrelsens shelters har været lidt højere end i de statslige.

– Naturstyrelsen har cirka ligeså mange shelters som os, men nogle af dem er større, siger han.

Hvis den vurdering holder stik, nåede antallet af overnatninger i de bornholmske shelters altså op omkring eller måske over 10.000 i sommeren 2020.