Sandvig Is Kalas har haft en forrygende travl sæson. Arkivfoto: Allan Rieck

Strålende sæson med rekordbesøg i efteråret på Sandvig Is Kalas

ERHVERV

Som hos mange andre erhverv startede foråret specielt for Sandvig Is Kalas, der normalt åbner for ny sæson til påske. Covid-19 lukkede landet ned og dermed også flere af de erhvervsdrivende, der havde gjort klar til en ny sæson.

Men efter genåbningen kom en sommer med historisk mange danske turister på Bornholm, og Sandvig Is Kalas fik derfor alligevel en sæson, de kan være tilfredse med. Det fortæller Christian Heide Petersen, der ejer Sandvig Is Kalas med sin hustru Christina Andreasen.

– Det har været en strålende sæson. Vi har haft forrygende travlt og mange, mange glade gæster. Så det har været en rigtig god sæson. Vi har ikke fået sejlet helt så meget med bådfarten (Bådfart Bornholm, red.), som vi gerne ville, fordi der har været så meget at lave i Kalas, siger han.

Bedste efterår

Foruden iscafeen i Sandvig driver Kalas-familien også Bådfart Bornholm, hvor de arrangerer bådture og snorkelture ved Ertholmene. Men det er altså iscafeen, der har fyldt mest henover sommeren, hvor det er strømmet til med isglade gæster.

Travlheden er fortsat ind i efteråret, hvor Sandvig Is Kalas har holdt åbent i uge 42, fortæller Christian Heide Petersen.

– Vi har haft væsentligt flere besøgende i efteråret, end vi har prøvet før. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Nu lukker vi på søndag, og så skal vi ellers i gang med alt det, vi ikke har nået, fordi vi har haft så travlt med Kalas, siger han.

Små- og storrenovering

Vinterlukningen giver tid til et eftersyn på Kalas-huset, der siden 2015 har fungeret som iscafé.

– Kalas er godt slidt, så det skal vi have fikset nu. Loften skal understryges, væggene skal males, der skal gøres godt rent og så skal alle maskinerne gennemgås. Og så skal vi for alvor i gang i Tejn, fortæller Christian Heide Petersen.

Han og Christina Andreasen har nemlig købt det gamle isværk på Tejn Havn, som over sommeren og i uge 42 har huset en naturskole, hvor parrets søn Magnus Heide Andreasen sammen med marinbiolog Marie Helene “Miller” Birk har kørt projektet “Ivandet”, hvor de har formidlet viden om livet i Østersøen til interesserede børnefamilier.

Håber på næste år

Christian Heide Petersen og Christina Andreasen står overfor en stor renovering af Isværket i Tejn, før det kan blive det formidlingscenter med tilhørende café, som de drømmer om.

I maj 2020 besøgte Bornholms Tidende det gamle isværk, da det blev offentliggjort, at projektet var indstillet til en bevilling fra LAG Bornholm. Pengene er stadig ikke blevet tildelt, og tiden siden maj er primært gået med møder omkring renoveringen af isværket.

– Vi har holdt møder med ingeniører og kommunen omkring kloakering og byggeriet. Der har desværre været flere møder end praktisk arbejde indtil videre. Men vi håber på, vi snart kan få lov at gå i gang med at bryde ned og bygge op, fortæller Christian Heide Petersen.

Han kan ikke give en bestemt tidshorisont for byggeriet, men han håber fortsat på, at de kan åbne næste sommer. En ny iscafé i det gamle isværk skal nemlig være det økonomiske grundlag for, at de kan drive formidlingscentret.

Hurtigt forår igen

Efter en travl sommer skal familien også nå at puste ud på den private front, inden renoveringsarbejdet på Kalas og isværket går i gang.

– Vi skal se til alle de hængepartier, vi har efter en travl sæson. Vi har selv et gammelt hus og en have, vi skal se til, og vi skal måske en tur til Jylland og se familie og venner, som vi ikke har fået set længe. Så skal vi i gang på Tejn Havn, og så bliver det jo lynhurtigt forår igen, og så kalder en ny sæson. Det ved vi efterhånden af erfaring, siger Christian Heide Petersen.