Formand for Klemensker Vandværk Ralph Kofoed – som her smager på vandet sammen med miljøminister Lea Wermelin (S) – ønsker at løse problemerne med, at der ikke er nok tryk i vandhanerne i dele af Klemensker og omegn. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Problemer med trykket i Klemenskers vandhaner

VANDFORSYNING

Der er ikke nok tryk på vandet i hanerne i visse dele af Klemensker og omegn. Flere borgere har på Facebook udvekslet erfaringer med manglede smæk på vandet, når de tænder deres haner.

 

Jeg formoder, at det lave tryk
muligvis opstår, når mejeriet
lukker op og tager måske
70 kubikmeter vand i timen

 

Formand for Klemensker Vandværk Ralph Kofoed har hørt om problemerne. Han konstaterer, at de største udfordringer umiddelbart findes i vandhaner, som ligger i huse ad Rø til, og at problemet må løses.

– Forbrugsmønstret ændrer sig hele tiden. Vi har et mejeri, der ekspanderer voldsomt og bruger meget mere vand. Og vi har store landbrug, der pludselig skal have meget mere vand end i gamle dage. Jeg formoder, at det lave tryk muligvis opstår, når mejeriet lukker op og tager måske 70 kubikmeter vand i timen – i måske bare tre-fire minutter. Så er der i perioder voldsomt varierende mængder vand på den ledning efter mejeriet.

– Vi har ordinært bestyrelsesmøde på onsdag. Så vil vi tage det med i vores prioritering af, hvor vi skal lægge vores indsats og penge, siger Ralph Kofoed.

Skyldes ikke det nye vandværk

Vandværksformanden understreger, at det på nuværende tidspunkt ikke er endeligt afklaret, hvorfor problemerne opstår, og han lægger op til, at eksperter skal afklare sagerne. Men har han ret i sin mistanke, vil man sandsynligvis kunne sikre et mere konstant tryk i vandhanerne ud ad Splitsgårdsvej ved at forbinde ledningen dér med en anden ledning i Klemensker by. På den måde kan man skabe en ringforbindelse – en slags “bypass-operation” forbi Bornholms Andelsmejeri – der altid vil sikre en større rørkapacitet.

Ifølge Ralph Kofoed ligger udfordringen nemlig i, at vandledningerne ikke alle steder kan transportere alt det vand, som der i perioder er behov for i industri og hjem. Kilden til de slappe vandstråler findes altså ikke i det helt nye vandværk, som blev indviet i december sidste år.

– Vi er meget godt tilfredse med det nye værk, og der er en voldsom kapacitet på udpumpningen, siger Ralph Kofoed.

Pengene skal prioriteres

Selvsamme top-moderne vandværk er imidlertid årsag til, at der skal graves dybt i lommeulden for at finde penge til at løse de mulige kapacitetsproblemer i Klemenskers vandledningsnet.

– I 2018 og 2019 brugte vi næsten al vores energi og økonomi på nye boringer og det nye vandværk. Nu skal vi derhen, hvor vi har et ordentligt, stabilt vandtryk ude hos forbrugerne. Men det er ikke bare lige at gå ud og skifte 10 kilometer vandrør, for det koster en formue. Vi skal tænke os om og have hjælp fra en ekspert – det vil vil være klogt.

– Men vi kan konstatere, at der alligevel skal rives gamle ledninger op og skiftes ud – og det snakker vi om i bestyrelsen på næste onsdag, siger Ralph Kofoed.

Klemensker Vandværk havde ved indgangen til 2020 lidt over 900.000 kroner stående i likvide midler. Det var omkring 570.000 færre kroner end ved årsskiftet 2018-19.

Bornholms Andelsmejeri i Klemensker har i perioder brug for store mængder vand. Det er blandt andet derfor, byen sidste år fik et nyt top-moderne vandværk. Nu tyder noget imidlertid på, at ledningsnettet ikke altid kan følge med, når mejeri og landmænd tænder for de store haner. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen