– Det er ikke ok, at myndighederne vurderer Bornholm og København som én zone med samme coronasmitterisiko, når der er så langt mellem København og Bornholm, mener Dirk Pöpperling, der har en tæt relation til Bornholm, selvom han bor i München. Her fotograferet med sin ægtefælle Birgit Pöpperling under et af deres mange besøg på Bornholm. Privatfoto

Mand i München om underskriftsindsamling for Bornholm: ‘Vi bakker da op om vores kommende hjem’

RESTRIKTIONER

I sidste uge tog Dirk Pöpperling initiativ til en underskriftsindsamling til fordel for Bornholm, som ellers ligger næsten 1.000 kilometer samt en færgerejse væk fra hans hjem nær München.

Med underskriftsindsamlingen håber han at kunne få ændret, at Bornholm er slået sammen med Region Hovedstaden, når smittetallet for covid-19 beregnes, og at Bornholm derfor ligesom hovedstaden er ramt af restriktioner for indrejsende fra Tyskland.

– Jeg har startet underskriftsindsamlingen af to grunde, fortæller Dirk Pöpperling i telefonen fra München.

Dels mener han, det er vigtigt at få adskilt Bornholm fra Region Hovedstaden i forhold til opgørelsen af smittetal. Dels er han og hans ægtefælle på vej til at flytte permanent til Bornholm.

– Hvis Bornholm ikke bliver adskilt fra Region Hovedstaden, er der risiko for, at problemet med restriktioner for tyske turister til Bornholm kommer tilbage, for jeg tror ikke, at covid-19 vil være væk til næste år, og der er endnu stor usikkerhed om vaccinen, siger Dirk Pöpperling.

Han frygter, at det vil afholde tyskerne og turister fra andre lande fra at rejse til Bornholm.

– Risikoen er, at turisterne ikke vil komme igen. Vi forstår godt, at danske ferievirksomheder ikke kan tilbagebetale penge, hvis de tyske turister ikke kommer, for det er jo ikke forbudt at rejse til Bornholm.

Men selvom det ikke er forbudt at rejse til Bornholm, skal tyske turister, der har besøgt Bornholm, gå i karantæne i fra fem og op til 14 dage, når de kommer hjem.

– Det er der mange arbejdsgivere, som ikke vil acceptere, og så må folk aflyse ferien og miste deres penge. Det vil få mange til at være mere forsigtige med at bestille igen til næste år, og det kan få tyskere til i fremtiden at mene, at Bornholm ikke er et godt rejsemål at vælge, mener Dirk Pöpperling, som peger på, at mange tyske turister ellers er gengangere på Bornholm.

– Det kan koste arbejdspladser, færgeruten til Tyskland vil måske igen blive aflyst – og dermed vil endnu færre komme til Bornholm og restauranter, cafeer og barer have færre gæster og også dagligvarehandlen kan blive ramt, mener han.

Tyskere vil gerne komme

I stedet mener Dirk Pöpperling, at Bornholm bør få sin egen covid-19-status

Ville de tyske turister komme, hvis Bornholm havde sin egen status?

– Ja, så ville det være mere tydeligt, hvad forholdene er. Selvfølgelig kan ingen spå om fremtiden, men mest sandsynligt er, at der vil være en lavere covid-19-risiko på Bornholm end i de store byer.

Dirk Pöpperling mener også, at mange tyskere anser det som en sikker ferieform at tage til Bornholm.

– Turisterne bor i sommerhus og kan holde sig meget for sig selv. Det gør risikoen lavere, end hvis man bor på store hoteller. Der er også store strande og masser af natur, man ikke som sydpå deler med 100.000 af andre turister. Dertil kommer, at der jo er et begrænset antal sommerhuse på Bornholm, så det bliver aldrig så overfyldt.

Inspireret af Østrig

Dirk Pöpperling fortæller, at han blev inspireret til underskriftsindsamlingen af en tilsvarende underskriftsindsamling til fordel for Østrig. Her blev der samlet 11.000 underskrifter ind.

Som omtalt i sidste uge annullerede Robert Koch Instituttet (som er den tyske pendant til Statens Serum Institut i Danmark) den 2. oktober klassificeringen som risikoområde for to østrigske kommuner efter voldsom kritik af, at der næsten ingen smittetilfælde var i de to områder.

– Vi håber også på 10.-11.000 underskrifter i vores indsamling, og at folk hurtigt vil underskrive, så underskriftsindsamlingen kan blive afleveret til det tyske udenrigsministerium, siger Dirk Pöpperling, der også håber, at bornholmerne vil underskrive.

Han har også i Tyskland forsøgt at sætte fokus på Bornholms særlige situation.

– Jeg har skrevet til aviser og har har blandt andet også kontaktet borgmesteren i Rostock. Bornholm er ikke i deres bevidsthed, så vi må selv gøre opmærksom på problemet, mener han.

Vil flytte til Bornholm

Udover konsekvenserne af restriktionerne for Bornholm og for tyske turister i al almindelighed, så har han og hans ægtefælle også en meget personlig interesse i Bornholm.

– Det er vores fremtidige adopterede hjem, fortæller han, så man næsten kan høre smilet i telefonen hele vejen fra München.

Familien har gennem mange år holdt ferie på Bornholm. Dirk Pöpperling er 58 år, gift og har fire børn.

– Vi kom første gang til Bornholm for 27 år siden, da vi havde to børn, og blev forelskede i Bornholm. Senere fik vi to børn mere – og en hund – og Bornholm er et godt sted for familieferier, fortæller Dirk Pöpperling, som også nogenlunde kan læse sig igennem Bornholms Tidende – uden Google Translate.

Familien har nu i nogle år haft en ferielejlighed, tilbragt mindst en ferie om året på Bornholm og sommetider været her to-tre gange på et år.

Lejligheden i Snogebæk har en af deres sønner købt, da han i en periode var ansat i Væksthus Hovedstaden som vækstkonsulent og boede delvis i København, delvis på Bornholm.

Men familiens engagement i Bornholm er på vej til at blive endnu tættere.

– Min kone har købt et helårshus i Snogebæk. Det skal renoveres, og med tiden er det meningen, at vi flytter permanent til Bornholm.

 

 

Underskriftsindsamling med 885 kommentarer

Dirk Pöpperling, som er bosat i Tyskland, samt Geraldine Dahlmann, som driver cafeen Dines Lille Maritime Café mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne, startede underskriftsindsamlingen tirsdag den 6. oktober, og nu en uge senere har 2.435 skrevet under.

Heraf 1.868 fra Tyskland og 142 fra Bornholm. Målet er 11.000 underskrifter.

På underskriftssiden kan man også læse foreløbig 885 kommentarer fra tyskere, som ikke forstår, hvorfor Bornholm er slået sammen med Region Hovedstaden, når risikoen for coronasmitte opgøres.

To af de mange kommentarer (oversat fra tysk):

“Denne rejseadvarsel mangler logik – forbindelsen til situationen i København giver overhovedet ingen mening. Lokalbefolkningen på Bornholm, men også dem, der gerne vil rejse derhen, behøver ikke være bange, men snarere slappe af fra hele coronavanviddet!”

“Hvis du vil opnå accept af foranstaltninger, giver det ingen mening at erklære et ferieområde med en forekomst på i øjeblikket mindre end 10 et risikoområde – med alle konsekvenser for dem, der vender hjem. Derhjemme kan du derefter gå på arbejde uden begrænsninger – i et område med en forekomst på lige under 50 (Frankfurt). Hvor er proportionaliteten?”

Baggrunden for underskriftsindsamlingen er, at de to initiativtagere ikke mener, at det giver mening at udstede rejseadvarsler for Bornholm på samme måde som for Danmarks hovedstad København, da der næsten ikke er nogen coronasmittede på Bornholm og 150 kilometers afstand over havet mellem Region Hovedstaden og Bornholm.

De kræver med underskriftsindsamlingen, at Bornholm kobles fra hovedstadsregionen med hensyn til rejseadvarslen fra Tysklands udenrigsministerium den 23. september.

Robert Koch Instituttet, RKI, (som er den tyske pendant til Statens Serum Institut i Danmark) har siden 23. september haft Region Hovedstaden på listen over corona-risikoområder. Og da Bornholm hører under Region Hovedstaden omfatter det også Bornholm.

Underskriftsindsamlingen