Det er meningen, at man på sigt skal kunne tilkalde skraldemobilen via sin mobiltelefon. Foto: Berit Hvassum

Startskuddet lyder til forsøg: Her kan man sortere i ni typer affald

MILJØ

I weekenden lyder startskuddet på en ti uger lang prøveperiode, hvor godt 50 beboere i Pedersker og Gudhjem skal afprøve nye indsamlingsmetoder. Målet er at gøre Bornholm til et affaldsfrit samfund, og projektet, der går under betegnelsen Wasteman, gennemføres af Bofa i tæt samarbejde med lokalsamfundet i de to byer.

I Pedersker er det borgmester Winni Grosbøll, der åbner det praktiske forløb, og det sker søndag den 18. oktober klokken 11 i bygningen bag Dagli’ Brugsen. Der vil også være oplæg fra borgerforeningen og Bofa.

Klokken 11.30 er der rundvisning med demontration af de nye affaldshåndteringsanlæg, som er specialdesignet til forsøgene.

I Pedersker er der opstillet en miljøstation til sortering af ni typer affald samt en genbrugshylde af den type, som man kender fra etageejendomme og rækkehuse. Herudover bliver man i bygningen bag brugsen præsenteret for en prototype på en flytbar skraldemobil til restaffald og madaffald. Det er meningen, at man på sigt skal kunne tilkalde skraldemobilen via sin mobiltelefon.

Endelig har man opstillet affaldsbeholdere med to kamre til restaffald og madaffald.

På grund af covid-19-restriktionerne er der begrænset plads til åbningen på søndag, og der er obligatorisk tilmelding på [email protected]