Lægeformand maner til besindighed: Vi skal nok nå at få vaccineret folk

Lægeformand maner til besindighed: Vi skal nok nå at få vaccineret folk
– Fordi der er så meget rift om dem, håber vi på, at der kommer flere vacciner i løbet af de næste par uger, siger Rikke Hjorth Westh, formand for de praktiserende læger på Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. OKT 2020 • 12:23
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
13. OKT 2020 • 12:23
SUNDHED

Lægehusene har de seneste to uger haft travlt med at vaccinere bornholmerne for influenza. Interessen er så stor, at man må påregne ventetid på vaccinationsstederne. Læge Rikke Hjorth Westh fra Allinge Lægehus, hvor ventetiden på en vaccination aktuelt er en-to uger, oplever, at mange gerne vil hurtigt til. Men det er ikke nødvendigt at blive frustreret, hvis man må vente nogle uger, understreger hun.

 
Folk behøver ikke at
blive vaccineret endnu.

 

– Influenzaen plejer først at komme omkring juletid. Folk behøver ikke at blive vaccineret endnu. Man kan sagtens vente til midten af november, siger hun og påpeger, at vaccinationsperioden løber indtil 15. januar.

– Så vi skal nok nå at få vaccineret folk, siger Rikke Hjorth Westh, som er formand for de praktiserende læger på Bornholm.

Hun bekræfter, at interessen for at blive vaccineret er langt større end tidligere år på grund af bekymringerne for covid-19 og de gentagne anbefalinger om at lade sig vaccinere. Den store efterspørgsel har dog betydet, at der er opstået leveringsvanskeligheder hos Statens Serum Institut.

Mens Allinge Lægehus stadig har vacciner på lager, er situationen anderledes i Aakirkeby, hvor lægehuset er løbet tør og henviser borgerne til apotekerne i Rønne og Nexø.

Sundhedsstyrelsen henstiller for øjeblikket til, at udbyderne af vaccinationer nøjes med at vaccinere de prioriterede grupper, som blandt andet omfatter alle over 65 år og kronisk syge.

– Fordi der er så meget rift om dem, håber vi på, at der kommer flere vacciner i løbet af de næste par uger, så vi også kan få lov til at vaccinere alle selvbetalerne, siger Rikke Hjorth Westh.

Høj dosis til +85

I den kommende tid vil lægehusene begynde at vaccinere personer over 85 år, som skal have en anden version af vaccinen med højere doser.

– Der er to udgaver af influenzavaccinen, og det er lidt vigtigt at vide. Den ene (en 3-valent højdosisvaccine, red.) er til de ældre over 85, og den starter vi først på nu. Her på Allinge Lægehus har vi lige modtaget den i dag, siger Rikke Hjorth Westh.

Den anden version af vaccinen er en såkaldt 4-valent vaccine, og den tilbydes til alle andre i risikogruppen.