I år bliver gudstjenesterne i de bornholmske kirker den 24. december suppleret af en julegudstjeneste på TV2/Bornholm. Det er kommet i stand, fordi provst Johannes Gregers Jensen overvejede, hvad kirken kunne gøre for at nå ud til de mange, som på grund af coronarestriktioner ikke får plads i en kirke juleaften. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Julens budskab kommer helt hjem i stuen: ‘Det er en service til alle dem, der ikke kan få plads i kirken’

KIRKE

For mange er kirkegang en integreret del af det at holde jul. I løbet af juleaftensdag går familien i samlet flok til den lokale kirke, hilser på naboer og venner og hører højtidens budskab om Jesu fødsel i Betlehem. Sådan bliver julen også i år for mange, men for endnu flere bliver det sådan, at de ikke kan få plads på en kirkebænk, fordi corona sætter grænser for, hvor mange som må være i kirken på samme tid.

– Nogle kirker er nede på at kunne have 20 procent af dem, der plejer at kunne være der, så det er langt størstedelen af de normale kirkegængere den 24., der ikke er plads til. I Rønne alene har vi på en juleaften normalt 2.000 mennesker igennem, og med alle gudstjenester i år kommer vi op på lige over 500, så det er faktisk tre fjerdedele af de normale kirkegængere den 24., der ikke kan få plads, siger provst Johannes Gregers Jensen.

Ikke sjovt at afvise

Faktisk plejer alle kirker på Bornholm at holde alle de gudstjenester, de kan den 24. december, og kirkerne er helt fyldte. Derfor er det ikke unormalt, at nogle kirkegængere bliver afvist på grund af pladsmangel.

Sådan bliver det uden tvivl i år, og derfor tænkte Johannes Gregers Jensen over, hvordan kirken alligevel kunne nå ud til alle dem, som kommer til at gå forgæves eller helt opgiver at forsøge at komme i kirke juleaften.

– Det er ikke særlig sjovt for en præst eller et menighedsråd at skulle afvise bare en eneste kirkegænger, og derfor er det en udfordring i år, fordi vi har de her voldsomme begrænsninger. Derfor har jeg tænkt over, hvad vi kan gøre for dem, siger han.

En service

Efter tanke fulgte handling, som i dette tilfælde var et opkald til TV2/Bornholm med et forslag om at sende en julegudstjeneste på den regionale kanal den 24. december. Det forslag blev taget positivt imod.

– Så tanken er, at når vi kommer til at stå i døren og afvise folk, så kan vi henvise til en gudstjeneste på tv. Overordnet har planen været, at alle på Bornholm kan få en julegudstjeneste den 24., enten i en kirke eller på tv. Det er en service til alle dem, der ikke kan få plads i kirken den 24, siger Johannes Gregers Jensen.

Gudstjenesten bliver optaget i Skt. Nicolai Kirke i Rønne 4. søndag i advent den 20. december om eftermiddagen. Det er endnu ikke afgjort, hvilken præst der skal stå for gudstjenesten, men det er planen, at vedkommende får selskab af kirkegængere, og hvad der ellers hører til en almindelig julegudstjeneste.

– Det er et af de initiativer, vi kan tage, med de vilkår vi arbejder under i forvejen, siger provsten.

Rønne skruer op

Han tilføjer, at der i de bornholmske kirker tænkes tanker om, hvordan man måske kan få julens budskab ud til flere, end der aktuelt er plads til i kirkerne. Udover at være provst er Johannes Gregers Jensen også præst ved Skt. Nicolai Kirke i Rønne, hvor man har besluttet at skrue op for antallet af gudstjenester i juledagene.

– Normalt har vi en den 25. og 26. og to på julesøndag, som i år er den 27. Der har vi valgt at lægge to om dagen, så der skal nok være plads til alle, der har lyst til at komme til en julegudstjeneste i kirken i juledagene, lyder det fra Johannes Gregers Jensen.