Frode Dahl. Privatfoto

Dødsfald: 14 dage bag tremmer i østblokken

DØDSFALD

14 dage bag tremmer i et kælderfængsel i Polen, dengang jerntæppet lå tungt ned igennem Europa. Det hører til blandt de mere særprægede oplevelser i et langt liv, der sluttede forleden, da Frode Dahl, Snogebæk, døde, 93 år gammel.

Det var i 1949, at Frode Dahl som sildefisker på en nexøkutter blev opbragt af de polske myndigheder. I en artikel i Bornholms Tidende i 2010 fortalte han om oplevelsen og mente, at han nok var blevet forvekslet med en anden. Han blev med store undskyldninger sluppet fri.

På den tid må fængselsopholdet have været en foruroligende oplevelse, men Frode Dahl tog det ret stille og roligt, fortæller sønnen Jan Dahl i dag, og det illustrerer nok meget godt, hvordan Frode Dahl var, mener sønnen.

Frode Dahl var som sømand under 2. verdenskrig på mange farefulde sejladser mellem Nexø og kystbyer i Polen. Han havde hyre på en båd, der sejlede med smør og andre varer til mennesker, der sultede.

Frode Dahl fiskede i en stor del af sit liv. I de første år efter krigen var det på forskellige både, indtil han i 1960 blev selvstændig skipper med tomandskutteren Stella. Han stoppede som 71-årig i 1997, og kutteren blev solgt til ophugning, da han syntes, at det var blevet for besværligt med kvoterne.

– Jeg tror ellers gerne, at han var fortsat med at fiske lidt endnu, siger Jan Dahl.

Frisk til det sidste

– Når det var vejr til det, fiskede han syv dage om ugen. Når det var dårligt vejr, var der altid redskaber og båd, der skulle ses efter. Der var ikke meget fritid eller tid til rejser. Det blev ind imellem til en en tur til Dueodde for at få en is.

– Som pensionist begyndte han at gå mere op i familien og haven, og han cyklede rundt til alle sine mange bekendte, som han ikke havde haft tid til, mens han fiskede. Han cyklede blandt andet op til nogle af dem han kendte fra Saltuna-området, hvor han kom fra.

– Far var fysisk frisk til det sidste. Han malede eternittaget på sit etplanshus, da han var 90 år. Han passede hus, have og blomster, købte selv ind og lavede mad, fortæller Jan Dahl.

Frode Dahl efterlader sig seks børn, fra 74 til 55 år, alle bosiddende på Bornholm, og deres familier. Hans kone Grete døde i 2006.