Morten Krogsgaard fra Svaneke Vandrehjem modtog Landsforeningen SINDs Erhvervspris 2020. Her ses han sammen med Kenny Ipsen, der er ansat i flexjob på vandrehjemmet og Bente Helms og Søren Koch Andersen, som her henholdsvis formand og næstformand for SINDs lokalafdeling på Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen

Morten gør en stor forskel for mennesker med særlige udfordringer

Ejeren af Svaneke Vandrehjem, Morten Krogsgaard, var adviseret om, at han skulle være hjemme lørdag formiddag, fordi han skulle have overrakt en pris, men alligevel virkede han ægte overrasket, da han fik overrakt Foreningen SIND Bornholms erhvervspris.

Lyttende, støttende og nærværende

Det var SIND Bornholms lokalformand Bente Helms og næstformand Søren Koch Andersen, der overrakte en buket blomster og et diplom, ledsaget af foreningens motivation for, hvorfor det netop er Morten Krogsgaard, som skulle modtage prisen.

I den hed det blandt andet, at Morten Krogsgaard som leder af Svaneke Vandrehjem formår at tage et stort socialt ansvar, ved at give plads til at ansætte medarbejdere på særlige vilkår, for eksempel i personer i flexjob, på førtidspension og med løntilskud.

Han har i dag tre medarbejdere i flexjob og en enkelt med løntilskud.

– Morten er lyttende, støttende og nærværende, og kan i samarbejdet med forskellige mennesker både drive sin virksomhed og samtidig også indgå i samtale om de svære ting i livet. Morten gør en stor forskel med sin rummelige tilgang til andre. Især over for mennesker med særlige udfordringer, fortsatte Bente Helms motivationen for prisen.

Fat i hinanden

– Det er den første pris, jeg får i et hele mit liv, så det er helt uvant, sagde Morten Krogsgaard med et stort smil, og forklarede, at den tilgang han har til mennesker med særlige udfordringer og forudsætninger ikke er noget han er særlig bevidst om.

– Jeg tror bare jeg har et sensitivt hjørne, som gør at jeg ikke kan lade være med at række en hånd ud, når jeg ser, at nogen har brug for hjælp. Det er ikke noget jeg gør, for at redde dem, men jeg synes man skal give alle en chance for at være noget. Det er vigtigt at være noget og være en del af noget. At have et sted, hvor man kan møde ind, og hvor man har fat i hinanden.

Han mener, at det blandt andet, at det er erfaringer med udfordringer, han selv har mærket på kroppenn i form af cancer og stress, der gør, at han synes, det er vigtigt udvise rummelighed, så der er plads til alle.

Presser aldrig

Det kan 52-årige Kenny Ipsen bekræfte. Han har været ansat i flexjob på Svaneke Vandrehjem siden december 2016. I starten arbejdede han i køkkenet, hvor han vaskede op om aftenen, og i dag har han ansvar for alle vandrehjemmets udendørsfaciliteter.

Derudover kørte han indtil for nyligt også bus i Svaneke Nexø Bustrafik, som Morten Krogsgaard også ejer, men det har han i øjeblikket en pause fra, fordi han for nyligt blev ramt af en blodprop, som gør at han ikke må køre. Derfor er han glad for, at han i stedet kan arbejde på Vandrehjemmet.

– Det betyder meget for mig, at jeg arbejde her, for Morten presser mig aldrig til noget, og alligevel stiller han krav. Hvis jeg kommer en dag og er lidt ked af det, så sætter vi os ned med en kop kaffe og snakker om det, og så hjælper det, fortæller Kenny Ipsen.

SIND- Landsforeningen for psykisk sundhed

Arbejder for at skabe forståelse og tolerance for mennesker med sindslidelse og deres pårørende. Foreningen blev etableret i 1960 under navnet Landsforeningen Sindslidendes Vel. Senere blev navnet forenklet til Landsforeningen SIND.

I dag er navnet SIND- Landsforeningen for psykisk sundhed. SIND fungerer som brobygger mellem de daglige oplevelser i psykiatrien og de informationer, som embedsmænd og politikere baserer beslutninger på, og SIND hjælper også, når den enkelte familie eller sindslidende pludselig står i en svær situation.