Lars Løkke Rasmussen rejste sig adskillige gange for at lade sig forevige med kunder i William Dams Boghandel, hvor han tilbragte en god halv time lørdag eftermiddag. Foto: Jens-Erik Larsen

Lars Løkke på bornholmsk efterårsferie: ‘Forener det fornøjelige med det nyttige’

POLITIK

Det er middagstid lørdag, og der er bekymrende mange mennesker omkring kassen i William Dams Boghandel. De, som prøver at holde en meters afstand til alle andre individder, har deres sag for.

Foruden de sædvanlige lørdagskunder, der tilfældigvis er til stede, står her en del folk med bogen “Om de fleste og det meste” i hånden, Lars Løkke Rasmussens erindingsbog. Boghandlen har inviteret til bogsignering, og klokken 12.50 ankommer den tidligere statsminister á to omgange med sin kone, Solrun. Han fjerner den regnvåde vindjakke og bliver af boghandler Peter Povlsen tilbudt noget at drikke. Med en kop kaffe ved sin side tager Lars Løkke plads ved bordet og begynder at signere bøger.

De lokale Venstre-folk fylder godt i køen, og blandt andre kommunalbestyrelsesmedlem Else Merete Knoop og folketingskollega Peter Juel Jensen er kørt til Store Torv for at få en signeret udgave af biografien, der vakte stor opsigt, da den udkom i slutningen af august. Bogen, der består af 53 erindringsglimt, indeholder afsnit, som Løkke kunne gengive særdeles nøjagtigt, fordi han i al hemmelighed optog det skæbnesvangre hovedbestyrelsesmøde, hvor han i 2019 blev afsat som formand for Venstre.

Sådanne kontroversielle handlinger finder ikke sted i William Dams Boghandel lørdag eftermiddag. Lars Løkke Rasmussen tager sig god tid til at snakke, signere og lade sig fotografere med både børn og voksne.

Med Anders Lund Madsen

Efter en halv time svinder køen ind, og Bornholms Tidende tænder (i det åbne) telefonens båndoptager for at stille Lars Løkke Rasmussen et par spørgsmål.

Hvad bringer dig til Bornholm ud over denne bogsignering?

– Engang imellem optager jeg nogle podcasts med min gode gamle ven Anders Lund Madsen. Vi har været corona-nedlukket, men nu skulle vi i gang igen, så vi var på Kadeau i går. Vi har lavet nogle stykker, og det er jo at forene det fornøjelige med det nyttige, så vi har været rundt forskellige steder; på Dragsholm Slot og Falsled Kro. Gode, fornuftige spisesteder, ik’, siger Lars Løkke Rasmussen – den sidste sætning leveres med hans karakteristiske underspillede grin.

– … og i går var det så Kadeau. Så tænkte jeg, at nu hvor jeg var her alligevel, kunne jeg lige så godt gøre det her i dag, fortæller Lars Løkke Rasmussen om bogsigneringen, som han selv tog initiativ til.

– Og så skal jeg besøge min kusine og lige holde et par fridage, siger den politiske veteran, der har bornholmske rødder – hans mor, Lise, voksede op i Nexø, og barndommen bød ofte på besøg hos Lars Løkke Rasmussens mormor og morfar, har han tidligere fortalt her i avisen.

Podcasten hedder “Lund & Løkke” og findes på Egmonts podcast-tjeneste Talk Town.

Hvis eks-partilederen ser en smule træt ud på dette billede, kan det hænge sammen med gårsdagens podcast-optagelse på Kadeau. Foto: Jens-Erik Rasmussen

Aftale om tidlig tilbagetrækning er for dyr

Besøget i Rønne finder sted, få timer efter at Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten med Dansk Folkepartis støtte har indgået en aftale om tidlig tilbagetrækning, som betyder, at “Arne” og alle andre, der som 61-årig har været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år, er berettiget til at gå tidligere på pension med en årlig ydelse på 13.550 kroner før skat.

Lars Løkke Rasmussen, der selv har været politisk aktiv siden sine helt unge dage og blev valgt som byrådsmedlem i Græsted-Gilleleje Kommune allerede som 21-årig, støtter som ventet ikke det nye anciennitetsprincip, som i valgkampen i 2019 markerede en af de klareste forskelle mellem Socialdemokratiet og Venstre.

– Det gør Danmark fattigere, fordi man trækker folk ud af arbejdsstyrken, og det gør bare, at vi bliver et mindre rigt land, end vi behøvede at blive. Og det virker også lidt vilkårligt, hvem der kan og ikke kan få den ordning, siger den tidligere statsminister til Bornholms Tidende.

– Det har ikke noget med nedslidning at gøre, for det er alene et spørgsmål om, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, og der er jo ikke en 1:1-sammenhæng mellem, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, og hvor nedslidt man er. Så jeg synes jo, at det havde været bedre at bygge ordenligt videre på den seniorpensionordning, som vi lavede. Den har de så lavet nogle forbedringer til, og det kan være fint nok, men grundlæggende, synes jeg, at det er for dyrt og forkert, konkluderer Lars Løkke Rasmussen, inden han sætter sin underskrift i en lille stak bøger, der er til de af boghandlens kunder, som ikke kunne møde personligt op, og takker af.

Lars Løkke Rasmussen fik en snak med boghandlens indehaver, Pernille Dam Povlsen, da køen var væk og dagens sidste signatur var sat i hans erindringsbog.