– Det er absurd, at Bornholm er sat i kategori med København, når Bornholm ligger så langt væk og har så lave smittetal, mener Geraldine Dahlmann, der driver cafeen Dines lille Maritime Cafe. Foto: Elisabeth Krogh

Tyskere til kamp for at få Bornholm undtaget for rejserestriktioner

RESTRIKTIONER

En cafeejer ved Gudhjem og Dirk Pöpperling, som er bosat i Tyskland, er gået til kamp mod de restriktioner, der er pålagt tyske turister, som vil besøge Bornholm.

Robert Koch Instituttet, RKI, (som er den tyske pendant til Statens Serum Institut i Danmark) har siden 23. september haft Region Hovedstaden på listen over corona-risikoområder. Og da Bornholm hører under Region Hovedstaden omfatter det også Bornholm.

 

Hele Bornholm er
afhængig af turisme,
og der er allerede
kommet mange aflysninger

 

De tyske delstater har ikke alle lige stramme restriktioner for rejser til Bornholm, men alle har det i et omfang, der gør, at de fleste tyske turister bliver væk fra Bornholm, mener Geraldine Dahlmann, som driver cafeen Dines lille maritime Café mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne.

– Restriktionerne er et problem for hele Bornholm, men også for tyskerne, fordi de er meget glade for Bornholm, siger Geraldine Dahlmann.

Sammen med Dirk Pöpperling har hun taget initiativ til en underskriftsindsamling for at få ophævet restriktionerne, så tyskerne igen kan rejse til Bornholm uden efterfølgende at skulle i karantæne eller coronatestes. Ifølge de to initiativtagere er der lærere fra Nordrhein-Westfalen og Berlin, som har direkte forbud mod at rejse til Region Hovedstaden.

Underskriftsindsamlingen blev sat i gang tirsdag 6. oktober, og onsdag aften har allerede 1.376 skrevet under. Heraf 1.243 fra Tyskland.

Som baggrund for deres underskriftsindsamling skriver de på Facebook, at det ikke giver mening at udstede rejseadvarsler for Bornholm på samme måde som for Danmarks hovedstad København, da der næsten ikke er nogen coronasmittede på Bornholm.

De kræver med underskriftsindsamlingen, at Bornholm kobles fra hovedstadsregionen med hensyn til rejseadvarslen fra Tysklands udenrigsministerium den 23. september.

Man hører for lidt

Geraldine Dahlmann uden for Gudhjem og Dirk Pöpperling har fået kontakt gennem Facebookgruppen “Wir lieben Bornholm” (vi elsker Bornholm, red.).

Dirk Pöpperling bor nær München i Tyskland og har med sin familie holdt ferie på Bornholm gennem mange år, og mener det har store konsekvenser for de tyske turister og Bornholm at det tyske udenrigsministerie slår Bornholm sammen med Region Hovedstaden i vurdering af smittetal.

Underskriftsindsamlingen er formidlet både via en tysk underskriftindsamlingsside, Open Petition, samt via Facebooksiden “Wir Lieben Bornholm” samt Steffi Schroeter i Snogebæk, som har en tysk blog under navnet “Bornholm my love” (Bornholm min elskede, red.).

– Og så via vores alles netværk, fortæller Geraldine Dahlmann.

Det er vigtigt for dem, at underskriftsindsamlingen hurtigt kommer ud til mange.

I forvejen havde Steffi Schroeter i Snogebæk på sin blog opfordret sine tyske læsere til at skrive til tyske beslutningstagere, såsom Robert Koch Instituttet og det tyske udenrigsministerium, for at få dem til at ændre klassificeringen af Bornholm som risikoområde.

Dirk Pöpperling og Geraldine Dahlmann har også kontaktet Destination Bornholm og Peter Juel Jensen og er klar over, at borgmester Winni Grosbøll i slutningen af september skrev til både transportminister Benny Engelbrecht og justitsminister Nick Hækkerup for at få ministrenes hjælp til at få Bornholm undtaget fra de tyske restriktioner.

– Rigtig meget er i gang, men tiden løber jo. Allerede nu har de første tyskere efterårsferie og vil gerne rejse. Jeg synes, man hører for lidt om, hvad der sker, og man ved ikke hvorfor, mener Geraldine Dahlmann.

– Jeg havde snakket med Dirk, om vi kunne gøre noget, og i søndags besluttede vi at starte underskriftsindsamlingen, fortæller hun.

Efterfølgende er den kun blevet endnu mere nødvendig, mener hun, da Bornholmslinjen onsdag meddelte, at man indstiller sejladsen mellem Rønne og Sassnitz i perioden fra den 1. november og til den 17. december.

Konsekvenser

Geraldine Dahlmann mener, at det er helt afgørende for Bornholm, at de tyske turister kan rejse hertil uden restriktioner.

– Hele Bornholm er afhængig af turisme, og der er allerede kommet mange aflysninger.

Hvad er konsekvensen, hvis Bornholm fortsat er underlagt de samme rejserestriktioner som resten af Region Hovedstaden?

– Så må regeringen finde nye hjælpepakker! De tysker gæster betyder rigtig, rigtig meget på Bornholm, siger Geraldine Dahlmann.

Selv driver hun både cafe og har syv ferielejligheder.

– Vi har fået aflysninger fra de tyske gæster, selv om mange af dem havde flyttet deres rejser fra foråret til nu. Vi har dog nogle få danske gæster.

Normalt holder hun åbent fra den 1. april til cirka 1. oktober, men holder indtil videre åbent næsten alle ugens dage.

– På grund af at folk ikke kan rejse, er der blandt andet mange, som går Bornholm rundt og kommer her forbi, så jeg holder åbent lidt endnu.

Steffi Schroeter mener, at det har stor betydning, hvad de tyske myndigheder anbefaler.

– Alle tyske turister lytter til udenrigsministeriet. Selv om det kun er en anbefaling og ikke et forbud, så vil de fleste følge udenrigsministeriets retningslinjer.

Så konsekvensen bliver?

– At de bliver væk! De vil ikke gå i karantæne og de er også forvirrede, fordi delstaterne har forskellige regler om længden af karantænen og coronatest efter en rejse til Bornholm.

Kan I nå ud til det tyske marked med en underskriftsindsamling?

– Ja, de følger meget med, både på min blog, og på Facebookgruppen Wir lieben Bornholm. Der er en STOR gruppe Bornholm-fans i Tyskland, og de informerer også hinanden, siger Steffi Schroeter, som selv anser det for mere sikkert at være på Bornholm end i de større tyske byer som eksempelvis Berlin.

Kan blive katastrofalt

Hvis Tyskland og/eller Danmark ikke ændrer på klassificeringen, så Bornholm fortsat registreres som havende samme smitterisiko som resten af Region Hovedstaden, så frygter Steffi Schroeter og Geraldine Dahlmann også, at det kan få langvarige økonomiske konsekvenser for den bornholmske turistbranche.

– Folks bookingmønster vil ændre sig katastrofalt. Der er jo mange tyskere, der mister penge på deres bestilte ferie nu, fordi de ikke får den refunderet, når de aflyser. Jeg tror, det kan risikere at betyde, at Bornholm mister omsætning på lang sigt. Folk bliver tilbageholdende og tør ikke at bestille, siger Steffi Schroeter.

Hun driver selv turistvirksomhed sammen med sin mand og får ingen nye bookninger.

Geraldine Dahlmann er også bekymret for de bookinger til næste år, der snart skulle begynde at komme ind.

At Bornholmslinjen har valgt at indstille færgen fra 1. november er også katastrofalt, mener Steffi Schroeter.

– De tyske turister er i chok over det. De er bange for ikke at kunne komme hjem. Der er meget psykologi i det. Hvis der er for mange usikkerheder, så bliver folk bare hjemme, siger hun, som kan frygte, at de tyske turister fremover hellere vil vælge for eksempel at tage til Vesterhavet, fordi de så ikke er afhængige af en færge, ligesom det er langt fra hovedstaden.

– Jeg tror mange ikke er bevidste om, hvor lang tid, det kan tage, før vi er tilbage igen, siger Steffi Schroeter, som håber, at mange vil skrive under.

– Og det er vigtigt, at det går hurtigt, tilføjer hun.

 

Bornholm ligger geografisk langt fra hovedstadsområdet, så Bornholm bør kunne kobles fra rejseadvarslen for hovedstadsområdet, på samme måde som to østrigske kommuner blev undtaget for restriktioner, mener initiativtagerne til en ny underskriftindsamling. Illustration fra indsamlingssiden

Fra underskriftsindsamlingen 

“Jeg skriver under, fordi rejserestriktionerne ikke bare er overflødige på grund af det lave smittetal, men dertil ikke bare truer turismen, og dermed arbejdspladser, men også truer færgeforbindelsen fra Sassnitz. I øvrigt er Bornholm en smuk ø, og i fremtiden frygter jeg heller ikke højere smittetal på grund af øens beliggenhed”.

“Vi havde i vores overvejelser om feriemål også øje for smittetal. På Bornholm var smittetallet hele tiden lavt. På det tidspunkt var vi os ikke bevidste om, at øen administrativt hører til København. En sammenhæng i risikovurderingen er på grund af afstanden helt absurd”.

Underskriftsindsamlingen:

www.openpetition.de/petition/online/aufhebung-der-reisewarnung-fuer-bornholm#petition-main.