Problemerne med for mange biler om sommeren er nu også kommet til Sandvig. De seneste to somre har enhver ledig plet i byen været besat af en bil. Der har endda været eksempler på, at folk uden tilknytning til tirsdagsmarkedet på Strandpromenaden har parkeret der. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Alle de mennesker og biler! Det har ikke været sjovt for nogen

TRAFIK

I Sandvig kan borgerforeningen Foreningen Sandvig se tilbage på en sommer, hvor byen har været plaget af trafikproblemer.

Især parkeringsproblemer.

Det er andet år i træk, byens sommerturister ankommer i så mange biler, at lokale oplever det som et reelt problem. Dermed ser det ud til, at Sandvig er indlemmet i selskabet af bornholmske kystbyer med trafikproblemer om sommeren. Borgere i Gudhjem, Allinge og Svaneke har i mange år råbt op om trafikkaos og mangel på p-pladser.

 

Sidste sommer og den her sommer
har der bare holdt biler overalt

 

Problemet blev vendt på Foreningen Sandvigs generalforsamling, og formand Rie Hansen fortæller, at foreningen vil indgå i en dialog med Bornholms Regionskommune. Men den vil gerne medbringe løsningsforslag.

– Alle de mennesker og biler! Det har ikke været sjovt for nogen. Det er godt, at der ikke er så mange parkeringsvagter i Sandvig, for bilerne holdt over alt. Hvor der var en ledig plet, blev der kastet en bil.

– Vi opfordrer beboerne i Sandvig til at komme med løsningsforslag, så både herboende og turister kan være her. Til november har vi et møde med Bornholms Regionskommune, som kun handler om trafik, siger Rie Hansen.

P-pladser fyldt op

Tidligere har Sandvig været lidt af et helle, når det kom til turisttrafik om sommeren. Men der er sket noget de seneste par år. Mange flere turister kører til naturen omkring Sandvig:

– Sidste sommer og den her sommer har der bare holdt biler overalt. Har man været nede på stranden, har de været der, uanset om klokken var ti om formiddagen eller seks om aftenen.

– Hele vejen ud forbi campingpladsen og Sletten – ud mod fyret – er der parkeringspladser. Men der har også været parkeret hele vejen op ad Fyrvej. Det er det samme i Hammerhavn, hvor der er en stor parkeringsplads. Der har de holdt op ad Sænevej. Og ved Opalsøen, hvor der ellers er en ret stor parkeringsplads, var der heller ikke nok steder at parkere. Så det er ikke mærkeligt, at det også har været kaotisk i Sandvig, siger Rie Hansen.

Parkeringspresset var så stort i Sandvig, at selv Strandpromenaden i desperation er blevet brugt som parkeringsplads. Normalt er den brede promenade afspærret med bomme, men når der om sommeren er tirsdagsmarked i Sandvig, bliver de skubbet til side, så kræmmerne kan køre ind og stille op. Andre billister kunne imidlertid ikke finde parkeringspladser, så de så deres snit til også at køre ind og parkere.

– Det er ikke noget, vi har bøvlet meget med. Men vi har på den anden side heller ikke tidligere oplevet, at folk parkerede sådan, selv om de ikke havde noget at gøre der, fortæller Rie Hansen.

Er ellers glade for turisterne

Byforeningsforkvinden gætter på, at de billigere færgebilletter er årsag til, at der også kommer flere turister til Sandvig. Og med denne sommers corona-turister oveni, fik antallet et ekstra skub opad. Rie Hansen ser som udgangspunkt tendensen til flere turister i Sandvig som positiv. Der skal bare tages hånd om de udfordringer, der følger med.

– Vi er jo super glade for alle de turister, der kommer. Heldigvis kommer de også mere og mere jævnt hen over hele året. Vi skal bare finde nogle løsninger, så vi alle kan være her, siger Rie Hansen.

Bornholms Regionskommune arbejder i øjeblikket på at kortlægge trafikproblemerne i bornholmske byer for at finde løsninger på dem.

 

Et bump på vejen for fartbump på Sandlinien

Der er ikke megen plads på den asfalterede vej, som løber forbi de gamle arbejderboliger på Sandlinien i Sandvig. Med den større mængde af biler mener beboere, at der bør etableres fartbump. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Nogle af de ekstra sommerbiler i Sandvig kører til gene for sandvigboere for hurtigt. Ejere af de tidligere arbejderboliger på Sandlinien i Sandvig er meget generet af, at der er kommet flere bilister i byen om sommeren. Derfor har de – med husejer Peter Mose i spidsen – fået kommunens ord for, at der som forsøgsordning skal etableres to vejbump på den asfalterede del af Sandlinien, der går forbi rækkehusene.

– Jeg kontaktede kommunen for godt og vel et år siden – i august – på bagkanten af turistsæsonen. Vi oplever, at stadigt flere biler presser sig igennem vores lille vej, og at rigtig mange kører for hurtigt i forhold til udsigtsforholdene. Ud over os selv, som har haver på den anden side af vejen, er det også til fare for de mange gående turister, siger Peter Mose.

Han fortæller, at beboerne oplevede venlighed og lydhørhed hos Bornholms Regionskommune. Men efter mere end et år er der endnu ikke kommet vejbump op, og Peter Mose har ingen idé om, hvornår kommunens beslutning om at etablere bumpene vil blive ført ud i livet.

– Kommunen har sagt ja til, at man vil lave hastighedsdæmpende foranstaltninger. Man sagde ja til at teste bump ved en midlertidig opsætning op til sommerferien. Men der er ikke sket noget, konstaterer Peter Mose.

Har intet hørt

Da der op til denne sommersæson ikke blev sat vejbump op på Sandlinien, forhørte Peter Mose sig om sagens status hos kommunen.

– Da jeg følger op, får jeg den lidt mærkelige forklaring, at man ikke ved, hvor de skilte og forhøjninger, man har bestilt, er. De er blevet væk. Og man kan ikke finde ud af, om fejlen er sket på leverandørens side – angiveligt en tysk leverandør – eller om tingene ligger på et af de kommunale lagre, som man åbenbart ikke har helt styr på, siger Peter Mose.

Kommunen kunne dog glæde folkene på Sandlinien med, at den havde genbestilt materialerne. Siden har Peter Mose ikke hørt noget, og der er stadig ikke kommet fartsænkende bump på vejen.

Bornholms Tidende har forgæves forsøgt at kontakte Bornholms Regionskommune for at få en status på, hvor langt kommunen er i processen med at etablere bumpene.