Jesper Paulsen har drevet Lille Gadegård i 20 år. Her producerer han vin, driver en restaurant og arrangerer guideture rundt på gården. Foto: Jacob Jepsen

Jesper Paulsen høster frugten: Mit grå hår kommer af at være vinbonde

VINHØST

Der er gang i vinhøsten på Bornholms eneste vingård, nemlig Lille Gadegård i Pedersker. Navnet på vingården er dog lidt misvisende, da Lillegård er en af Danmarks største vingårde.

 

Der er ingen
mariehøns i år.

 

Det vil tage omkring fem dage at høste de omtrent fem hektar jord, som er fyldt med modne vindruer. Det fortæller vinbonde og indehaver af Lille Gadegård Jesper Paulsen, som også spår, at høsten i år bliver god og nem.

– Det går ret hurtigt at høste druerne med vores maskine, og det ser rigtig fint ud indtil videre. Høsten bliver ligesom den i 2018, som var et godt høstår, og jeg tror, at 2020 får nogenlunde det samme udbytte, fortæller han.

Det har været en tør og solrig sommer i år, og det ligger, ifølge Jesper Paulsen, til grund for den gode vindruehøst.

– Jo mere sol og tørt vejr, jo bedre vindruer. Vi fik meget sol i september, og vindruerne trækker på en måde smagen af solen til sig i modningsfasen, så vejret har, vinmæssigt, været perfekt i år. Vindruebedene har lange rødder, som går hele vejen ned til grundvandet, så det tørre vejr har ikke voldt problemer, siger han.

Druerne har altså nydt godt af den tørre sommer, men ikke alle Jesper Paulsens grønne arealer på Lillegård har været lige så begejstret for sommerens tørvejr.

– Alle mine andre bede og mine græsarealer vil jo gerne have vand. Græsset blev slået i maj måned, og så slog jeg det først igen i sidste uge – i mellemtiden er det er ligesom bare blevet brændt væk af solen, siger Jesper Paulsen.

Ingen insekter

Det tørre græs er ikke det eneste bemærkelsesværdige i år. Der har nemlig også manglet nogle ubudne gæster.

– Der er ingen mariehøns i år, og dem kan der normalt være rigtig mange af. Og gedehamse, de plejer at komme, når druerne er modne, de plejer at være overalt og kan være et kæmpe problem, men i år er her nærmest insektfrit. Der er altså sket noget i år, om det er, fordi det har været en tør sommer, og om det gælder hele Danmark, det ved jeg ikke, fortæller Jesper Paulsen.

Mariehønsene kan give vinen dårlig smag, hvis de bliver høstet sammen med druerne.

– Der har været kæmpe problemer sydpå med mariehøns, men som sagt er der ingen i år, og derfor kan vinen kun blive god, fortæller Jesper Paulsen og tilføjer:

– Det kan jo være, insekterne har fået coronavirus og er blevet hjemme!

Om nogle dage, når alle druerne er høstet, ser Jesper Paulsen fremad. Planterne på vindruebedene skal klippes ned, derefter bindes de ned, og så skal vinen produceres. Og det er et stort og tidskrævende arbejde, som ifølge Jesper Paulsen giver grå hår på hovedet.

– Man tænker måske ikke altid over al den arbejdskraft og tid, der er lagt i at producere den vin, man sidder og drikker i restauranten eller ved middagsbordet. Det kræver tålmodighed at lave vin. Jeg plejer at sige, at mit grå hår kommer af at være vinbonde, afslutter han.