Forfatter Lars Holmsted afholder tre arrangementer i oktobermåned, hvor han vil fortælle historier fra sin barndom uden skærme og sociale medier. Arkivfoto: Berit Hvassum

Få skærpet sanserne i mørket og hør historier fra en tid uden skærme

KULTUR

Kom og varm dig ved bålet, drik noget lun kakao og hør historier fra en tid uden skærme og sociale medier, når forfatter Lars Holmsted, i forbindelse med det landsdækkende initiativ Nat i naturen, inviterer til historiefortælling i mørket – under en, forhåbentlig, klar stjernehimmel.

– Når mørket falder på, åbner en ny verden af oplevelser sig, og Nat i naturen er et initiativ med en satsning på, at vi skal komme ud i Danmarks natur. Under coronatiden har der været stort rend i naturen, og det er jo positivt, at flere danskere har været ude i naturen, og at der bliver arrangereret aktiviteter for dem, der ønsker at opleve naturen, fortæller Lars Holmsted.

Stadig overholde restriktioner

Nat i naturens arrangementer på Bornholm holdes den 11., 13. og 15. oktober. Arrangementerne er stablet på benene i samarbejde med Naturstyrelsen Bornholm og finder sted ved tre af Naturstyrelsens shelters. Den 13. og 15. oktober kan du sætte dig ved bålet og høre historier i Almindingen. Første gang den 11. oktober finder det sted på shelterpladsen ved Opalsøen.

Bålet tændes klokken 19, alle er velkomne, og der er ingen tilmelding. Men coronarestriktionerne skal selvfølgelig overholdes.

– Restriktionerne skal overholdes, også selvom arrangementerne foregår udenfor. Så god afstand og spritning af hænderne er selvfølgelig stadig vigtigt. Jeg kan ikke sige, hvor mange, der er plads til, men vi bliver ikke over 50, understreger Lars Holmsted.

Uden strøm på

Temaet i Lars Holmsteds historier vil være “uden strøm på”. Der vil, ifølge Lars Holmsted, være gys med gys på, når de fremmødte kan møde et menneske, der har overlevet i en tid uden Tik Tok, Facebook og Instagram.

– Nu har jeg rundet de 60 år, og da jeg var dreng, det ville nogle jo tænke var i stenalderen, havde vi en oplevelse af at være tættere på naturen. Naturen var vores legeplads, som vi befandt os i uden pædagogisk overvågning. Der var mere frihed dengang, hvor der ingen medier var, fortæller Lars Holmsted.

Den frihed hos børn – er det noget, du savner?

– Det kan jeg godt savne, ja. Jeg savner, at børn selv finder på, hvad de kan lave. Det slår jo noget af opfindsomheden ihjel, hvis det nemmeste altid er at tænde for en skærm. Tiderne er bestemt forandret fra, da jeg var barn til nu, og det er jo fint, men jeg vil gerne fortælle om, hvordan det var engang, og gyset er jo i sig selv, at vi skal snakke om et liv uden skærme, afslutter Lars Holmsted.

 

Alle arrangementer er gratis.

Tidspunkter og sted for arrangementerne

Søndag den 11. oktober klokken 19-20:30 på shelterpladsen ved Opalsøen.

Tirsdag den 13. oktober kl. 19-20:30 på shelterpladsen ved Rundemose i Almindingen.

Torsdag den 15. oktober kl. 19-20:30 på shelterpladsen ved Udkæret ved Springbakkevej.

 

Om Nat i naturen

Vores Natur står bag initiativet Nat i naturen. Bag projektet står et partnerskab mellem Friluftsrådet, Danmarks Naturhistoriske Museer, Naturstyrelsen og DR. Det er støttet af 15. Juni Fonden, AAGE V. JENSEN NATURFOND og Nordea-fonden.

Den 10. til 18. oktober 2020 inviterer foreninger og organisationer i hele landet danskerne udenfor til en nat i det fri sammen med venner og familie.

På Bornholm kan du opleve forfatter Lars Holmsted fortælle historier ved shelterpladser tre aftener i oktober. Kilde: voresnatur.dk