– Landbruget har indtil nu været skarpere på klima end på biodiversitet. Jeg ved faktisk ikke, hvad landbruget vil i forhold til biodiversiteten, siger miljøministeren. Foto: Klaus Holsting

Miljøminister Lea Wermelin: Efteråret vil byde på skrappe krav til landbruget

FOLKETINGSÅBNING

Landbruget skal indstille sig på, at dette efterår vil byde på skrappere krav. Både i forhold til at redde klimaet, at sikre vandløbene og at gøre mere for arternes mangfoldighed i naturen, den såkaldte biodiversitet.

 

Vi har brug for, at landbruget melder sig ind i klimakampen som branche.
Omvendt siger vi også, at Danmark er et landbrugsland,
og det skal vi også finde en måde at fremtidssikre

 

Det siger den bornholmsk valgte miljøminister Lea Wermelin (S) til Bornholms Tidende på Folketingets åbningsdag. Hun opfordrer samtidig stærkt til, at landbruget spiller med. For at der skal ske noget er ikke til diskussion, og alternativet til at samarbejde er at se de nye krav dumpe ned fra Christiansborg uden videre.

– Her i efteråret kommer vi til at lave en aftale med landbruget, der kommer til at gælde i en række år frem, siger Lea Wermelin.

– Det bliver en meget stor opgave, for landbruget er en af de helt store klimasyndere, og hvad landbruget gør, har også stor betydning for vandmiljøet. Derfor kommer vi til at se på, hvordan vi kan få landbrugets miljø- og klimaaftryk ned. Uanset, hvem du spørger på Christiansborg, vil alle sige, at landbruget skal sænke sit CO2-udslip. Det er en helt bunden opgave.

Med det udgangspunkt appellerer Lea Wermelin til landbrugets organisationer om at spille med og ikke imod.

– Vi har brug for, at landbruget læner sig ind over bordet og samarbejder i stedet for, at vi bare lovgiver fra Christiansborg. Vi har brug for, at landbruget melder sig ind i klimakampen som branche. Omvendt siger vi også, at Danmark er et landbrugsland, og det skal vi også finde en måde at fremtidssikre, siger hun.

– Man kan hurtigt komme til at krydse klinger, fordi jeg stiller forslag, som landbruget ikke er enig i. Men der skal ske noget, og så bliver spørgsmålet, hvad landbruget kan være med til.

Intet konkret er klar endnu

Præcis, hvad regeringen vil lægge frem, er Lea Wermelin endnu ikke klar til at fortælle.

– Vi kommer ikke til at præsentere konkrete forslag, før vi har talt med Folketingets partier, siger hun.

Men du er minister, så du har initiativretten. Hvilke tanker gør du dig om, hvad I skal lægge frem?

– Jeg tænker rigtig mange tanker, og jeg taler også med landbruget. Jeg har også brugt en del tid på at rydde op efter den blå regerings politik. Det bliver i hvert fald mere grønt.

Kan du ikke nævne bare ét forslag, som du ved, at regeringen vil lægge frem?

– Jo. Vi skal have nogle nye vandplaner, som skal sikre, at vores vandmiljø får det godt. Og landbruget udleder 70 procent af de næringsstoffer, der ryger ud i vandløbene. Men hvordan vi konkret vil gøre det vil komme an på de samtaler, som vi skal have med Folketingets partier, siger Lea Wermelin.

– Med landbruget kommer vi blandt andet også til at tale om muligheden af at lagre CO2, og vi kommer også til at tale om sammensætningen af foder.

Hvis det virker overvældende, kommer der faktisk også mere endnu. Lea Wermelin er nemlig ydermere på vej med lovforslag, der skal sikre mere mangfoldighed i naturen. Også her vil hun have landbruget på banen.

– Landbruget har indtil nu været skarpere på klima end på biodiversitet. Jeg ved faktisk ikke, hvad landbruget vil i forhold til biodiversiteten, og jeg ved heller ikke, om de ved det selv. Men det gælder også her, at landbruget selv må spille ud, hvis man vil undgå, at initiativerne bare kommer fra Christiansborg, siger miljøministeren.

Miljøministeren i folketingssalen. Foto: Klaus Holding